Quercentina: ce este și ce beneficii are?

Quercentina: ce este și ce beneficii are?

Redactor Raluca Margean

Quercetina este un pigment vegetal, care se găsește în mai multe fructe și legume. Este un antioxidant puternic, cunoscut pentru proprietățile sale de protecție împotriva leziunilor tisulare induse de toxicitatea medicamentelor. Printre beneficiile quercetinei se numără reducerea inflamației din corp, ameliorarea simptomelor alergiilor și creșterea imunității. Află din acest articol informații utile despre quercetină, inclusiv efectele benefice și contraindicațiile sale!

Ce este quercetina?

Quercetina este un pigment vegetal, un flavonoid antioxidant puternic, prezent în mai mult de 20 de materiale vegetale, inclusiv fructe, legume, ceai și chiar vin. Principala calitate a flavonoizilor este capacitatea lor de a funcționa ca antioxidanți în corp. Acest lucru înseamnă că neutralizează radicalii liberi, moleculele instabile care pot provoca leziuni celulare atunci când nivelurile lor devin prea mari. Radicalii liberi sunt principalii responsabili pentru numeroase afecțiuni cronice, inclusiv cancer, Alzheimer, boli renale, boli de inimă, diabet, etc.

Există mai multe tipuri de flavonoizi, iar quercetina aparține clasei numite flavonoli. Aceștia nu pot fi produși în corpul uman, însă pot fi obținuți din alimente.

Quercetina este cel mai abundent flavonoid din dietă, specialiștii estimând că o persoană obișnuită consumă 10-100 mg zilnic din diferite surse de hrană. Este de culoare galbenă, slab solubilă în apă fierbinte, solubilă în alcool și lipide, dar insolubilă în apă rece.

Ce beneficii are quercetina?

Flavonoidele, antioxidanții din care face parte și quercetina, au existat de peste un miliard de ani și posedă un spectru larg de activități biologice care ar putea fi capabile să influențeze procesele care sunt dereglate într-o boală. Pe lângă efectele sale antioxidante, quercetina are și alte beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, antihipertensive, vasodilatatoare, antiobezitate, antihipercolesterolemice și antiaterosclerotice. Quercetina este una dintre cele mai utilizate bioflavonoide pentru tratamentul tulburărilor metabolice și inflamatorii. 

Iată care sunt principalele efecte pozitive ale quercetinei asupra organismului uman:

Poate ajuta la reducerea inflamației

Nivelurile ridicate de radicali liberi pot duce la activarea genelor care favorizează inflamația, iar un răspuns inflamator persistent în corp poate provoca mai multe probleme de sănătate, inclusiv boli cronice.

Conform studiilor, quercetina ajută la reducerea markerilor inflamatori, având efect benefic și împotriva artritei. Cercetările au arătat o reducere semnificativă a rigidității care apare de obicei dimineața devreme la persoanele care suferă de artrită și o ameliorare semnificativă a durerilor articulaților.

Poate ameliora simptomele alergiilor

Femeie care strănută
Sursa foto: Pexels.com

Proprietățile antiinflamatorii ale quercetinei pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergice, suprimând substanțele chimice care promovează inflamația (histamina). În studiile efectuate în laborator, quercetina a anulat reacțiile anafilactice, însă specialiștii spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest efect asupra oamenilor.

Poate reduce tensiunea arterială

Conform cercetărilor, quercetina acționează ca un agent vasodilatator asupra vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale. În studiile de eprubetă, quercetina a scăzut valorile tensiunii arteriale sistolice și diastolice cu 18- 23% , însă este nevoie de o cercetare mai amănunțătă pentru a putea spune dacă administrarea acestei substanțe ar putea fi un remediu alternativ pentru scăderea tensiunii arteriale la oameni. 

Previne bolile cardiovasculare

Proprietățile vasorelaxante ale quercetinei ajută la scăderea tensiunii arteriale și prevenirea dezvoltării hipertrofiei cardiace. În plus, quercetina inhibă agregarea trombocitelor, îmbunătățește sănătatea endoteliului și ajută la menținerea unui colesterol scăzut, prevenind astfel bolile de inimă.

De asemenea, cercetările arată că acest flavonoid poate proteja împotriva stresului oxidativ și a aterosclerozei (acumularea de plăci în artere care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral).

Reduce riscul de tulburări neurodegenerative

Studiile au arătat că flavonoidele pot ajuta la prevenirea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson, dar și a leziunilor neuronale asociate cu accidentul vascular cerebral. În plus, au potențialul de a proteja neuronii împotriva rănilor induse de neurotoxine și de a inversa pierderea performanței cognitive care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Quercetina protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ, are capacitatea de a suprima neuroinflamația și promovează memoria, învățarea și funcțiile cognitive.

Are proprietăți anticancerigene

Quercetina are proprietăți anticancerigene puternice și poate inhiba creșterea tumorii în creier, ficat, colon și alte țesuturi. De asemenea, împiedică răspândirea celulelor maligne, având efecte adverse minime.

Studiile au arătat că unul dintre beneficiile majore ale quercetinei este suprimarea creșterii celulelor și inducerea apoptozei (moartea celulelor) în celulele cancerului de prostată, hepatic, plămâni, mamar, vezicii urinare, sânge, colon, ovar, limfoid și suprarenale.

Poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Quercetina are o caracteristică specifică care inhibă acumularea de grăsime în celulele adipoase umane în curs de maturizare și declanșează simultan apoptoza în celulele adipoase existente. În plus, quercetina blochează și absorbția de glucoză din sânge, păstrând un nivel sănătos de zahăr în sânge.

