Si tie iti cade parul? Afla cauzele dar si solutiile!

Si tie iti cade parul? Afla cauzele dar si solutiile!
Raluca Cristea
Miercuri, 21.04.2010

La fel ca si barbatii, iti poti aranja parul, il poti pieptana, da cu spray, cu spuma sau gel. Si tot la fel ca barbatii, parul tau poate sa cada, chiar in cantitati dramatice. Atunci cand peria incepe sa retina tot mai multe fire de par, niciun produs de styling nu iti mai poate garanta frumusetea parului. Iata ca in epoca contemporana, date fiind conditiile de viata, femeile se confrunta la fel de mult ca barbatii cu caderea parului.

Caderea parului poate fi numita "anormala" atunci cand cade in cantitati mari, iar in locul de unde a cazut nu cresc alte fire noi. Oricare ar fi cauzele, toate tratamentele impotriva caderii parului au acelasi scop: stimularea si fortificarea foliculului de par!

Ce inseamna cadere "anormala" a parului? Inseamna situatia in care pierdem mai mult de 60 de fire de par in fiecare zi. Aceasta afectiune se numeste alopecie.

Nu uita ca intotdeauna, primul pas este aflarea si diagnosticarea cauzei caderii parului. Acest lucru poate fi facut doar de catre un specialist, iar un dermatolog este cel la care trebuie sa mergi prima data. Odata ce cauza este aflata cu exactitate, vei putea urma tratamentul corespunzator. Exista o multime medicamente si tratamente concepute special pentru femei.

Tipuri de cadere a parului femeilor

De cele mai multe ori, pierderea parului nu are un traseu exact. Parul poate sa cada imprastiat, adica fara sa rareasca puternic doar anumite zone ale scalpului, dar si peticit, atunci cand in anumite portiuni ale scalpului se cunosc clar zone mici cu foarte putine fire de par.

Unele femei pot observa cum parul le cade doar din zona de deasupra tamplelor si urechilor, in timp ce altele observa cum de-a lungul crestetului parul s-a rarit semnificativ.


Toate tipurile de cadere a parului pot duce la chelire ireversibila, daca nu este urmat din timp un tratament medicamentos sau daca foliculul si negul de par dispar definitiv. Scopul tratamentului impotriva chelirii temporare este sa stimuleze celulele care regenereaza firele de par, sa intensifice productia de keratina si sa ajute metabolismul pielii capului.

Exista mai multe tipuri de alopecie, insa cele mai importante 3 tipuri sunt: Alopecia Androgenetica (permanenta), Telogen Effluvium si non-genetica ( ambele trecatoare).

Caracteristicile alopeciei androgenetice ( permanente )

Acest tip de afectiune incepe in tinerete, iar pierderea parului poate fi observata de-a lungul crestetului si in zona frontala a scalpului, avansand daca nu este tratata. Pielea capului este lucioasa, iar firul de par pare subtire, imbacsit si tern.

Predispozitia genetica nu poate fi schimbata. Daca o femeie are in familie cazuri de alopecie, atat in randul rudelor de sex masculin, cat si de sex feminin, este foarte probabil sa mosteneasca si ea alopecia genetica.

Familia de hormoni masculini ( androgeni ) sunt cauza alopeciei androgenetice atat la barbati, cat si la femei. Cand cantitatea acestor hormoni creste in organismul femeii, datorita menopauzei, imbatranirii sau altor factori, se poate ajunge la asa-numita pierdere de par androgenetica.

Caracteristicile alopeciei Telogen effluvium si non-genetice ( temporare )

In cazul acestui tip de alopecie, parul cade imprastiat, adica din toate zonele scalpului.

Una dintre cauze este productia excesiva de sebum. Excesul de sebum schimba complet aspectul si sanatatea parului, cauzeaza mancarimii ale pielii capului si ingrasarea rapida a parului. Firul de par se subtiaza si este tern, incepand sa pice din zona tamplelor.

Se pot face si teste ale parului la microscop, pentru a determina gradul de casare si deteriorare a firului de par. Sunt recomandate si analizele sangelui, in special hematocritul si hemoglobina, care pot determina o deficienta nutritionala, in special carenta de fier.

Atunci cand caderea parului are cauze non-genetice, doar medicul specialist poate stabili un diagnostic precis si tipul de tratament care trebuie urmat.

Alopecia non-genetica este mult mai des intalnita in randul femeilor decat cea androgenetica. Cauzele care duc la aparitia ei sunt numeroase:
- afectiuni ale glandei tiroide, pituitare si ovariene;
- nasterea unui copil;
- medicamentele pentru slabit;
- alimentatie saraca in elemente nutritive;
- circulatie proasta a sangelui;
- lipsa vitaminelor si proteinelor;
- anorexia si bulimia;
- consumul de droguri si / sau amfetamine;
- stransul des al parului in coada sau coc.

Stresul este un factor asa zis "special" nu doar pentru ca este foarte des intalnit, ci si pentru ca scurteaza drastic ciclul de viata al firului de par, multe fire de par intrand brusc in perioada "telogen", cand mor si cad. La fel se intampla si in cazul oboselii psihice si fizice, in cazul unui accident sau la aflarea unei vesti foarte grave si chiar atunci cand ai o teama excesiva de caderea parului insasi.

Minoxidil - ingredientul minune!

