Relaxarea sistemului nervos: cum te ajută să rămâi sănătoasă?

Relaxarea sistemului nervos: cum te ajută să rămâi sănătoasă?

Redactor Raluca Margean

Există o mulțime de lucruri care pot ajuta la relaxarea sistemului nervos, inclusiv tehnici de respirație profundă, meditație, sport sau pur și simplu o mică pauză de la orice îți cauzează stres. Cu toate acestea, uneori pot fi necesare măsuri mai drastice pentru a ameliora anxietea și nervozitatea, de exemplu, medicamente, anumite intervenții chirurgicale sau terapii. Ți-am pregătit în acest articol informații utile despre cum poți calma un sistem nervos hiperactiv, oricarea ar fi cauza nervozității.

Ce este sistemul nervos?

Sistemul nervos include creierul, măduva spinării și o rețea complexă de nervi. El este centrul de comandă al corpului, controlând mișcările, gândurile și răspunsurile automate la lumea din jurul tău. De asemenea, controlează alte sisteme și procese ale corpului, cum ar fi digestia, respirația și dezvoltarea sexuală (pubertatea).

Sistemul nervos folosește celule specializate numite neuroni pentru a trimite semnale sau mesaje în tot corpul. Aceste semnale electrice circulă între creier, piele, organe, glande și mușchi, iar mesajele te ajută să te miști, să simți diverse senzații și să percepi mediul înconjurător.

Imagine cu celule nervoase
Sursa foto: Pixabay.com

Există mai multe tipuri de neuroni, fiecare transmițând semnale diferite:

Neuronii motori - spun mușchilor să se miște.

Neuronii senzoriali - preiau informații de la simțuri și trimit semnale către creier.

Alte tipuri de neuroni - controlează lucrurile pe care corpul le face în mod automat, spre exemplu respirația, tremurul, bătăile regulate ale inimii și digerarea alimentelor.

Rețeaua vastă de nervi din care este format sistemul nervos este ca o uriașă autostradă a informațiilor care circulă prin corp.

Sistemul nervos autonom are două diviziuni principale:

Sistemul nervos simpatic - care pregătește organismul pentru scenariul „luptă sau fugi”, ca răspuns la un factor de stres.

Sistemul nervos parasimpatic - care este responsabil cu relaxarea sistemului nervos, readucând corpul la o stare de „odihnă și digerare” după ce amenințarea a trecut.

Stresul cronic apare, de obicei, atunci când sistemul nervos simpatic este declanșat în mod constant și pe perioade îndelungate. Acest lucru poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv: hipertensiune arterială, boli de inimă și anxietate.

11 semne că sistemul tău nervos este suprasolicitat

Sistemul tău nervos este mereu în alertă. El este atent la tot ce-l înconjoară pentru a identifica amenințările potențiale. Aceasta este o funcție necesară a organismului, cu ajutorul căreia se protejează de tot ce este rău. Însă, atunci când sistemul nervos este constant sub presiune, el devine suprasensibil, determinând organismul să reacționeze puternic la stimuli aparent inofensivi. Acest lucru poate fi foarte frustrant și poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane.

Femeie care își pune mâinile pe față
Sursa foto: Unsplash.com

Fiecare om reacționează diferit atunci când sistemul său nervos este suprasolicitat, însă există anumite semne comune, care pot include:

  • Dureri de cap persistente sau bruște;
  • Probleme de ritm cardiac (inclusiv aritmii);
  • Constipație;
  • Amețeli sau stare de leșin când stai în picioare;
  • Căderea pleoapelor (ptoza);
  • Frecvență cardiacă rapidă (tahicardie) chiar și în repaus;
  • Disfuncție sexuală;
  • Transpirație excesivă sau insuficientă;
  • Probleme digestive (dificultăți de digerare a alimentelor);
  • Dificultăți la înghițire;
  • Stare de slăbiciune și epuizare fizică și mentală.