Are proprietăți gastroprotectoare

Quercetina inhibă secreția de acid gastric și peroxidarea lipidică a celulelor gastrice, având astfel proprietăți gastroprotectoare. De asemenea, inhibă infecția cu Helicobacter pylori și are efecte anti-ulceroase. Activitatea anti-ulceroasă a quercetinei se datorează proprietăților sale de captare a radicalilor liberi sau a creșterii producției sale de mucus gastric.

Are o acțiune antibacteriană și antivirală

Studiile au arătat că flavonoidele din care face parte și quercetina au efecte antibacteriene împotriva aproape tuturor tulpinilor de bacterii, afectând în special sistemul gastrointestinal, respirator, urinar și dermal. Capacitatea lor antiinfecțioasă și antireplicativă poate contribui la caracteristicile antivirale.

Virușii care răspund în mod obișnuit la flavonoide sunt adenovirusul, virusul herpes simplex, virusul encefalită japoneză și virusul sincițial respirator.

Quercetina poate îmbunătăți performanța sportivă?

Femeie care aleargă pe plajă
Sursa foto: Pexels.com

Conform studiilor, quercetina poate îmbunătăți recuperarea musculară după efort fizic intens, dar nu și performanța. Cercetătorii au constatat că suplimentele de quercetină administrate timp de 14 zile pot duce la o creștere a nivelurilor plasmatice ale factorilor anabolici IGF-I și IGF-II. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea leziunilor musculare, promovând în același timp recuperarea. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra beneficiile quercetinei în acest domeniu.  

Fructe și legume bogate în quercetină 

Quercetina se găsește în mod natural în multe alimente pe bază de plante, în special în stratul exterior sau coajă.

Cele mai bune surse de quercetină sunt fructele și legumele, însă și:

  • Semințele, hrișca și nucile;
  • Uleiul de măsline;
  • Ceaiul verde și negru;
  • Vinul roșu.

Fructe bogate în quercetină:

Fructe de pădure într-un bol
Sursa foto: Pexels.com
  • Cireșe;
  • Mere roșii;
  • Struguri roşii;
  • Fructe de pădure (merișoare, afine, zmeură).

Legumele care conțin o cantitate semnificativă de quercetină sunt:

  • Legume cu frunze verzi (brocoli, kale, salată verde);
  • Ceapă roșie și albă;
  • Roșii;
  • Capere;
  • Ardei galben și verde;
  • Sparanghel fiert.

Impotant de știut! Cantitatea de quercetină din alimente poate depinde de condițiile în care hrana a fost cultivată. De exemplu, roșiile organice conțin mai multă quercetină decât cele cultivate în mod convențional, însă nu se poate spune același lucru despre ardei. Studiile au arătat că ardeiul gras cultivat convențional are aceeași cantitate de quercetină ca ardeiul organic.

Cum se consumă quercetina?

Pentru a te bucura de beneficiile quercetinei, specialiștii recomandă să introduci în dieta ta zilnică alimente bogate în acest compus. Totuși, quercetina poate fi obținută și din suplimente alimentare, acestea fiind disponibile sub formă de capsule sau pulbere. Este bine de știut, totuși, că quercetina are o biodisponibilitate scăzută, ceea ce înseamnă că organismul o absoarbe prost. De aceea, suplimentele cu quercetină includ, de obicei, și alte substanțe care pot crește absorbția, de exemplu vitamina C sau enzime digestive. În plus, unele cercetări indică faptul că quercetina are un efect sinergic atunci când este combinată cu alte suplimente de flavonoide, cum ar fi resveratrolul, genisteina și catechinele.

În general, doza zilnică recomandată de quercetină variază de la 500 la 1.000 mg pe zi. Suplimentele zilnice de quercetină 1g s-au dovedit sigure la majoritatea oamenilor, dar numai atunci când sunt utilizate pe termen scurt, pe o perioadă de până la 12 săptămâni. În cazul în care quercetina este folosită pentru a trata o afecțiune medicală, medicul poate recomanda un tratament mai lung. 

Contraindicațiile pe care le are quercetina

Atunci când este obținută pe cale naturală, adică din alimentație, quercetina este sigur de consumat.

Ca supliment, quercetina poate avea efecte secundare minime, dacă este administrată într-o cantitate mai mare de 1.000 mg pe zi. Deși la unele persoane s-au observat doar simptome ușoare, precum dureri de cap, dureri de stomac sau senzații de furnicături, în unele cazuri s-au raportat și leziuni renale. 

De asemenea, este important de știut că, asemenea oricărui alt supliment, quercetina poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv antibiotice, anticoagulante, corticosteroizi sau medicamente pentru tensiunea arterială. Prin urmare, este important să discuți cu un medic înainte de a administra suplimente de quercetină.

Deși, în general, quercetina este considerată sigură și pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează, specialiștii recomandă evitarea suplimentelor în această perioadă.

În ceea ce privește administrarea de quercetină copiilor, nu există suficiente studii care să justifice administrarea acestei substanțe celor mici. 

Așadar, quercetina este un flavonoid puternic și are multe beneficii pentru sănătate. Cele mai importante sunt proprietățile antioxidante și antiinflamatoare, însă quercetina are un rol important și în prevenirea bolilor de inimă și a diverselor forme de cancer.

 Citește și: Cel mai puternic antioxidant natural

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Surse articol: Healthline.com, Ncbi.nlm.nih.govEverydayhealth.com

Articolul urmator
Crema de sânziene: beneficii și proprietăți
Crema de sânziene: beneficii și proprietăți
Cât de bătrână este inima ta?
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.