Secƫia de Recuperare Medicală de la Clinica Eliade, luminița de la capătul tunelului pentru cei care vor să se pună, din nou, pe picioare

Secƫia de Recuperare Medicală de la Clinica Eliade, luminița de la capătul tunelului pentru cei care vor să se pună, din nou, pe picioare

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Sunt Ana. 35 de ani în buletin, vreo 55+ în fizic. De ce zic asta? Deoarece, la o vârstă la care alții își trăiesc fără probleme majore de sănătate cea mai bună și mai activă parte a vieții, eu duc lupte, zi de zi, să funcționez în parametri normali, având probleme la coloană, la genunchi și la mâini.

Când ai probleme de sănătate care îți afectează calitatea vieții, orice zi reprezintă o provocare. Una anevoioasă și dureroasă, din momentul în care te-ai trezit și până pui capul pe pernă seara. Din fericire, recent am găsit locul care sunt sigură că mă va scăpa, în sfârșit, de acest chin.

Căutând cei mai buni specialiști în recuperare fizică, am descoperit Clinica Eliade. Clinica arată ca un veritabil centru de relaxare, nu ca un loc de tortură, cum își imagina creierul meu de pacient. Are un design superb, dotări de excepție, iar muzica ambientală îți ia cu mâna grijile... De când i-am trecut pragul, orice teamă din seria “aoleu, merg la doctor!” a dispărut ca prin minune. 

 

Echipa de acolo mi-a confirmat această primă impresie: sunt niște oameni extrem de primitori, de săritori și, după cum aveam să constat, de un nivel înalt de profesionalism și - foarte important pentru mine, pacientul îngrijorat la maximum - de blândețe, răbdare și capacitate de a te face să te simți în largul tău. Pentru că orice vindecare fizică începe, nu-i așa, cu aceea psihică.

Ce probleme de sănătate ziceam că am? Să le luăm pe rând. Am genunchii extrem de bolnavi - pentru orice vârstă-, cu un buchet de afecțiuni: ambele meniscuri rupte, gonartroză bilaterală și apă la genunchi. Ce înseamnă asta, mai exact? Durerea, adeseori peste limita suportabilității, este la ordinea zilei. Mișcările sunt nesigure și mult limitate, de teama agravării afecțiunilor și a amplificării durerii. Nu pot sta mult timp în picioare, nu pot îndoi sau întinde piciorul ca un om normal, nu pot să merg pe jos distanțe mari - și jumătate de Herăstrău spun doctorii că ar fi prea mult pentru mine. Nu pot să mă aplec, să mă ridic de pe scaun ca un om normal. Nu pot urca scările, nu pot să car obiecte grele. Trosnesc și scârțâi la fiecare mișcare mai rău ca o mobilă veche.

De parcă problemele de mai sus nu erau de ajuns, mă “laud” și cu o hernie cervicală extrem de dureroasă și o tendinită urâțică. Acestea două provoacă dureri ascuțite, amorțeli, senzație de arsură și mii de furnici agresive care-mi aleargă, cât e ziua de lungă, în întreaga partea stângă a corpului. 

Frumoasă viața la 35 de ani, nu? Sincer, am obosit de atâta viață “frumoasă”. Durerea ajunge să te epuizeze. Te saturi să nu poți căra mai mult de 3 kg din cauza herniei, te saturi să nu poți face o plimbare banală fără să ai dureri de genunchi, te saturi să te doară mâna chiar și când îți ții cana de cafea în mână. Te saturi atât de tare încât decizi să-ți învingi, în sfârșit, teama de tot ceea ce înseamnă doctori și spitale, numai ca să începi odată să trăiești și tu din nou ca un om normal.

De la un alt centru de recuperare am plecat mai rău decât am venit, din cauza unor exerciții menite să-mi ajute genunchii, dar care mi-au afectat coloana... Spre norocul meu, cum spuneam, recent am  descoperit Clinica Eliade, care va însemna, fără îndoială, cel mai mare pas spre vindecare (completă, sper eu) din ultimii ani.

