Tulburarea ciclotimică: ce este și cum se tratează?

Tulburarea ciclotimică: ce este și cum se tratează?

Redactor Raluca Margean

Tulburarea ciclotimică sau ciclotimia este o tulburare emoțională caracterizată prin schimbări bruște de dispoziție. Starea de spirit a persoanelor afectate oscilează rapid în sus sau jos, însă nu sunt la fel de extreme precum cele din tulburarea bipolară. În general, ciclotimia apare adesea în timpul adolescenței și, dacă nu este gestionată corect, poate duce la instabilitate emoțională și suferință psihologică. Află în continuare mai multe informații utile despre tulburarea ciclotimică, de ce apare, care sunt simptomele și ce trebuie făcut pentru ca schimbările de dispoziție să nu se agraveze!

Ce este ciclotimia?

Piese din lemn cu fețe desenate
Sursa foto: iStock.com

Tulburarea ciclotimică este asemănătoare cu tulburarea bipolară, în sensul că pacienții experimentează schimbări bruște de dispoziție. Ei pot trece foarte repede de la episoade hipomaniacale (energie foarte mare, iritabilitate crescută) la stări depresive, de tristețe profundă și sentimente de inutilitate. Totuși, schimbările de dispoziție nu sunt la fel de severe sau prelungite precum tulburările bipolare.

De ce apare ciclotimia?

Cauzele ciclotimiei nu sunt pe deplin cunoscute, însă studiile arată că această tulburare mintală poate rezulta dintr-o combinație de factori, precum:

  • Moștenirea genetică;
  • Modificări ale neurobiologiei creierului;
  • Probleme de mediu (experiențe traumatice, stres îndelungat).

Tulburarea ciclotimică este rară, afectând 0,4 -1% din populație, atât bărbați, cât și femei. Afecțiunea apare, de obicei, devreme în viață, în adolescență și mai puțin de jumătate din persoanele afectate vor dezvolta tulburare bipolară. Din fericire, ciclotimia este tratabilă, însă unii oameni se vor lupta cu această afecțiune toată viața.

Simptomele ciclotimiei

Ciclotimia se caracterizează prin schimbarea rapidă și imprevizibilă a stării de spirit. Te poți simți plin de energie și poți avea o dorință extremă de a face totul în exces: să ieși în oraș, să socializezi, să faci sport, etc, ca apoi să începi să te izolezi, să devii trist și depresiv.

În general, schimbările de dispoziție sunt destul de frecvente, nu trece mai mult de 2 luni fără să experimentezi o dispoziție scăzută sau un nivel emoțional ridicat. Deși poți funcționa în viața de zi cu zi, având și perioade stabile, nu înseamnă că ești bine. Dacă nu reușești să gestionezi bine situația, schimbările de dispoziție îți pot perturba în mod semnificativ viața, deoarece nu știi niciodată cum te vei simți.

Hipomania

Persoană energică care dansează în bucătărie
Sursa foto: iStock.com

Perioadele hipomaniacale se manifestă printr-o reacție exagerată la anumiți stimuli exteriori. Iată câteva semne și simptome ale ciclotimiei în episoadele hipomaniacale:

  • Un sentiment exagerat de fericire sau bunăstare (euforie);
  • Optimism extrem și stimă de sine exagerată;
  • Vorbesți mai mult decât de obicei, ai un comportament iritabil sau agitat;
  • Ești foarte activ fizic (și sexual), ești extrem de productiv la muncă și foarte sociabil;
  • Ai foarte multe gânduri și un comportament riscant, care duce la alegeri neînțelepte;
  • Nu te poți concentra;
  • Ai probleme cu somnul (nu poți dormi, te trezești noaptea, ai un somn agitat).

Bine de știut: spre deosebire de tulburarea bipolară, hipomania din tulburarea ciclotimică nu se va transforma în manie.

Depresia

Femeie depresivă care stă în pat
Sursa foto: iStock.com

Depresia este caracterizată printr-o stare accentuată de tristețe, mult mai puternică decât ceea ce experimentează orice persoană sănătoasă din când în când.

Simptome depresive din cadrul ciclotimiei pot include:

  • Te simți extrem de trist, nu mai ai nicio speranță că ți se va întâmpla ceva bun;
  • Simți un gol profund și plângi fără motiv;
  • Ai o stare de iritabilitate (valabil în special la copii și adolescenți);
  • Îți pierzi interesul pentru activitățile considerate cândva plăcute;
  • Ai oscilații de greutate corporală;
  • Te simți fără valoare sau ai un sentiment de vinovăție;
  • Ai probleme de somn;
  • Ești neliniştit, obosit, slab;
  • Nu te poți concentra;
  • Te gândești la moarte și la sinucidere.

