Sfatul psihologului: de ce a fi "plictisitor" este, de fapt, un lucru bun

Sfatul psihologului: de ce a fi "plictisitor" este, de fapt, un lucru bun

Ramona Jurubita

Tuturor ne este teamă de stânjeneala pe care o simțim când ajungem să avem o discuție față în față cu oamenii pe care îi considerăm plictisitori. Poate nu știm cum să punem capăt conversației sau cum să reacționăm când aceștia abordează subiecte ce ni se par neinteresante. Sau poate noi încercăm să vorbim mai mult despre ceva anume și ne chinuim să scoatem trei vorbe de la ei… Cunoști ambele senzații?

În general, tindem să credem că „a fi plictisitor” este sinonim cu „a fi introvertit”. Ce nu știu mulți dintre noi este faptul că persoanele introvertite nu sunt întotdeauna și plictisitoare. În intimitatea lor sau în cercul restrâns de prieteni pe care îl au, fac o mulțime de lucruri interesante și pline de sens. Dar vom vedea acum părerea unui specialist, ca să ne convingem împreună că „a fi plictisitor” nu este un lucru rău. Cine adoptă această atitudine închisă, se poate bucura de o mulțime de beneficii.

Psihologul autorizat Audrey Tang, autoarea cărții „The Leader's Guide To Resilience”, susține că societatea are nevoie atât de energia extrovertitului, cât și de partea mai gânditoare a introvertitului. Doar combinând cele două vibrații, lucrurile pot funcționa eficient.

Nu lăsa pe nimeni să-ți spună că a fi introvertit este o problemă, fie că tu te regăsești în acest comportament, fie că știi pe cineva care se încadrează în tipologia aceasta.

Iată care sunt beneficiile de care se bucură „plictisitorii”:

1. Nu simt presiunea pe care o au cei aflați în centrul atenției
Extrovertiții îi distrează, în general, pe ceilalți, așa că oamenii au mari așteptări de la ei. Le vor cere întotdeauna să îi scoată din stările proaste și să le aducă zâmbetul pe buze. Acest lucru poate deveni extrem de obositor, fiindcă nici ei nu se pot ridica întotdeauna la înălțimea așteptărilor celor din jur. O astfel de presiune poate duce la stres și anxietate. Atunci de ce am considera că introvertiții sunt în dezavantaj? Din acest punct de vedere, situația este fix invers! Persoanele considerate plictisitoare sunt rareori chemate să destindă atmosfera.

2. Se pot automotiva
Introvertiții nu au neapărat nevoie de alți oameni care să-i motiveze. Dacă vor să facă un anumit lucru, nu trebuie să li se spună să facă lucrul respectiv. Ei merg singuri în acea direcție. Totuși, le poate fi mai greu să ceară ajutor.

3. Nu se simt rău dacă merg undeva neînsoțiți
Ei nu au nicio problemă dacă trebuie să ia prânzul singuri sau să meargă la o plimbare pe cont propriu. Nu se simte ca o corvoadă – pentru ei, este un mod de a-și încărca bateriile și de a se reconecta cu propria persoană.

4. Nu se stresează că nu adună aprecieri pe rețelele sociale
Sunt, în mod clar, mai puțin afectați de concurența din mediul online. Ei simt mulțumire și dacă nu postează fiecare mișcare pe care o fac. Extrovertitul are o presiune suplimentară când se gândește că trebuie să le arate celorlalți o imagine perfectă despre el. Vrea cumva să primească validare prin interacțiunile pe care le primește la fotografiile încărcate pe conturile de socializare.

Iată: Patru cele mai bune tehnici pentru a scăpa de gândurile negative

5. Realizează conexiuni mai bune
Extrovertiții ar putea cunoaște o mulțime de oameni, dar pot fi în preajma lor și se pot simți în continuare singuri. Pe de altă parte, introvertiții pot avea doar unul sau doi prieteni, dar să se simtă mult mai confortabil în compania lor.

