Lecția de viață de care ai nevoie azi: cum să te porți cu oamenii care își bat joc de tine

Lecția de viață de care ai nevoie azi: cum să te porți cu oamenii care își bat joc de tine

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Deși există multe comedii cu șefi care se poartă execrabil cu angajații, în realitate nu este nimic distractiv în a avea de-a face cu o astfel de persoană. Conform unui studiu din SUA, 75% dintre angajați se confruntă cu situații de bullying din partea șefilor sau a unor colegi problematici. Acest lucru are un efect major asupra productivității, relațiilor profesionale și, nu în ultimul rând, asupra sănătății oamenilor.

Tot studiile au arătat că interacțiunile negative în echipe au un impact mult mai pronunțat asupra dispoziției oamenilor, față de cele pozitive, de 5 ori mai puternic chiar. Iar stresul creat de astfel de relații toxice ne pune într-un risc major sănătatea, activând anxietatea, depresia, determinând insomnii și chiar afecțiuni cardio-respiratorii.

”De ce să plătesc cu sănătatea mea, cu ore din viața mea, din cauza celor care își bat joc de mine?”, aceasta este prima întrebarea care ar trebui să îți vină în minte dacă faci față zi de zi unor astfel de provocări.

Pasul imediat următor este să cauți o soluție. Iar pentru aceasta te poate ajuta Ghidul de supraviețuire împotriva idioților (The A-hole Survival Guide) al lui Robert Sutton,  care îți prezintă principalele strategii de folosit atunci când ești scos din sărite de diverși ”ticăloși”.

Tipurile de oameni care îți fac viața amară

Înainte de a porni să lupți împotriva lor, este bine să cunoști trăsăturile celor care te hărțuiesc, își bat joc de tine sau îți fac viața un iad.

Strategul este colegul care se arată prietenos pe față, dar te înjunghie pe la spate. Dacă nu ești atent, vei cădea în plasa lui de intrigi și bârfe.

”Buldozerul” inept este personajul care nu se poate controla, te împroașcă cu invective și nu ascultă de nimic rațional.

Intrigantul machiavelic este o variantă a strategului, care încearcă tot timpul să te manipuleze, este lipsit de scrupule și joacă murdar.

Narcisistul nu dă doi bani pe tine și nu ascultă nici un argument, decât dacă îl ridici în slăvi.

Micul tiran ți-ar putea trezi chiar o urmă de simpatie, dacă nu ar fi uneori insuportabil. Este acel mid- level manager, tratat fără respect de superiori și care încearcă să se răzbune pe subalterni.

colegi

Odată ce ai înțeles aceste tipologii și le-ai identificat în preajma ta, este vremea să treci la acțiune. Conform lui Sutton, există mai multe lucruri pe care le poți face, pentru a contracara acțiunile acestor persoane.

Strategii împotriva celor care își bat joc de tine

1. Evită-i. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a te purta cu astfel de persoane este să le eviți, să te distanțezi emoțional de ele. Poziționează-te cât mai departe de ele, pentru a nu te lăsa contaminat de toxicitatea lor. Distanțarea socială este ideală pentru astfel de cazuri.

Găsește variante pentru a lucra cât mai departe de astfel de persoane, mută-ți biroul dacă se poate, limitează timpul pe care îl petreci în preajma lor. Dacă ai o întâlnire la care participă oameni toxici, stai cât mai puțin, pleacă mai devreme sau vino cât de târziu se poate. Dacă nu mai suporți, ieși, pur și simplu, din relație. Fii conștient de consecințe și acceptă-le, dacă este posibil. Dacă nu poți pleca, limitează cât mai mult interacțiunile.

2. Înfruntă-i. Dar nu înainte de a-ți face cât mai mulți aliați, subliniază Robert Sutton. Dacă printre ei sunt și superiori, cu atât mai bine. În cazul în care chiar șeful este ”ticălosul” care îți face probleme, aliază-te cu persoane care îți pot da detalii folositoare despre starea lui, cum ar fi asistentul manager.