Citește și: Cum poți ajuta o persoană depresivă

Episoade mixte

Unele persoane experimentează și episoade de depresie combinate cu o energie extrem de ridicată. Aceste perioade sunt extrem de dificile, deoarece experiența emoțională este confuză. Când cineva se află într-o stare mixtă prezintă un risc mai mare de tentativă de sinucidere.

Dacă recunoști aceste semne și simptome la tine sau la cineva drag, este crucial să apelezi la tratament de specialitate. Tulburarea ciclotimică nu trece de la sine, ba dimpotrivă, se poate agrava.

De multe ori, persoanele care suferă de ciclotimie apelează la consumul de substanțe ilegale, pot dezvolta anxietate profundă sau tulburare bipolară. În cele mai grave cazuri, pot apărea gândurile suicidale.

Cum tratezi ciclotimia?

Este important ca tratamentul ciclotimiei să înceapă cât mai devreme pentru a preveni agravarea. De asemenea, trebuie să știi că tratamentul trebuie efectuat și în perioadele stabile, când pacientul se simte bine.

Un medic de specialitate va stabil tratamentul adecvat care are ca scop:

  • Reducerea riscului de tulburare bipolară;
  • Reducerea simptomelor, a gravității și frecvenței acestora.

Tulburarea ciclotimică este tratată cu o combinație între medicamente și psihoterapie.

Psihoterapeut care discută cu un pacient
Sursa foto: iStock.com

Psihoterapia este vitală pentru tratarea ciclotimiei. În unele cazuri, pot fi suficiente ședințe de terapie doar cu pacientul, însă de multe ori este nevoie și de ședințe pentru familie, pentru a ști cum să ajute pacientul să gestioneze mai bine afecțiunea.

Principalele tipuri de psihoterapie folosite pentru ciclotimie sunt:

Terapia cognitiv-comportamentală- care se concentrează pe identificarea convingerilor și comportamentelor negative și nesănătoase și înlocuirea lor cu unele sănătoase, pozitive.

Terapie interpersonală și ritmică socială - care se concentrează pe stabilirea unei rutine zilnice consecvente pentru a gestiona mai bine starea de dispoziție. Persoanele cu tulburare ciclotimică trebuie să aibă un program stabil de somn, masă și exerciții fizice.

Dacă stabilitatea emoțională nu poate fi obținută doar prin psihoterapie, se va apela la medicamente. Tipul și durata de administrare diferă în funcție de gravitatea simptomelor. De obicei, medicul recomandă stabilizatori de dispoziție precum acidul valproic, lamotrigina și litiu pentru a uniformiza stările pacientului. Pot fi necesare și antidepresive, însă nu tot timpul și doar în combinație cu un stabilizator de dispoziție.

Sfaturi utile pentru persoanele cu ciclotimie

Deși tulburarea ciclotimică poate fi dificil de gestionat, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a-i face față și pentru a o viață mai calitativă.

Iată ce poți face:

1. Informează-te despre această afecțiune. Cu cât știi mai multe despre ea, cu atât te poți motiva să aplici și să respecți tratamentul.

2. Discută despre problemele tale și caută sprijin și suport la oamenii apropiați. Nu este o rușine că suferi de această tulburare, important este să găsești persoanele potrivite care te pot susține și ajuta să o tratezi.

3. Rămâi motivat. Chiar dacă este greu, este important să găsești motive pentru a lupta. Caută întotdeauna modalități sănătoase de a-ți canaliza energia, de exemplu hobby-uri, exerciții fizice și activități recreative.

4. Învață să te relaxezi și să gestionezi stresul. Meditația, tehnicile de respirație și yoga îți pot fi de folos.

Așadar, tulburarea ciclotimică este o afecțiune caracterizată prin schimbări bruște și semnificative de dispoziție. Simptomele ciclotimiei pot fi reduse în intensitate și frecvență prin tratament, însă afecțiunea reprezintă o provocare pe termen lung. Cu sprijinul și tratamentul adecvat, persoanele cu ciclotimie pot avea o viață destul de normală.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Mayoclinic.org Ada.com National Library of Medicine

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (613 vizite)