Oamenii răzbunători: cum îi recunoști si cum te ferești de ei
După cum a spus Confucius, atunci când te hotărăști să te răzbuni, asigură-te că ai săpat două morminte: unul pentru dușmanul tău și unul pentru tine.
Oamenii răzbunători... cu toții i-am întâlnit, nu-i așa? Ei diferă de restul persoanelor tocmai din cauza incapacității lor de a empatiza și de a-și controla emoțiile negative. Ne înconjoară și sunt constant pe lângă noi, îi putem găsi la orice pas. Așa că, ce facem în privința lor? Cum ne descurcăm cu ei?
Oamenii răzbunători funcționează după vechiul principiu: ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. Unii dintre ei preferă chiar răzbunarea lui Edmond Dantès, gândită și planificată la cel mai mic detaliu. Alții sunt grăbiți și încearcă să se răzbune cât mai repede, fără a mai sta pe gânduri. Oricum ar fi, cu toții au aceeași problemă: nu-și pot gestiona furia.
Trădarea, înșelăciunea, dezamăgirile și atacurile fizice sau verbale reușesc să scoată la suprafață tot ceea ce este mai urât într-o persoană răzbunătoare. Ea nu va face față impulsului și va căuta o soluție prin care să-și verse nervii și frustrarea pe cineva. O astfel de persoană consideră că și ea ar trebuie să provoace la rândul său răul care i-a fost făcut ei pentru a se ușura. Ea găsește plăcere în răzbunare, tocmai pentru că în felul acesta reușește să se elibereze de durerea pe care i-au creat-o alții. Chiar și așa, persoana răzbunătoare nu va fi niciodată fericită, chiar dacă a reușit să-i pedepsească pe toți cei care i-au greșit. Atunci când alegi să rănești pe cineva, oricât de mult ai suferi, nu faci decât să-ți pierzi integritatea, iar moralitatea ta va decădea.
Dr. Michael McCulloh susține faptul că fiecare persoană în parte înțelege perfect ideea de răzbunare, mai ales atunci când este rănită. Dar, chiar și așa, autocontrolul, principiile eticii și stăpânirea emoțiilor nu ne permit să dam frâu liber gândurilor negative și răzbunării. Fără acestea, oamenii ar fi doar niște animale care trăiesc într-o junglă de beton.
Caracteristicile oamenilor răzbunători
Răzbunarea este o emoție pe care fiecare dintre noi o simțim la un moment dat într-un fel sau altul. Deși mulți oameni reușesc să controleze această nevoie, mulții alții îi vor cădea pradă și vor căuta soluții prin care să aducă suferință în jurul lor. Din păcate, acest comportament nu poate fi mereu explicat, astfel că răzbunătorii nu vor primi întotdeauna înțelegerea celor din jurul lor. Mai mult, faptele lor pot genera frică, iar asta nu înseamnă decât că încetul cu încetul își vor pierde fiecare persoană dragă în parte.
Această sete de răzbunarea nu ar putea fi înțeleasă decât de o persoană care a suferit foarte mult din cauza abuzurilor și a nedreptății. Însă, pentru mult alte persoane, acest sentiment apare pe baza invidiei, a stimei de sine scăzute și chiar a anumitor tulburări de personalitate.
Există o anumită trăsătură care distinge iubitorii de răzbunare de cei care sunt capabili să ierte și să meargă mai departe. Este vorba chiar despre narcisism. Rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Oklahoma au arătat că persoanele răzbunătoare suferă, în general, de tulburare de personalitate narcisistă. Acest lucru ar putea explica foarte multe, precum existența unei categorii de oameni care sunt jigniți de lucruri mărunte și fără însemnătate. Asta se întâmplă pentru că ego-ul lor este foarte sensibil.
Persoanele narcisiste prezintă următoarele trăsături de personalitate:
- Gândire negativă, stimă de sine scăzuta și invidie. Personale răzbunătoare se comportă așa tocmai din cauza îndoielilor pe care le au față de propria persoană. În general, ei se hrănesc cu eșecurile și suferințele altora.
- Probleme de gestionare a emoțiilor și lipsă de compasiune. O persoană răzbunătoare este definită de furie incontrolabilă. Atunci când se enervează, ea se va descărca cu ușurință și fără pic de rușine pe cei care o înconjoară.
- Vor să se dea mereu în spectacol.
Cum te poți proteja de persoane răzbunătoare
Ei bine, înainte de toate, trebuie să înțelegi că nu te vei putea răzbuna pe o astfel de persoană. Ea va găsi mereu o altă modalitate prin care să-ți dovedească că este mai puternică ca tine. Poți lupta pentru dreptate, bineînțeles, însă prin mijloace legitime. Actele de violență, atât verbală, cât și fizică nu își au locul în relaționarea cu o persoană narcisistă.
Este foarte important să acorzi mare atenție felului în care comunică persoana răzbunătoare pentru că comportamentul lor poate fi foarte irațional, mai ales că ar putea suferi de tulburări de personalitate. Fiind însetate de răzbunare, aceste persoane pot reprezenta o amenințare pentru fiecare dintre noi. Pentru a ne feri de ele ar trebui să încercăm să le evităm și să reducem comunicarea cu ele. Din păcate, nu poți face nimic altceva pentru cei răzbunători sau pentru narcisiști. Empatia lor lipsește cu desăvârșire.
După cum zicea și Albert Einstein, "Oamenii slabi se răzbună, cei puternici iartă, iar cei inteligenți ignoră". Tu alegi categoria din care vrei să faci parte!
Citește și: Ce să faci atunci când cei mai dragi oameni te trădează
Sursă articol: Cluber
Surse foto: iStock