Riscurile la care te supui atunci cand folosesti telefonul mobil

Riscurile la care te supui atunci cand folosesti telefonul mobil

Masha Florea

Cu siguranta ai auzit de riscul cancerigen la care telefonul tau mobil te poate expune. Dar stiai ca acesta nu este singurul risc de care ar trebui sa te feresti atunci cand vine vorba despre utilul tau telefon, fie ca acesta este unul normal sau un smartphone? Afla care sunt cele mai frecvente riscuri pe care mobilul tau le prezinta.

Sanatatea ochilor este afectata de telefonul mobil


Ca si privitul la ecranul calculatorului prea mult timp, si utilizarea unui smartphone pentru prea mult timp iti poate obosi ochii. Studiile arata ca adultii americani privesc display-ul smartphonului personal timp de 4-6 ore zilnic. Astfel, ecranul luminos si fontul mult prea mic te expune riscului aparitiei simptomelor precum iritatie, inrosirea ochilor, ochi uscati, vedere incetosata. Pe langa simptomatologia oculara specifica, aceasta actiune poate determina si aparitia cefaleei, a durerilor de gat si de spate.

tanara ce isi proveste telefonul

Stresul generat de telefonul mobil


Faptul ca esti constant disponibila te poate stresa atat prin prea multe telefoane primite, cat si prin lipsa acestora. In primul caz, nu mai ai timp de alte activitati, ceea ce te poate stresa pentru ca stii ca nu iti poti duce la bun sfarsit responsabilitatile. In cel de-al doilea, esti nelinistita atunci cand nu esti cautata. Unele persoane ajung sa-si auda telefonul sunand chiar si atunci cand acesta nu a facut-o.

telefoane inteligente

In aceeasi categorie se incadreaza si inabilitatea de a te concentra. Majoritatea persoanelor isi verifica telefonul pentru apeluri, e-mail-uri sau aplicatii o data la cateva minute, deconcentrandu-i de la activitatile pe care le practica.

Accidentele in trafic provocate de folosirea telefoanelor mobile


Dupa cum probabil stii, folosirea telefonului in timp ce conduci este periculos atat pentru tine cat si pentru ceilalti participanti la trafic. In Europa, 21% (Anglia) si 59% (Portugalia) dintre soferi au recunoscut ca au vorbit la telefon in timp de conduceau, iar 15% (Spania) si 31% (Portugalia) dintre soferi scriu mesaje sau e-mailuri in timp ce conduc.

Nu doar soferii sunt vinovati de accidente cauzate de folosirea telefonului. Si pietonii pot provoca acest tip de accidente atunci cand scriu mesaje sau vorbesc la telefon cand traverseaza strazile aglomerate.

accidente in trafic

Telefoanele mobile si bacteriile


Telefonul tau nu sta intotdeauna in buzunar. Il atingi, il asezi pe birou acasa, la serviciu, la scoala, sau pe masa atunci cand iesi in oras. Astfel, telefonul tau intra in contact cu o gama variata de bacterii, care mai tarziu se pot transfera pe mainile tale, sau chiar pe fata.

Studiile au aratat ca pe telefoane se acumuleaza bacterii de origine fecala, precum E. Coli sau coliformi, dar si stafilococi, inclusiv Stafilococul auriu meticilino-rezistent, o bacterie ce necesita tratament antibiotic complex. Infectiile cutanate determinate de acest stafilococ se pot transforma rapid in abcese.

Curata-ti telefonul fracvent, preferabil cu alcool sanitar, pentru a evita potentialele infectii determinate de bacteriile ce iti contamineaza telefonul.

Cancerul provocat de folosirea telefonului mobil


De-a lungul timpului s-a discutat foarte mult posibilitatea aparitiei cancerelor cauzate de telefoanele mobile. Acestea emit radiatii electro-magnetice neionizate, care pot patrunde prin tesuturi. Spre deosebire de radiatiile ionizante, acestea nu determina modificari ale structurii ADN. Nu s-a gasit inca o dovada a aparitiei cancerelor in urma expunerii la aceste radiatii.

Singurul efect biologic pe care utilizarea telefoanelor mobile il da este incalzirea tesuturilor, ce duce la un consum mai mare de glucoza al neuronilor de pe partea pe care a fost tinut telefonul. Este adevarat ca acest efect nu a fost indeajuns cercetat, si efecte pe termen lung ar putea exista.

Asadar, inainte sa te gandesti la ce este mai rau, precum riscul de a dezvolta un cancer, este bine sa te feresti de efectele oculare, de bacterii si de riscul de accidente in trafic, folosind telefonul doar atat cat este nevoie, si curatandu-l in mod regulat.
Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.