Te simți tristă și dezamăgită? 4 lucruri pe care să le încerci!

Te simți tristă și dezamăgită? 4 lucruri pe care să le încerci!
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 28.09.2022

De câte ori nu ți-ai spus ”sunt tristă și dezamăgită” pentru că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum ți-ai dorit? Poate nu ai primit jobul visat sau ai fost trădată de o prietenă bună și atunci te-ai simțit ca și cum ți s-au înecat toate corăbiile. Adevărul este că toată lumea are parte de dezamăgiri în viață, însă este important să știi cum să depășești momentele grele și s-o iei mereu de la capăt. Vorbim în acest articol despre tristețe, deziluzii și așteptări neîmplinite, dar și despre speranță, gratitudine și modalități de a trece peste dificultăți!

Cuprins

Cum îți dai seama că ești tristă și dezamagită?

Toți avem dorințe, năzuințe și așteptări de la viață. Ne dorim ceva și, chiar dacă nu conștientizăm de multe ori, ne așteptăm ca lucrurile să se întâmple conform planurilor noastre. Din păcate, nu tot timpul este așa, iar atunci se naște automat în sufletul nostru dezamăgirea.

Dezamăgirea înseamnă să te simți nefericită pentru că cineva sau ceva nu a fost așa cum sperai, credeai sau așteptai. Și pentru că dezamăgirea este legată de o emoție (tristețe), este normal să spui, în acel moment, ”sunt tristă și dezamăgită”.

Dacă te-ai simțit vreodată așa, în primul rând trebuie să știi că nu ești singura persoană căreia i s-a întâmplat acest lucru. Toți trecem prin asta la un moment dat. Unii oameni pot depăși dezamăgirea, însă alții nu reușesc, ba mai mult, se confruntă mai departe cu un tumult de emoții negative, precum furie, frustrare, tristețe exagerată sau chiar depresie.

Pentru a depăși aceste momente grele și a evita agravarea stării psihice, este necesar ca mai întâi să identifici și să înțelegi de unde a venit dezamăgirea.

De ce ești tristă și dezamăgită?

Femeie tristă care stă pe canapea
Sursa foto: iStock.com

Dezamăgirea este strict legată de așteptările pe care le ai în viață, fie de la o persoană (inclusiv de la tine), fie din alte părți (job, locuri etc). Iar atunci când așteptările tale nu sunt realiste, dorințele tale nu se vor împlini, iar tu vei fi tristă și dezamăgită.

O altă sursă de dezamăgire este atitudinea pe care o ai cu privire la tot ce te înconjoară. Dacă ești o fire pesimistă, care nu are încredere în sine și vede întotdeauna partea goală a paharului, atunci ai cele mai mari șanse să fii mai mereu dezamăgită de orice și oricine.

În fine, dezamăgirea poate apărea și când ești excesiv de concentrată pe îndeplinirea unor obiective. Atunci când vrei cu tot înadinsul să reușești ceva și nu mai contează nimic altceva pentru tine, poți ajunge să nu te mai bucuri de drumul pe care l-ai făcut până ai obținut succesul. Acest lucru se întâmplă deoarece ajungi să te suprasoliciți. Atunci începi să experimentezi sentimente intense de nefericire și ajungi să-ți spui că nu este atât de bine precum te așteptai, că nu crezi că a meritat tot efortul.

Ce să faci dacă te simți tristă și dezamagită? 

Sentimentul de ”sunt tristă și dezamăgită” poate apărea oricând în viață, chiar și din cauza unor situații  obișnuite de zi cu zi. De exemplu, poate fi vorba de o promovare pe care nu ai primit-o, un examen la care nu ai primit nota pe care ți-o doreai sau anularea unui concert din cauza unor factori pe care nu-i puteai controla.

