Depresia sezonieră: cauze, simptome și tratament

Depresia sezonieră: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Depresia sezonieră (DS) este, pe scurt, depresia declanșată de și la schimbarea anotimpurilor, și apare cam în aceeași perioadă, în fiecare an. Majoritatea oamenilor care suferă de ea o experimentează odată cu venirea toamnei, continuând cu lunile reci și sumbre de iarnă, secându-I de energie și făcându-i triști, morocănoși și, câteodată agresivi. Există și cazuri de depresie sezonieră declanșată primăvara sau la începutul verii, dar acestea sunt izolate.

Fata deprimata in padure, toamna

De ce apare depresia sezonieră

Cauza exacta a declanșării acestei afecțiuni psihice este, încă, o necunoscută. Cu toateacestea, există mai mulți factori care contribuie la apariția ei.

Ceasul biologic (ritmul circadian). Nivelul scăzut al luminii solare în lunile de toamnă și în iarnă poate perturba ceasul intern al organismului și, automat, poate declanșa depresia sezonieră.
Nivelul serotoninei. Scădere a serotoninei – hormonul fericirii, substanța chimică din creier care afectează direct starea de spirit - joacă un rol major în apariția acestei afecțiuni psihologice severe. Lipsa luminii soarelui în anotimpurile reci afectează producția de serotonină și încurajează apariția DS.
Nivelul melatoninei. Trecerea de la un sezon la altul poate întrerupe echilibrul nivelului de melatonină – hormonul tinereții - al organismului, care joacă un rol în reglarea somnului și a stării de spirit. Când nivelul melatoninei din corp crește, se instalează somnolența cronică, pofta pentru mâncăruri bogate în carbohidrați și dezinteresul față de orice tip de activitate, solicitantă sau nu.

Cum îți dai seama dacă este vorba de un simplu caz de tristețe, apărut absolut firesc la schimbarea unui anotimp mai cald cu un altul mai rece, sau e vorba de o depresie sezonieră în toată regula? Verifică dacă prezinți simptomele de mai jos.

Ce simptome declanșează depresia sezonieră

Cel mai adesea, depresia sezonieră se instalează la final de toamnă-început de iarnă și trece în timpul zilelor pline de soare și de căldură din perioada primăvară-vară. Mult mai rar întâlnite sunt și cazurile de depresie sezonieră care au loc exact invers, declanându-se în anotimpurile calde. Oricare ar fi situația, simptomele pot părea minore la început, dar se pot agrava pe măsură ce timpul trece.

Semnele și simptomele prezenței depresiei sezoniere includ:

  • Senzația de depresie în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi
  • Pierderea interesului față de activitățile care odată aducea plăcere
  • Lipsa de energie
  • Apariția insomniei
  • Fluctuația greutății și modificarea apetitului
  • Senzația de lene sau agitație
  • Lipsa de concentrare
  • Senzația de deznădejde, lipsă de încredere în sine și vinovăție pemanentă, pentru tot și toate
  • Gânduri suicidale frecvente și senzația morții iminente

Depresia sezonieră de toamnă-iarnă

Simptomele specific exclusiv acestui tip de depresie sunt:

  • Dormit în exces
  • Apetit ridicat, mai ales pentru mâncăruri hipercalorice
  • Creșterea în greutate
  • Oboseală cronică, dezenergizare

Depresia sezonieră de primăvară-vară

Simptomele specific exclusiv acestui tip de depresie sunt:

  • Insomnis
  • Apetitul scăzut
  • Pierderea nejustificată în greutate
  • Agitație și/sau anxietate

Factorii de risc ai depresiei sezoniere

De așteptat sau nu, de această afecțiune suferă mai mult femeile decât bărbații și, de asemenea, se declanșează într-un număr mai mare la persoanele tinere decât la cele înaintate în vârstă. Persoanele cu cea mai mare predispoziție către DS au, printre altele, rude de sânge care suferă de orice tip de depresie sau chiar ele se luptă cu această boală sau suferă de tulburări bipolare. De asemenea, distanța dintre locul în care trăiesc oamenii și ecuator este un factor de risc major. Studiile arată clar că depresia sezonieră se regăsește cel mai adesea la persoanele care trăiesc cel mai departe de ecuator, la nord sau la sud.

Cum apar complicațiile

Semnele și simptomele de depresie sezonieră nu trebuie trecute cu vederea, ci luate mai mult decât în serios. Ca orice alt tip de depresie, dacă nu este tratată la timp, DS se înrăutătește și complicațiile nu întârzie să apară. Un diagnostic oferit la timp și un tratament corespunzător le poate preveni pe acestea.

Tratamentul recomandat pentru depresia sezonieră

Femeie deprimata care face fototerapie

Cel mai comun tratament pentru depresia sezonieră este fototerapia. Nume pretențios, dar nimic complicat, dimpotrivă. Fototerapia reprezintă expunerea, în lunile în care prezența soarelui pe cer este redusă, la o lumină artificială intensă. În urma fototerapiei, melatonina nu se mai eliberează și, astfel, dorința continua de somn și oboseala cronică dispar. Medicii recomandă pacienților care suferă de DS terapia cu lumină în fiecare dimineață și seară. Din păcate, există cazuri la care fototerapia nu are efectul scontat. Astfel, oamenilor care nu răspund la acest tratament noninvaziv, specialistul le poate recomanda, după caz, și administrearea de medicamente antidepresive și ședinte de consigliere psihologică, pe lângă fototerapie.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (515 vizite)