De ce am ales să fac examen posturologic la clinica Eliade

După ce i-am descoperit pe cei de la Clinica Eliade și am văzut câte elogii au primit din partea foștilor și a actualilor pacienți, mi-am făcut rapid programare la Secƫia de Recuperare Medicală, pentru o evaluare posturologică și o primă ședință de kinetoterapie.

Ai dureri de spate, picioare, genunchi, cap, probleme stomatologice sau oftalmologice fără o cauză clară? Dacă ai răspuns DA la oricare din cele enumerate, se cere să faci un examen posturologic. În urma acestui test afli dacă ai o postură corectă a corpului și, dacă nu, ce poți face pe viitor ca să revii la normal.

Dacă nu depistăm din timp ce este în neregulă, putem ajunge la afecțiuni cât se poate de serioase și mai greu de reparat. Așa că un astfel de control este mai mult decât necesar pentru orice persoană, cum am învățat eu, pe propria-mi piele, mai târziu decât ar fi trebuit. Și, chiar dacă diagnosticul primit îți poate părea ceva minor sau o problemă cu care se poate trăi, odată cu trecerea anilor, întregul corp are tot mai mult de suferit dacă nu faci curând ceva în această privință. 

Sursa foto Instagram

Dacă descopeream din timp Clinica Eliade, sigur nu mai ajungeam în așa stadiu avansat cu toate problemele mele și lucrurile ar fi stat altfel azi...

Examinarea se face extrem de ușor, nu este dureroasă, nu este invazivă, și este chiar foarte interesantă, nu seamănă cu niciun alt control medical pe care l-am făcut până acum. Pe înțelesul meu, mi s-a explicat ce nu mai funcționează OK la nivelul coloanei și al picioarelor, ce am făcut greșit de am ajuns în această situație și ce să fac pentru a mă vindeca.

Acest control se face în mai multe etape:

  • Te așezi pe un aparat (foto sus), iar computerul măsoară cât calci la nivelul tălpilor, cum este dispusă greutatea corpului tău pe fiecare dintre ele
  • Ești pus apoi să mergi normal pe o bandă așezată în plan drept pentru a se număra frecvența pașilor.
  • Stai la perete, în fața unui grafic, pentru a se vedea cât de deviată de la normal este poziția ta.

Din aceste testări rapide și simple, specialistul își dă seama imediat dacă ai sau nu probleme care necesită tratament.

Și dacă îți găsește, ca în cazul meu, probleme atât la coloană, cât și la genunchi… atunci începe distracția! La kinetoterapie cu tine! Dar nu orișicum.

 

Ședințele de kinetoterapie la Clinica Eliade, o binecuvântare pentru trupul meu bolnav

Nu m-au aruncat în sala de recuperare să fac aceleași exerciții ca restul lumii și poaaate, la final, o să mă simt mai bine. Nici nu se pune problema de așa ceva. Medicul specialist a ținut cont de întregul meu istoric medical pentru a ști dacă sunt capabilă sau nu să fac anumite exerciții. Dacă acestea mi-ar face mai mult rău decât bine. Dacă am probleme cu tensiunea. Dacă o mișcare anume îmi face mai mult rău decât bine. Pentru că se poate întâmpla și asta, vă spun din experiență, din păcate. Aici am aflat de ce și am văzut cum trebuie să se poarte, de fapt, cu tine, un medic care se ocupă de recuperarea ta fizică. Nu mică mi-a fost mirarea când am fost descusută în detaliu și am primit toată atenția și grija cuvenite înainte să mă apuc de recuperarea propriu-zisă.

Mi s-a spus, pentru prima oară, cum trebuie să-mi adaptez eu viața de zi cu zi la problemele mele. Da, totul trebuie să se schimbe. Nu este de ajuns să bifez ședințele de recuperare și gata, sunt ca nouă. Nu, igiena vieții trebuie să se schimbe și ea, pentru ca aceste ore petrecute în sala de kineto să nu fie în gol. Mi s-a spus, detaliat, ce poziție trebuie să adopt de acum înainte, cum și cât trebuie să merg, să mișc, să ridic, să... orice, ca de acum înainte să-mi fie mai mult bine decât rău. Am început să pun în aplicare sfaturile medicului kinetoterapeut (Tania Ghinea, v-o recomand din suflet - specialist desăvârșit și om minunat!) și văd îmbunătățiri de la o zi la alta.