Dacă nu știi cum să depășești aceste nereușite, poți ajunge pe o pantă psihologică periculoasă, și anume să ai impresia că tu ai parte doar de lucruri negative în viață, că nu ești suficient de bună sau că nu meriți să ți se întâmple lucruri bune. Vei fi dezamăgită de tine însăți și vei începe să-ți pui la îndoială abilitățile, ceea ce îți va scădea drastic încrederea în propria persoană. De aceea, este crucial să înveți să treci peste astfel de momente grele.

Iată câteva sfaturi de la specialiști despre cum poți face asta:

1. Acceptă ce s-a întâmplat!

Când te confrunți cu dezamăgirea, este posibil să recurgi la auto-învinovățirea obsesivă, deoarece te simt rușinată sau umilită că realitatea nu corespunde cu imaginea despre sine pe care ți-ai creat-o singură. Drept urmare, îți direcționezi furia spre interior, spunându-ți că ai meritat ce ți s-a întâmplat rău sau că nu ai fost suficient de bună.

O altă reacție este să-ți îndrepți furia spre ceilalți, spre peroanele care te-au dezamăgit, iar acest lucru va contribui la apariția unor sentimente negative precum: ciudă, invidie și răzbunare.

Așa cum ți-ai dat seama, ambele reacții sunt distructive și nu te vor ajuta să treci peste momentele dificile. Ba dimpotrivă, ele te vor afunda și mai mult într-un cerc vicios de emoții și evenimente negative.

De aceea, primul pas pentru a trece peste rușinea de sine este să înțelegi și să accepți pur și simplu ceea ce a mers prost. Reamintește-ți că unele lucruri se întâmplă fără ca noi să avem vreun control asupra lor, iar în aceste cazuri nu ar trebui să te simți tristă și dezamăgită. Dacă, totuși, evenimentele care au dus la dezamăgire țin de tine, următorul pas este să înveți din acel eșec pentru ca în viitor să nu se mai repete.

2. Vorbește despre sentimentele tale!

Simplul fapt de a vorbi despre ceea ce s-a întâmplat te poate ajuta să treci peste momentul dificil cu care te confrunți. Un mod constructiv de a face față dezamăgirilor, este să spui cu voce tare ”sunt tristă și dezamăgită”, să ceri un sfat prietenilor tăi apropiați sau să îți scrii gândurile într-un jurnal.

3. Conștientizează lucrurile bune din viața ta!

Gândirea optimistă reprezintă cheia succesului în viață. Atunci când crezi în tine, când vezi partea plină a paharului, te bucuri de prezent și speri la tot ce este mai bun, lucruri pozitive ți se vor întâmpla. Nu este vorba de magie, acest lucru este posibil pentru că de fapt tu deții puterea să faci să lucrurile bune să ți se întâmple.

De aceea, atunci când ești tristă și dezamăgită, conștientizează cauza, dar nu face o tragedie din ce s-a întâmplat. Gândește-te la ceea ce ai, bucură-te de prezent, fă sport, citește o carte, reconectează-te cu natura, fă ceva ce-ți place și ia-o din nou de la capăt!

4. Privește imaginea de ansamblu

Femeie tristă care stă pe malul mării
Sursa foto: iStock.com

Analizează lucrurile, vezi ce nu funcționează, ce poți face mai bine. Învață-ți lecția, dar acceptă, în același timp, și faptul că pot exista lucruri pe care nu le poți controla. Discută cu oamenii din jurul tău, încearcă să vezi totul și din alte perspective. Tot ce ți se întâmplă face parte din experiența ta de viață, nu este sfârșitul lumii!

Cum previi senzația de tristețe? 

Emoțiile sunt parte din natura umană și ele ne ghidează gândirea și comportamentul. În general, este foarte greu să ne controlăm emoțiile sau să le prevenim, însă putem învăța să ne bucurăm de cele pozitive și să facem față celor negative.

Așadar, este greu să previi senzația de tristețe, important este să n-o lași să te copleșească, să înveți s-o depășești!

Cum previi dezamăgirea?

