Puls în ureche: cauze și remedii

Puls în ureche: cauze și remedii

Redactor Raluca Margean

Atunci când îți auzi pulsul în ureche este posibil să ai tinitus pulsatil. Acest lucru înseamnă că auzi un sunet grăbit sau șuierat, puternic sau nu, care se întâmplă adesea în același timp cu bătăile inimii. Tinitusul pulsatil nu este o afecțiune, ci un simptom al unor boli de inimă sau probleme medicale ce îți afectează venele și arterele. Deși tinitusul pulsatil îți poate cauza un disconfort major, el este, de obicei, tratabil. Iată tot ce trebuie să știi despre tinitusul pulsatil, inclusiv care sunt cauzele, simptomele și tratamentul său!

De ce auzi pulsul în ureche?

Tinitusul pulsatil este o formă rară de tinitus. Persoanele care au tinitus aud un zgomot, țiut sau un clic constant în ureche, pe care nimeni altcineva nu îl aude. Tinitusul pulsatil este mai puțin întâlnit decât tinitusul obișnuit și se manifestă ca un sunet care pulsează în ritmul bătăilor inimii. Poate fi prezent la o singură ureche sau la ambele, iar zgomotul pe care-l auzi este, de fapt, sunetul propriului sânge care curge prin corpul tău și care a fost amplificat în urechile tale. Cu alte cuvinte, îți auzi literalmente pulsul în ureche.

La fel ca tinitusul normal, tinitusul pulsatil nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al altor tulburări. De multe ori, tinitusul pulsatil este un semn al bolilor vasculare (care afectează venele și arterele), precum și malformații ale structurilor vasculare sau fluxul sanguin atipic în apropierea urechii. În cazuri rare, tinitusul pulsatil poate fi simptomul unei tumori.

Femeie care își pune perna în cap
Sursa foto:iStock.com

Tinitusul pulsatil poate afecta somnul, capacitatea de concentrare și muncă a unei persoane. De fapt, pulsul în ureche provoacă disconfort atât de mare, încât unii oameni care suferă de această condiție pot dezvolta chiar depresie sau anxietate.

Este important să știi că tinitusul pulsatil este un simptom - și primul avertisment - că ai o altă afecțiune și de aceea, trebuie să consulți un medic!

Afecțiuni care cauzează tinitusul pulsatil

În general, tinitusul pulsatil apare atunci când anumite condiții sau anomalii modifică fluxul de sânge în vasele de sânge din apropierea sau în jurul urechilor. Uneori, schimbarea fluxului sanguin este un semn al unei afecțiuni medicale grave.

Iată câteva exemple de afecțiuni care pot provoca tinitus pulsatil:

1. Ateroscleroza. Această boală se manifestă prin îngroșarea arterelor, care poate duce la un flux sanguin neuniform. Fluxul neuniform de sânge face mai mult zgomot decât sângele care curge lin prin arterele apropiate de ureche.

2. Anomalii ale peretelui sinusal. Peretele sinusal este un canal pe partea laterală a creierului care primește sânge din venele din creier. Unii oameni au afecțiuni care provoacă creșterea fluxului de sânge în interiorul acestui canal, creând sunetul de tip șuier, asociat cu tinitus pulsatil.

3. Malformații arteriovenoase. Acestea sunt încurcături de vase de sânge care afectează conexiunile dintre vene și artere. Malformațiile arteriovenoase în apropierea urechilor pot cauza tinitus pulsatil.

4. Anemia severă. Anemia poate crește fluxul de sânge, care la rândul său poate afecta vasele de sânge și poate provoca tinitus pulsatil.

5. Tumori ale urechii medii. Tumorile mici din urechea medie au multe vase de sânge. Fiind situate în apropierea părților urechii care primesc sunetul, oamenii care au aceste tumori își simt pulsul în ureche, deoarece aud sângele care curge prin vasele tumorii.

Femeie cu durere de cap
Sursa foto: iStock.com

6. Pierderea auzului conductiv. Aceasta este, de obicei, cauzată de o infecție sau inflamație a urechii medii sau de acumularea de lichid în acea zonă. Uneori este provocată de probleme cu oselele mici implicate în auz. Acest tip de pierdere a auzului intensifică zgomotele interne ale capului - sunete precum respirația, mestecatul sau chiar sângele care curge prin ureche. Prin fiecare ureche curg două vase mari (artera carotidă și vena jugulară), care duc sângele către și dinspre creier.