Sursa foto Instagram

Pentru a primi un program personalizat al exercițiilor de kinetoterapie, specialistul mi-a analizat atent rezultatele obținute în urma examenului posturologic, RMN-ul făcut zonelor afectate, m-a întrebat dacă am sensibilități, alergii, probleme cu respirația, tensiunea, inima și câte și mai câte. Mi s-a întocmit programul exact al ședințelor de kineto menite să-mi vindece corpul șubrezit și... să trecem la treabă!

Sala de recuperare fizică m-a impresionat enorm. Este cochetă, are aparatură modernă și... pacienți de toate vârstele care își execută, sârguincios, sub atenta îndrumare a kinetoterapeutului, exercițiile. Mi s-a părut fantastic faptul că mi s-a explicat pas cu pas de ce trebuie să fac o anumită mișcare și cu ce mă ajută. Cum să o fac cât mai corect, fără să îmi solicit sau forțez alte zone ale corpului. Ce anume 'lucrez" eu acolo și ce încerc să-mi vindec. Cei de la Clinica Eliade nu te tratează ca pe un simplu pacient, ca pe un executant al celor spuse de ei - "fă asta de 6 ori pentru că așa trebuie și pa!" -, ci ca pe un participant activ, trup și minte, la călătoria ta spre o stare de sănătate optimă.

 Desigur că prima ședință, după mai bine de un an de când nu am făcut niciun fel de mișcare, m-a solicitat binișor fizic - de ce nu i-am descoperit mai devreme?! -, dar kinetoterapeutul care mi-a fost alături, pas cu pas, a știut să adapteze exercițiile în funcție de rezistența mea din acel moment. Nu poți să faci ceva? Comunici și totul se adaptează din mers, nimeni nu te obligă la ceva ce nu poți duce, nimic nu este bătut în cuie.

 

Aici poți opta să îți faci ședințele de recuperare în același timp cu alți oameni - ce copilași simpatici și ambițioși am văzut, Doamne! - sau să le faci separat, să ai sala și "antrenorul" doar pentru tine. Varianta ultimă mi se pare cea mai potrivită mie - m-am simțit în largul meu și am avut atenția totală a kinetoterapeutului. Am învățat și progresat într-o singură ședință  - prima din multele necesare - cât nu am făcut-o de ani întregi.

Sursa foto Instagram

Cei de la Clinica Eliade mi-au demonstrat fără efort, de la prima vizită, că lucrează impecabil, ca o mașinărie bine unsă, unde fiecare angajat își știe atât felia lui de îndatorire în recuperarea ta, cât și pe cea a colegilor săi, pentru a-mi oferi mie, pacientul speriat care a venit la ei să se facă odată bine, liniștea și grija de care aveam atâta nevoie.

M-au făcut să mă simt în largul meu, să înțeleg exact ce se întâmplă în corpul meu și ce trebuie să fac pentru o recuperare totală. M-au făcut să vreau să mă întorc cu drag și încredere la ei, să fiu încântată că fac sport - eu, cel mai sedentar om din lume, cu scutire la ora de sport în școală. M-au făcut nu doar să sper, ci să cred cu tărie că, ghidată și ajutată pas cu pas de ei, o să revin, în sfârșit, la normal. Dacă se poate inventa o notă peste 10 pe care să le-o pot oferi, aș face-o fără ezitare. Dacă citești asta, sigur te încadrezi în categoria oamenilor care au nevoie de ajutorul lor. Dacă citești asta, învață din experiența mea și nu ezita, cere-le ajutorul cât de curând, nu o să regreți!

Ne vedem la recuperare, la clinica Eliade, da?

Surse foto: Instagram, clinicaeliade.ro

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.