La fel ca și tristețea, evitarea dezamăgirii nu este posibilă în viață, ea trebuie acceptată și depășită. Totuși, unele situații care duc la dezamăgire pot fi prevenite, de aceea, dacă dezamăgirea apare în mod regulat în cazul tău, ar fi bine să-ți reevaluezi percepțiile și comportamentele.

Este în regulă să-ți spui ”sunt tristă și dezamăgită”, dar în același timp este necesar să încerci să-ți pui niște întrebări pentru a descoperi ce anume faci greșit:

  • Aș fi putut să comunic mai clar ce așteptări aveam de la persoana care m-a dezamăgit?
  • Așteptările mele au fost realiste?
  • Am ascultat cu atenție ce a spus persoana respectivă?
  • Aș fi putut face ceva diferit pentru a ajunge la un rezultat diferit?

După ce ți-ai răspuns la aceste întrebări și ți-ai învățat lecția, treci mai departe. Nu lăsa dezamăgirea să se transforme în apatie și depresie. Nu îți mai face atâtea procese de conștiință și nu te mai critica în mod excesiv. Cu cât ești mai preocupată de lucrurile negative din viața ta, cu atât pierzi din vedere ceea ce este bun și frumos în jurul tău.

Dezamăgirea nu este menită să te distrugă. Dacă este tratată corect, ea te poate întări și te poate face mai bună. Chiar dacă are un impact emoțional devastator, este un moment bun de auto-reflecție și poate fi transformat în ceva pozitiv. Oamenii de știință spun că aversitățile vieții sunt bune, deoarece ne ajută să dezvoltăm o forță mentală mai mare, o inteligență emoțională crescută, o gândire mai clară și o rezistență mai puternică împotriva gândirii negative.

Ce să faci dacă nu poți trece peste o dezamăgire majoră?

Uneori nu este suficient să spui ”sunt tristă și dezamăgită”, este posibil să ai nevoie de ajutor pentru a trece peste o mare dezamăgire. Iar dacă nu obții suportul și sprijinul celor din jurul tău și nu poți urma sfaturile de mai sus, poți apela la ajutorul unui profesionist. Acesta te va învăța strategii de adaptare în funcție de nevoile tale specifice și te va ajuta să înțelegi ceea ce simți și să pui lucrurile în perspectivă.

Femeie tristă care se uită pe geam
Sursa foto: iStock.com

Unele dintre semnele care-ți indică faptul că ai nevoie de ajutor profesional includ:

  • Întâmpini dificultăți în a-ți regla emoțiile;
  • Nu te poți concentra pe nimic altceva decât pe sentimentele tale de dezamăgire, nu mai găsești nicio bucurie sau motivație să faci lucrurile obișnuite;
  • Relațiile tale personale și de serviciu suferă;
  • Ai probleme cu somnul și nu ai poftă de mâncare;
  • Ești epuizată fizic, te simți descurajată de viitor și ai impresia că totul este fără speranță.

Dacă recunoști aceste semne la tine sau la cineva drag ție, este important să apelezi la consiliere psihologică.

Așadar, atunci când te confrunți cu o dezamăgire într-o relație, în ceilalți sau în tine însăți, amintește-ți că există mai multe moduri sănătoase de a face față acestei emoții neplăcute. Recunoaște dezamăgirea, spunându-ți fără teamă ”sunt tristă și dezamăgită”. Acceptă sentimentul ca făcând parte din experiența ta de viață și gândește-te că este doar o situație temporară. Caută sprijin și suport din partea oamenilor apropiați și construiește-ți așteptări mai realiste, mai flexibile. Învață din dezamăgirea ta și vei fi mult mai pregătită să faci față provocărilor data următoare!  

Citește și: Cum să fii optimist

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Betterup.com Manhattan Center for Cognitive Behavioral Therapy PsychCentral

Articolul urmator »
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 24.10.2023
Incepe quiz
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Miercuri, 20.03.2024

Ne găsești pe