Majoritatea tratamentelor impotriva caderii parului au acelasi ingredient de baza: Minoxidil. Initial, acest ingredient a fost folosit in tratamentele pentru caderea parului la barbati, insa s-a dovedit ca da rezultate si in randul femeilor, ajutand la intarirea si alungirea foliculului de par.

La testele clinice, s-a dovedit ca Minoxidilul stimuleaza cresterea unor noi fire de par, in cazul a 50% din femeile care au participat la teste. Minoxidilul se gaseste in doua concentratii: solutie cu concentratie de 2% pentru femei si solutie cu concentratie de 5%, pentru barbati.

Solutia cu concentratie 5% nu este recomandata femeilor, din cauza efectelor adverse: iritatii, uscaciune a scalpului, cresterea firelor de par in alte zone in afara de scalp, cum ar fi fruntea.

Tratamente optionale

Femeile pot apela la specialisti care trateaza caderea parului cu preparate speciale, menite sa reduca efectele adverse pe care le pot avea preparatelor eliberate cu sau fara prescriptie medicala. Multi medici dermatologi prescriu formule adaptate, bazate pe doua sau mai multe ingrediente importante, la care adauga substante de baza pentru cresterea parului: zinc si biotina.

Avem si vesti bune! Pierderea parului cauzata de factori externi, non-genetici, poate fi tratata complet in majoritatea cazurilor.

 
De exemplu, caderea parului datorata anemiei dispare dupa un tratament care stabilizeaza nivelul fierului din organism. Femeile care sufera de Alopecia androgenetica (modelul feminin de cadere a parului, mostenit) pot urma doar tratamente aprobate de comunitatea medicala. Trebuie evitate metodele de tratament naturiste si leacurile minune care promit "marea cu sarea", pentru ca oricat de binefacatoare ar fi efectele plantelor, nu toate sunt folositoare pentru tipul de cadere a parului al fiecarei femei in parte.

Revin asupra unui aspect mentionat anterior! Este foarte important ca o femeie sa consulte in primul rand un specialist in caderea parului si / sau un dermatolog, deoarece va avea nevoie de preparate specializate si "mulate" pe organismul ei, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Nu incercati sa va diagnosticati singure caderea parului, atribuind-o unor diverse cauze!

Transplantul de par si extensiile de par

In timp ce transplanturile de par pentru barbati au fost mult timp tratamentul cel mai potrivit, acestea au fost rareori acceptate de catre medici si in cazul femeilor, mai ales din motive estetice.

Totusi, in ultimii ani specialistii au recomandat femeilor sa ia in considerare si aceasta metoda, insa doar dupa un riguros consult dermatologic, dupa ce cauza a fost diagnosticata si dupa ce a fost urmata si o cura de tratament medicamentos. Astfel, se vor stii clar cauzele, se va stii si ca un tratament medicamentos nu da rezultate si se va recurge la transplantul de par, care ofera o solutie permanenta si fara alt tip de implicatii.

Nu in ultimul rand, perucile sau extensiile de par se dovedesc a fi o solutie rapida si estetica pentru subtierea si caderea parului la femei. In ziua de azi, perucile sunt foarte bine realizate si corespund si celor mai exigente cerinte. Astfel, se gasesc intr-o gama larga de forme si culori, fiind confectionate atat din fibre sintetice, cat si din par natural.

Stiati ca...

... una dintre cauzele des intalnite ale alopeciei non-genetice este strangerea puternica a parului in coada?

Prin miscarea mecanica de strangere si tragere a firelor de par in spate, radacina firelor de par din zona fruntii si a tamplelor este puternic slabita. In timp aceste miscari frecvente duc la caderea parului din acele zone.

... in medie barbatii si femeile pierd intre 40 si 100 de fire de par pe zi?

... 1/3 din femei au sau vor avea la un moment dat in viata o forma de alopecie?

Alte articole care te-ar putea interesa:
10 alimente antistres!
Esti ceea ce mananci: vitaminele si mineralele!
Esti ceea ce mananci: proteinele!

Subiecte de pe forum:
Tratamente pentru unghii si par
Par mai sanatos!
Caderea parului!
Articolul urmator »
Prolactina mărită: cauze și recomandări
Prolactina mărită: cauze și recomandări
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Incepe quiz
Cat de rezistent este parul tau?
Cat de rezistent este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (97)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Andreea Baluteanu | Sâmbătă, 23.09.2023
mariorica
27 mai 2010 10:10

Si eu am proble cu parul imi cade mult in virful capèului ,acum stiu cauzele ,si nu ma mir ,ca ramin fara par.Mult succes -

alina (anonim)
28 aprilie 2010 12:12

multumesc foarte mult de sfaturi deoarece si eu am acceias prob a caderi parului si acum am aflat de ce parul strans in coada foarte des si mai mereu

Any (anonim)
25 aprilie 2010 21:09

Frumos articol si destul de bine structurat,insa sa nu uitam ca una din cauzele caderii parului este si vopsitul frecvent .

adelina (anonim)
22 aprilie 2010 10:10

tratamentul cu minoxidil 0,2% este frectie ,,la piciorul de lemn'' .Pe langa faptul ca parul ramane permanent imbacsit, mai ales ca trebue sa il folosesti de 2 ori pe zi.

lavinia (anonim)
22 aprilie 2010 01:01

si eu am foarte rar parul in dreptul tamplelor si desupra urechilor. intradevar ca il strang tot timpul in coada la spate, dar nici lasat desfacut nu arata bine din cauza ca se ingrasa foarte repede si nu sta nici cum nici atunci cand este spalat. :(

Ne găsești pe