Ce poți faci pentru relaxarea sistemului nervos?

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru relaxarea sistemului nervos hiperactiv, inclusiv:

Exerciții fizice. Sportul ajută la eliberarea endorfinelor, care au un efect calmant. Studiile au arătat că mișcarea poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului și anxietății.

Tehnici de meditație, inclusiv Yoga. Meditația se concentrează pe respirație și relaxare, ceea ce poate ajuta la calmarea sistemului nervos.

Tehnici de respirație profundă. Acestea sunt foarte eficiente, simplu de realizat și pot fi făcute oricând și oriunde.

Ascultarea muzicii calmante. Melodiile liniștite pot avea un efect benefic asupra minții, ajutând la relaxarea sistemului nervos.

Petrecerea timpului în natură. Conectarea cu natura poate aduce liniște și pace în suflet, ajutând la inducerea unei stări de calm și relaxare.

Petrecerea timpului cu prietenii și familia. Atunci când ai în preajma ta oamenii la care ții, sistemul tău nervos se relaxează, ceea ce duce la reducerea hormonilor de stres, precum cortizolul.

Terapeută care face masaj unei femei
Sursa foto: Pexels.com

Masaj. Prin masaj, mușchii tăi se relaxează, la fel și sistemul tău nervos.

Aromaterapie. Uleiurile esențiale sunt utilizate pe scară largă pentru calmare și relaxare.

AcupuncturaAceastă terapie stimulează punctele corpului asociate cu relaxarea și calmarea sistemului nervos.

Fiecare persoană poate apela la oricare dintre aceste metode pentru a calma un sistem nervos hiperactiv. Este important să găsești ce funcționează cel mai bine pentru tine și să incorporezi aceste tehnici în rutina ta zilnică pentru menținerea echilibrului sistemului nervos și obținerea unui sentiment de calm și pace.

Tratament naturist pentru intarirea sistemului nervos

Medicina naturistă se bazează pe utilizarea plantelor pentru a calma sistemul nervos. Cele mai cunoscute plante pentru proprietăților lor benefice asupra sistemului nervos sunt:

Mușețelul. Mușețelul are proprietăți de calmare și relaxare, ajutând inclusiv la reglarea ritmului circadian (oferă un somn liniștitor).  

Lavanda. Această plantă este recunoscută ca fiind vindecătoare încă din cele mai vechi tipuri. Este folosită în special pentru relaxarea sistemului nervos, fiind un remediu pentru anxietate, depresie, suprasolicitare psihică, insomnie și combaterea atacurilor de panică.

Valeriana. Valeriana ajută la instalarea unei stări de calm și relaxare, contribuind la atenuarea tensiunii nervoase și stresului.

Floarea pasiunii
Sursa foto: Pexels.com

Floarea pasiunii. Datorită compușilor săi bioactivi antioxidanți și neuroprotectori, floarea pasiunii ajută la relaxarea sistemului nervos, reducerea tulburărilor de somn și diminuarea stărilor de anxietate.

Plante adaptogene. Plantele adaptogene au proprietatea de a modula răspunsul la stres, răspunsul tiroidian și imunitar, atunci când organismul este supus unui stres cronic. Adaptogenii susțin sistemul nervos în ansamblu, fiind de folos pentru persoanele care suferă de anxietate. Există mai multe plante adaptogene, inclusiv: Ashwagandha, Busuiocul sfânt, Rhodiola Rosea și ginseng.

Cele mai bune vitamine pentru refacerea sistemului nervos

Studiile au arătat că vitaminele B neurotrope joacă un rol crucial pentru menținerea sănătății sistemului nervos, în special vitamina B1 (tiamină), B6 (piridoxină) și B12 (cobalamină).

Vitamina B1 - este esențială pentru conducerea semnalelor nervoase.

Vitamina B6 - susține funcția nervoasă prin controlul nivelului de homocisteină.

Vitamina B12 - îmbunătățește sănătatea creierului prin prevenirea atrofiei sau a pierderii neuronilor.