7. Hipertensiunea intracraniană idiopatică. Aceasta apare atunci când lichidul cefalorahidian se acumulează în jurul creierului, punând presiune asupra vaselor de sânge și, posibil, afectând fluxul sanguin.

8. Traumă la cap. Aproximativ 53% dintre persoanele care au leziuni traumatice ale capului dezvoltă tinitus, inclusiv tinitus pulsatil.

9. Hipertiroidism. Această afecțiune poate determina accelerarea inimii, ceea ce la rândul său crește fluxul sanguin.

10. Boala Paget. Boala Paget este o afecțiune osoasă cronică ce poate afecta craniul. Aproximativ 20% dintre pacienții cu boala Paget dezvoltă probleme de auz, inclusiv tinitus pulsatil.

Legătura dintre puls în ureche și tensiune arterială

Tensiunea arterială reprezintă presiunea sângelui asupra pereților vaselor de sânge. Dacă această presiune este prea mare (hipertensiune arterială), ea poate duce la modificări ale fluxului sanguin, care mai departe pot provoca puls în ureche.

Analize necesare când îți auzi pulsul în ureche

Dacă îți auzi pulsul în ureche, este important să mergi la un consult de specialitate. Medicul va folosi stetoscopul pentru a asculta gâtul și craniul. În acest fel, el poate să-și dea seama dacă tinitusul pulsatil are loc în același timp cu bătăile inimii.

Consult orl
Sursa foto: iStock.com

În funcție de celelalte simptome, medicul ORL-ist poate solicita diferite teste imagistice, pentru a vedea ce se întâmplă în interiorul capului și gâtului. Aceste teste pot include:

Angiografie - utilizarea substanțelor de contrast și raze X, pentru a examina vasele de sânge.

Angiografie prin rezonanță magnetică - acest test verifică problemele cu vasele de sânge din cap și gât.

Imagistica prin rezonanță magnetică - utilizarea unui câmp magnetic și unde radio pentru a produce imagini în secțiune transversală ale anumitor structuri sau țesuturi din urechi și gât.

Ecografia Doppler -  acest test se efectuează pentru a vedea cum curge sângele prin vasele de sânge din gât.

Tomografia computerizată - utilizarea razelor X pentru a produce o imagine 3D a capului și gâtului.

Scanare tomografie computerizată de înaltă rezoluție - folosirea unui fascicul îngust de raze X și analiză computerizată avansată pentru a crea imagini foarte detaliate ale vaselor de sânge sau ale altor părți ale capului și gâtului. Aceste scanări sunt de folos pentru a căuta anomalii ale peretelui sinusal.

Remedii împotriva pulsului în ureche

Tratamentul variază în funcție de cauza pulsului în ureche. Dacă, de exemplu, medicul descoperă la analize o hipertensiune arterială sau o afecțiune tiroidiană nediagnosticată, tratamentul pentru aceste afecțiuni ar putea ajuta la rezolvarea simptomelor.

În cazul în care există o tulburare a vaselor de sânge, o tumoră sau o anomalie a urechii, chirurgia poate fi o soluție.

Dacă nu se cunoaște cauza sau dacă pulsul în ureche este provocat de o problemă ireversibilă, precum pierderea auzului, cea mai bună opțiune este gestionarea simptomelor tinitusului. Strategiile comune folosite pentru a face acest lucru includ:

Terapia cu sunet. Aparatele cu zgomot alb sau aparatele auditive generatoare de zgomot sau chiar un ventilator pot ajuta pacienții să se obișnuiască cu sunetele de la tinitus.

Terapie cognitiv-comportamentală și tehnici de relaxare. Acestea ajută pacienții să facă față simptomelor tinitusului.

Aparate auditive. Acestea generează zgomot de fundal liniștitor pentru a masca sunetele provocate de tinitus.

Așadar, pulsul în ureche nu este o afecțiune în sine, ci un simptom al unei boli serioase care afectează fluxul sanguin. Dacă te confrunți cu această problemă, mergi de urgență la medic. Acesta îți va recomanda mai multe teste pentru a descoperi afecțiunea subiacentă de care suferi și îți va acorda tratamentul adecvat.

Citește și: Ai un ganglion umflat la gat? Cum trebuie să procedezi?

Surse foto: iStock.com

Surse articol: My.clevelandclinic.org/

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Ce mască de față să folosești, în functie de tipul de ten
Incepe quiz
Ce mască de față să folosești, în functie de tipul de ten

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.