Semne că ai hiperglicemie

Semne că ai hiperglicemie

Ionelia Olteanu

Hiperglicemia, cunoscută ca glucoza crescută din sânge, are loc atunci când corpul nu dispune de suficientă insulin sau când organismul nu este capabil să utilizeze corespunzător insulina. Glicemia trebuie testată zilnic, cel puţin odată pe zi, folosind un glucometru. O picătură mică de sânge din deget sau antebraţ este plasată pe o bandă de testare şi introdusă în glucometru. În câteva secunde, nivelul de zahăr din sânge este afişat digital.

glucometru

Există unele semne şi simptome care pot indica faptul că glicemia este mare. Conform articolului citat în emedicinehealth.com, atunci când glicemia depăşeşte 200 mg/dl apar gura uscată şi buzele uscate, uşoară dificultate la vorbire, şi sete.

Glucoza provine de la majoritatea alimentelor, iar organismul utilizează alte substanţe chimice pentru a crea glucoză în ficat şi muşchi. Sângele transportă glucoză spre toate celulele din organism. Pentru a transporta glucoza în celule, ca sursă de energie, celulele au nevoie de ajutor din partea insulinei. Aceasta este produsă de pancreas, un organ care se află în apropierea stomacului.

Dacă glicemia mare durează mai mult de o zi, apare o creştere a volumului de urină, ce obligă pacientul să meargă mai des la baie, inclusiv noaptea. Setea este combătută instinctiv prin consumul unei cantităţi mai mari de apă, uneori depăşind 4-6 litri pe zi.

Glucoza provine de la majoritatea alimentelor, iar organismul utilizează alte substanţe chimice pentru a crea glucoză în ficat şi muşchi. Sângele transportă glucoză spre toate celulele din organism. Pentru a transporta glucoza în celule ca sursă de energie, celulele au nevoie de ajutor din partea insulinei. Aceasta este produsă de pancreas, un organ care se află în apropierea stomacului.

zahar

Dacă glicemia mare durează mai mult de o zi, apare o creştere a volumului de urină, ce obligă pacientul să meargă mai des la baie, inclusiv noaptea. Setea este combătută instinctiv prin consumul unei cantităţi mai mari de apă, uneori depăşind 4-6 litri pe zi.

Persistenţa nivelului ridicat de glicemie mai multe zile va duce la deshidratarea treptată a întregului organism, reducerea forţei musculare, oboseală, scădere în greutate, vedere tulbure, scăderea uşoară a tensiunii arteriale.

Cauze ale hiperglicemiei:

- în cazul diabetului de tip 1, e posibil ca doza de insulină să fie prea mică;

- diabetul de tip 2 presupune insulină suficientă, dar nu eficientă, caz în care cel mai probabil organismul nu este capabil să îl folosească în mod corespunzător;

- alimentaţie în exces şi lipsă de mişcare;

- gripă sau răceală cu care corpul trebuie să se confrunte, eliberând hormoni care cresc nivelul glicemiei;

- stres, supărare, deprimare, nervozitate;

Semne că ai hiperglicemie

- nivelul crescut de glucoză din sânge sau urină;

- sete excesivă.

- urinare frecventă.

Pentru a controla diabetul este foarte importantă consultarea unui medic diabetolog, care va spune cât de des trebuie verificată glicemia, care este nivelul optim al glucozei din sânge şi ce măsuri pot fi luate pentru a preveni hiperglicemia.

Tratament

Cea mai potrivită metodă pentru reducerea nivelului ridicat de glicemie este sportul. Totuşi, sunt indicate analizele în cazul în care glicemia depăşeşte frecvent vloarea de 240 mg/dl, pentru depistarea cetonelor în urină. Dacă acestea sunt prezente, nu sunt recomandate exerciţiile fizice.

Pentru  scăderea glicemiei este recomandată reducerea porţiilor de mâncare sau excluderea anumitor alimente din regim.

În cazul în care nici sportul şi nici alimentaţia nu contribuie la rezolvarea problemei glicemiei, medicul poate modifica dozele de medicamente sau insulina şi poate interveni asupra momentului în care acestea să fie administrate.

Este indicat să consulţi medicul cât se poate de repede dacă prezinţi simptomele care ţi-ar putea indica hiperglicemie.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Glutation: beneficii și mod de administrare
Glutation: beneficii și mod de administrare
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.