Pe lângă vitaminele B, calciul și vitamina D ajută la reducerea cortizolului, hormonul stresului.

În ceea ce privește mineralele, cele mai bune pentru sănătatea sistemului nervos sunt:

Magneziu - ajută la relaxarea sistemului nervos prin blocarea stimulării inutile a celulelor nervoase atunci când organismul este supus la stres. Un nivel scăzut de magneziu în organism crește anxietatea și agitația.

Potasiu - ajută la trimiterea semnalelor nervoase în întreg corpul.

Sodiu - joacă un rol esenția în organismul uman. În asociere cu potasiul, sodiul ajută la activarea impulsurilor nervoase și a contracțiilor musculare.

Alimente care contribuie la relaxarea sistemului nervos

Dieta este și ea extrem de importantă pentru menținerea echilibrului sistemului nervos. Iată 9 alimente bune pentru sănătatea ta mentală:

Legume cu frunze verzi
Sursa foto: Pexels.com

Legume cu frunze verzi. Broccoli, spanacul și sparanghelul conțin toate vitamina B, esențială pentru regenerarea și funcționarea nervilor. Spanacul, broccoli și kale conțin, de asemenea, un micronutrient numit acid alfa-lipoic care previne afectarea nervilor și îmbunătățește funcția nervoasă.

Fructe. Fructele de pădure, piersicile, cireșele, strugurii roșii, portocalele și pepenele verde conțin o mulțime de antioxidanți, care ajută la scăderea inflamației și la reducerea leziunilor nervoase. În plus, strugurii, afinele și merisoarele s-au dovedit a fi pline de un compus antiinflamator puternic numit resveratrol.

Dovlecel. Acesta este bogat în antioxidanți și, prin urmare, bun pentru celulele nervoase. Este, de asemenea, o sursă bună de potasiu, care promovează transmisia nervoasă eficientă, și de magneziu, care calmează nervii.

Cartof dulce. Datorită conținutului de vitamine, cartoful dulce oferă protecție antioxidantă pentru celule. În plus, această legumă are și compuși antiinflamatori naturali. Cercetările pe animale au demonstrat că țesuturile nervoase și cerebrale au arătat o inflamație redusă după consumul de extract de cartof dulce.

Quinoa. Aceast superaliment este o sursă excelentă de potasiu, care ajută la transmiterea eficientă a mesajelor nervoase. De asemenea, conține magneziu, fosfor, mangan și acid folic, proteine, fibre, fier, cupru și vitamina B6.

Avocado. La fel ca și quinoa, acest fruct aconține mult potasiu. În plus, avocado ajută la creșterea absorbției de antioxidanți, întărind organismul și sistemul nervos.

Alimente care conțin acizi grași omega-3. Cercetările arată că acizii grași omega-3 pot reduce depresia, așadar pentru refacerea sănătății sistemului nervos, include în dieta ta alimente precum tonul, somonul și halibut, dar și avocado sau semințe de in.

Alimente care conțin calciu și vitamina D. Laptele și iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi sunt o bună sursă de calciu și vitamina D. Dacă nu îți plac produsele lactate, legumele cu frunze verzi sunt și ele bogate în aceste vitamine.

Carbohidrați complecși în locul zaharurilor simple. Carbohidrații cresc serotonina chimică din creier, care ajută la reducerea stresului, în timp ce zaharurile simple favorizează schimbări drastice ale dispoziției. Alege orez brun, paste și pâine integrală.

Așadar, poți contribui la relaxarea sistemului nervos prin diverse tehnici de calmare, dar și cu ajutorul plantelor și a dietei sănătoase. Dacă nu reușești să faci față stresului prin metode naturale, discută cu un terapeut pentru a vedea cum poți păstra controlul asupra stării tale mentale. 

Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com, Pexels.com

Surse articol: rtor.orglluh.orgchildrenscolorado.orgmy.clevelandclinic.org

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.