O idee bună este să strângi cât mai multe dovezi împotriva unei astfel de persoane și apoi să le dai dai pe față, înaintea unei autorități căreia respectivul trebuie să-i dea socoteală. Este ideal să ai aliați în astfel de cazuri: nu numai că găsești consolare, știind că nu ești singur, dar puteți trasa și planuri mai ingenoase împreună.

3. Dezarmează-i. Înante de a decide ce strategie să folosești, ia în considerare cu ce tip de persoană ai de-a face. Uneori poți să-i dai un feedback, pentru a-i conștientiza asupra comportamentului său inadecvat. Alteori, te poți folosi de puterea pe care o ai sau de aliații tăi. Câteodată, poți utiliza, pur și simplu, anumite tehnici de manipulare, dacă este vorba de persoane cu care nu te poți confrunta în mod direct, pentru că ar exista consecințe serioase. De exemplu, în cazul ”micului tiran”, fie poți încerca să aduni dovezi împotriva sa, pentru a fi concediat la un moment dat, fie îi poți da ce-i lipsește: afecțiune și respect. Acționând astfel, vei ajunge la țintă, mai repede decât atunci când te confrunți agresiv cu persoana care te scoate din sărite.

4. Luptă-te cu ei. Deși este mai bine să eviți conflictele, în ultimă instanță trebuie să te și lupți, dacă nu o poți scoate altfel la capăt. Dar cântărește cu atenție toate aspectele deciziei tale și consecințele spre care va conduce. Încearcă strategiile anterioare și, doar dacă nu merge nici una, începe războiul.

Dacă o persoană se comportă rău față de tine, dar nu-și dă seama de acest lucru, s-ar putea să ai succes dându-i feedback și explicându-i că nu îți convine ceea ce face.

sefa

Dacă, însă, este vorba de un strateg sau de un intrigant, el știe foarte bine că acționează împotriva ta și, într-un astfel de caz, nu vei avea succes cerându-i să înceteze sau înfruntându-l direct. Într-o atare situație, este necesar să-l învingi cu propriile arme, comportându-te la fel de calculat ca și el. În acest scop, parcurge următorii pași:

- Determină cât putere ai și câtă are inamicul tău. Dacă este un superior, va fi mai greu să-l înfrunți direct, dacă este un coleg, poți trece direct la atac.

- Adună probe. Evită să-l învinovățești direct, ci vorbește despre dovezi obiective, incidente, mesaje agresive, conversații la care au asistat și alții.

- Formează o echipă cu care să înfrunți inamicul comun. Ai mult mai mari șanse de succes, decât dacă acționezi singur.

Cum să-ți construiești un scut psihologic

Uneori, trebuie să stai mai multă vreme lângă un agresor emoțional, pentru a-ți atinge anumite scopuri. În astfel de cazuri, este necesar să-ți construiești o armură, pentru a putea rezista influențelor sale toxice. Folosește-ți creativitatea și urmărește strategiile de mai jos:

  • Schimbă orice criză într-o provocare personală, căreia îți propui, în mod programatic, să-i faci față
  • Transformă orice frustrare într-un puzzle pe care alegi să-l rezolvi
  • Încearcă să-l vezi pe șeful tău intolerabil ca pe un copil capricios
  • Consideră orice stres ca pe un joc sau concurs pe care vrei să-l câștigi

Învață să reinterpretezi orice situație într-un mod diferit, care îți dă resurse; nu poți schimba situația, dar poți transforma modul în care te raportezi la ea. Poți să te proiectezi în viitor și să vezi momentul care te-a rănit cât mai îndepărtat de tine, detașându-te emoțional de oamenii care ți-au făcut rău.

Odată ce îți vei însuși strategiile descrise mai sus și le vei exersa, viața ta se va transforma. Vei putea face față tuturor celor care își bat joc de tine, te tratează fără respect, te intoxică prin reacțiile lor, te consideră invizibil sau își varsă furia asupra ta. Analizând fiecare situație în parte, vei găsi cel mai bun mod să răspunzi și nu vei mai pierde ore din viața ta copleșit de stres și resentimente.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Ce carte de joc te reprezinta?
Incepe quiz
Ce carte de joc te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (642 vizite)