Apa la genunchi: cauze, simptome, tratament

Apa la genunchi: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Apa la genunchi este o afecțiune care apare atunci când se acumulează fluid în interiorul sau în jurul încheieturii. Genunchiul se umflă și apare durerea, iar dacă nu mergi cât mai repede la medic, riști să faci complicații.

Hidartroza, numită colocvial apă la genunchi, apare de obicei din cauza altor probleme de sănătate, precum artrita reumatoidă. Este normal să există o cantitate mică de fluid la încheieturi. Dar dacă acea încheietură este afectată de artrită reumatoidă, atunci țesutul va secreta o cantitate mare de fluid, care se acumulează la genunchi, scrie publicația Medical News Today.

Simptomele apei la genunchi

Simptomele acestei afecțiuni diferă, în funcție de boala care o determină. Spre exemplu, în cazul osteoartritei, durerea apare atunci când cari greutăți și dispare după ce te odihnești. Genunchiul afectat pare mai mare decât celălalt, este umflat și unele oase ale încheieturii devin mai vizibile. De asemenea, îndoirea sau îndreptarea genunchiului va fi mai dificilă și dureroasă.

De ce apare apa la genunchi

În afară de bolile reumatice, apa la genunchi poate să apară în urma unui accident sau a unei lovituri puternice la încheietură. În cazul unui traumatism, corpul va produce mai mult fluid în zona lovită, pentru a o proteja. Aceasta este o reacție normală a organismului, însă duce la acumularea de fluid.

Unele sporturi pot crește riscul de apariție a acestei afecțiuni. Tenisul și fotbalul, de exemplu, presupun mișcări rapide și opriri bruște, care pun presiune mare pe genunchi. Obezitatea este, de asemenea, un risc, pentru că în cazul acesta genunchii vor fi supuși constant la o presiune mai mare, iar în timp corpul va produce fluid în exces pentru a-i proteja.

Uneori, afecțiunea poate fi provocată și de o altă formă de artrită – artrita psoriazică, declanșată de psoriazis, care este o boală de piele.

Apa la genunchi: diagnostic și tratament

Diagnosticul corect este foarte important, pentru că previne posibile complicații. Medicul trebuie să te examineze atent și să afle cauza exactă care a declanșat boala. În afară de examenul clinic, medicul poate folosi și o altă metodă de diagnostic: va aspira o cantitate mică de fluid din genunchiul afectat și va analiza apoi ce conține. Astfel, medicul poate identifica posibile infecții sau acumularea de cristale de calciu, care indică o altă boală gravă – guta.

Osteoartrita poate fi identificată prin radiografierea genunchiului afectat. În acest fel, vor fi excluse și fracturi sau rupturi de ligamente. Alteori, medicul îți poate recomanda un RMN.

Un genunchi foarte roșu, umflat, fierbinte și dureros la atingere poate semnala o infecție. Aceasta poate să apară ca urmare a gutei sau poate fi provocată de artrita reumatoidă. Dacă medicul va considera necesar, pe lângă analiza fluidului din genunchi, va recomanda și analize de sânge.

Tratamentul va cuprinde și o parte de terapie care trebuie făcută de tine, acasă. Anumite exerciții fizice, odihna și aplicarea de gheață pe genunchiul dureros vor alunga pe moment durerea. Desigur, trebuie să discuți cu un terapeut, care să te învețe exercițiile fizice pe care trebuie să le faci pentru a întări rezistența genunchiului. Nu orice fel de mișcare este recomandată!

Excesul de fluid nu poate fi însă eliminat decât prin aspirație, care este o intervenție medicală relativ simplă. În cazuri grave, se recomandă operația la genunchi. De cele mai multe ori însă, este suficient un tratament cu antiinflamatoare pentru reducerea durerii sau antibiotice, în caz de infecție.

Citește și 5 sfaturi care te scapă de durerile articulațiilor și îți redau mobilitatea.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.