De ce ne atrag atât de tare bărbații toxici, răi și indisponibili emoțional

De ce ne atrag atât de tare bărbații toxici, răi și indisponibili emoțional

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Nu este un mit că femeile sunt atrase de ”băieții răi”.  Mai nou, există chiar și o explicație științifică pentru faptul că multe femei sunt seduse de bărbați toxici sau indisponibili din punct de vedere emoțional. 

Se pare că, pe lângă factorii psihologici implicați, există  o ”programare” la un nivel mai profund. biochimic, pentru care o femeie este fascinată de bărbatul care o tratează cu indiferență sau nu se poartă bine cu ea. Această atracție este asemeni unei dependențe de droguri, la fel de copleșitoare și de distructivă. 

oglinda

Deci, dacă te îndrăgostești de un bărbat indisponibil emoțional, de un partener toxic, cu tendințe narcisiste sau sociopate ori, pur și simplu, de un artist cu aere de idol, trebuie să știi că ești ”împinsă” spre o astfel de relație periculoasă de o serie de substanțe și hormoni din creierul tău. Mai mult decât atât, cu cât acest tip de partener se poartă mai rău cu tine, cu atât dependența ta devine mai puternică. Jocurile sale, în care ba îți acordă o atenție excesivă, ba se retrage emoțional amplifică și mai mult acest efect. 

Cum te determină substanțele din creier să te atașezi de indivizi toxici

Iată câteva dintre substanțele care creează un adevărat cockteil, ce te condiționează să te atașezi de o anumită persoană, indiferent cât de mare este suferința pe care ți-o va produce. 

Dopamina

Experiențele intense, precum o întâlnire de neuitat, faptul de a te simți în centrul atenției, gesturile romantice, flatările, o partidă foarte reușită de sex, toate acestea determină eliberarea de dopamină din creier. Acest neurotransmițător controlează centrii plăcerii și ai recompensei, generând asocieri între partenerul romantic și ideea de plăcere, ba chiar de supraviețuire. 

Atunci când ai o relație cu un bărbat indisponibil emoțional sau toxic, fluxul de dopamină din creier este intermitent, fixându-ți foarte clar în memorie momentele bune, când partenerul îți dă atenție și care sunt atât de intense, încât nu poți renunța la legătura distructivă. Te afli în aceeași postură cu un dependent de jocuri de noroc, care continuă să joace, pentru că a câștigat de câteva ori, deli riscul de a pierde este mult mai mare. 

Această ”atracție spre frustrare” face ca sentimentele noastre de dragoste să fie cu atât mai acute, cu cât întâmpinăm mai mai multe obstacole în relație, arată Dr. Helena Fischer, activând creierul într-o manieră similară cu cea a dependenților de cocaină. 

”Băieții răi” sunt adevărați maeștri ai acestor relații discontinue, care crează fluxuri intermitente de dopamină, ce pot da dependență femeilor. Fie că dispar mai multe zile, se arată drăgăstoși, apoi te resping sau nu-și iau nici un angajament, lăsându-ți un sentiment de incertitudine legat de viitor, cert este că știu cum să apese acele butoane care te fac să fii total și iremediabilă vrăjită de ei. Cu alte cuvinte, creierul tău va deveni un adevărat ”masochist”, căutând exact acele persoane care te rănesc mai tare. 

Incertitudinea pe care o astfel de persoană toxică (și nestatornică) o creează în viața ta creează circuite de recompensă foarte puternice, care te fac să vrei mai mult și mai mult în relație. Pentru a te elibera de acest efect, trebuie să conștientizezi că motivul pentru care ești obsedată de un partener toxic este de natură biochimică și psihologică. Cu cât reziști mai mult efectului dopaminei, cu atât te eliberezi mai repede de persoana care îți aduce plăcere doar prin intermediul suferinței. 

dezamagire

Oxitocina

Contactul intim, atingerea, apropierea fizică determină eliberarea unui alt hormon, oxitocina, implicată în mecanismele de atașament și în senzațiile de plăcere. Acest hormon este cel care o leagă pe mamă de copil la naștere, dar tot el este responsabil de cimentarea legăturii dintre parteneri.