6. Un sentiment mai mare de fericire și împlinire: Potrivit psihologiei, există trei lucruri cheie care ne fac să ne simțim împliniți:

  1.  A fi într-o stare de flux
  2.  A avea sens și scop
  3.  A avea relații sănătoase

Pare abstract și nu înțelegi toți termenii? Vei primi explicația imediat!
Toate cele trei subpuncte menționate mai sus pot fi atinse adesea mai ușor de cei introvertiți. În primul rând, ei se pot pierde într-o stare de flux – în care sunt pe deplin absorbiți și concentrați pe o anumită sarcină, deoarece lucrează mai bine individual și în spații liniștite. În schimb, extrovertiții trebuie să-și calmeze mintea mai întâi sau să ceară altor persoane ajutor.

În al doilea rând, când un introvertit este într-o stare de flux, lucrând conștiincios la o anumită sarcină, îi este mai ușor să găsească sens și scop în ceea ce face. El știe pentru ce și de ce lucrează, nu?

Iar când vine vorba de relațiile sănătoase, oricine știe că îți este mai ușor să gestionezi interacțiunile cu prietenii când ei sunt mai puțini. Cine are mai puține persoane în jur, se poate vedea mai des cu ele. Acest lucru nu este valabil și pentru extrovertitul care vrea să aibă un cerc social extins și să fie mereu în compania cât mai multor oameni.

Femeie plictisită care poartă o geacă de blugi și stă lângă fereastră.

Cum să găsești echilibrul dacă ești introvertit/ă și nu mai vrei ca oameni să te considere plictisitor/oare:

În principal, trebuie să găsești cele mai bune modalități prin care te poți face auzit/ă. Iată câteva sfaturi pe care să le pui în aplicare:

1. Scrie ideile pe care le ai pe o hârtie
Într-o sesiune de brainstorming, extrovertiții pot rosti cu voce tare toate lucrurile ce le vin în minte.
Dacă tu nu poți verbaliza ce gândești, ar fi bine să așterni ideile pe hârtie. Apoi le vei citi și nu vei mai avea teama că vei spune ceva greșit. Trucul acesta îți va fi de folos în mai multe feluri, căci te va ajuta să te exprimi și să devii mai asertiv/ă.

2. Tratează discuțiile banale ca pe o abilitate
Fă o listă cu lucrurile despre care ai putea discuta cu altcineva. S-ar putea să pară pueril, dar așa vei scăpa de sentimentul de panică. Vei vedea că există o mulțime de subiecte pe care le poți aborda. Uite câteva exemple: despre vreme, despre ce a fost la televizor aseară, despre interesele celeilalte persoane etc.

3. Găsește oameni asemănători și apropie-te de ei
Intră într-un grup în care se află persoane cu aceleași valori ca ale tale. Așa vei simți că ești înțeles/easă și nu îți va mai fi teamă să inițiezi discuții sau să îți spui punctul de vedere. Nu-i așa că deja te simți mai bine când te gândești că poți găsi pe cineva ca tine?

Probabil ai înțeles acum că a fi „plictisitor” este în regulă, dar dacă ai interiorizat multă negativitate în jurul cuvântului, este posibil ca stima ta de sine să fi avut de suferit. Dacă nu ai încredere în tine și crezi în continuare că nu vei fi niciodată văzut/ă altfel de ceilalți, poți încerca să pui în aplicare sfaturile de mai sus. Chiar funcționează!

Este normal să îți fie greu dacă anumite persoane ți-au tot repetat că ești plictisitor/oare și că nu au ce discuta cu tine. Dar te poți afirma și altfel, iar cheia schimbării este la tine. În cazul în care nu te descurci pe cont propriu, poți apela oricând la sprijinul unui psiholog.

Câteva ședințe de terapie te-ar putea face să înțelegi dacă trebuie sau nu să te schimbi. Poate gradul tău de interiorizare nu este atât de mare și poți să trăiești la fel de bine și dacă alții te consideră un om neinteresant. Trebuie să îți dai seama de avantajele pe care le au introvertiții și să profiți de ele dacă te afli în această categorie.

Citește și: Cele mai folositoare 8 lucruri pe care le-am învățat în terapie până acum

Surse foto: PixabayPexels

Surse articol: ThesunFlipboardKarthrajan

Articolul urmator
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (627 vizite)