Problema este că oxitocina se eliberează nediscriminativ, de câte ori avem un contact fizic care ne produce plăcere. Iată încă o legătură în plus cu un bărbat care nu te merită, dar poate să te facă să vibrezi din punct de vedere fizic.

În plus, oxitocina promovează nu doar atașamentul, ci și încrederea. De aceea, chiar dacă un bărbat te dezamăgește, dacă te face să te simți bine, din când în când, în intimitate, îți păstrezi încrederea oarbă în el.

Să nu uităm că bărbații inaccesibili, partenerii toxici sau ”băieții răi” sunt considerați de multe femei mai atractivi din punct de vedere sexual, astfel încât contactul cu o persoană de acest gen declanșează mecanisme de recompensă mai puternice, bazate pe eliberarea de dopamină și oxitocină.

Cortizolul, adrenalina și norepinefrina

Partenerii care au o disponibilitate emoțională scăzută pot determina în organismul partenerelor adevărate ”vârfuri” în producția de cortizol, adrenalină și norepinefrină, substanțe care reglează reacțiile noastre la stres. În relațiile toxice, aceste descărcări sunt responsabile de reacția de tip ”freeze” (îngheață), în loc să determine reacții de tip ”fight or flight” (luptă sau fugi).

Eliberarea hormonilor de stres te face să te concentrezi pe partenerul indisponibil și să devii foarte atentă la tot ceea ce face sau spune acesta. Teama și anxietatea legate de faptul că ai putea fi abandonată determină eliberarea hormonilor de stres în exces, iar,în combinație cu atracția determinată de oxitocină, face ca amintirile din respectiva relație să fie mai vii și mai greu de ignorat, amplificând dependența.

Pe de altă parte, această senzație de teamă permanentă că l-ai putea pierde pe ”băiatul rău” stimulează descărcarea de adrenalină, care are efecte antidepresive. Vei deveni dependentă de aceste efecte, deci și de persoana care le provoacă. Frica și plăcerea devin, în mod inevitabil, intricate, în ciuda faptului că încerci din răsputeri să ai o gândire cât mai rațională și să te eliberezi de obsesie.

Serotonina

Atunci când te îndrăgostești, nivelul acestui hormon al fericirii crește în creier, la fel de mult ca la o persoană obsesiv-compulsivă, din câte au arătat cercetătorii. Cum serotonina reglează dispoziția, este lesne de imaginat faptul că și o cantitate mică din acest hormon îți afectează abilitățile de luare a deciziei și gândirea logică. De asemenea, actul sexual stimulează descărcarea de serotonină, deci nu este de mirare că se creează un circuit în care persoana care îți determină cea mai mare plăcere sexuală va fi asociată cu starea de bine și fericire, deși, în realitate, nu este deloc așa. 

Pentru orice mică descărcare de serotonină, o femeie poate ajunge să accepte lucruri dureroase, precum respingerea, răceala emoțională sau jignirile, agățându-se de o minimă tandrețe, de un telefon sau de un mesaj seducător. Dependența de plăcere, tendințele copulsive sunt mai puternice decât judecata și te pot împinge către un bărbat despre care știi, cu siguranță, că te va răni până la urmă.

bad

Dar orice femeie are fantezia romantică de a schimba un ”tip rău” într-un iubit pasional și tandru. Cu acest scenariu mental ascundem dependențele noastre, create de descărcări hormonale ce ne țin captive lângă persoane ce nu merită iubirea noastră.

Din fericire, neuroplasticitatea permite creierului nostru să se schimbe, să facă noi conexiuni, să se vindece de atracția față de ”băieții răi”, înlocuind acest adevărat drog cu pasiuni sănătoase și eliberatoare. Atunci când realizezi că totul se petrece la nivel de creier, vei ajunge, în cele din urmă, să iei niște măsuri pentru a scăpa de obsesie. Vei căuta să faci lucruri care te hrănesc și te ajută, să găsești oameni care te apreciază, să-ți urmezi visele și, în cele din urmă, ”dragostea” pentru bărbatul toxic se va estompa de la sine.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Cat de mult iti plac baietii rai?
Incepe quiz
Cat de mult iti plac baietii rai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (599 vizite)