Tot ce trebuie sa stii despre scolioza

Tot ce trebuie sa stii despre scolioza

Raluca Cristea

Scolioza apare atunci cand coloana vertebrala este deviata in plan frontal, adica mutata usor intr-o parte, dar si atunci cand coloana este rasucita, adica rotita in jurul axului. Scolioza apare la mijlocul spatelui sau in partea de jos.

Majoritatea persoanelor prezinta un anumit grad de deviere a coloanei. Gravitatea afectiunii depinde de cat de mare este gradul de curbare. Astfel, curbarile mai mici de 10 grade sunt considerate schimbari sau deviatii normale ale coloanei in timp ce curbarile mai mari de 10 grade sunt considerate scolioza in diverse stadii.

Curbarea coloanei este de obicei in foma literei S sau C.

Cauzele

In majoritatea cazurilor, nu se stiu exact cauzele care duc la aparitia scoliozei. Scolioza apare in copilarie sau adolescenta si este deseori ereditara.

Exista 2 tipuri de scolioza: structurata si nestructurata.

Scolioza nestructurata presupune curbarea coloanei, fara rotatie, fiind o afectiune reversibila. Este cauzata de dureri sau contractii musculare, inflamatii precum apendicita acuta dar si inegalitatea membrelor inferioare.

Scolioza structurata presupune curbarea coloanei cu rotatie si este o afectiune ireversibila. Este de obicei cauzata de factori necunoscuti, boli sau anomalii congenitale, cum este si spina bifida, situatie in care canalul spinal nu este inchis normal.

In randul adultilor, scolioza poate sa apara ca urmare a unor procese degenerative datorate osteoartritei sau osteoporozei.

In general, scolioza nu prezinta simptome si nu este evidenta pana in momentul in care devine severa. Adultii care au scolioza pot prezenta dureri puternice de spate, iar daca afectiunea se agraveaza, chiar si dificultati la respiratie.

 
Factorii de risc

Factorii care sporesc riscul de a dezvolta scolioza sunt:

- Scolioza este o afectiune cu caracter familial. Mai ales fetele ale caror mame au avut scolioza prezinta un risc crescut de a dezvolta scolioza;
- Fetele cu varsta intre 10 si 16 ani sunt de 7 ori mai predispuse decat baietii sa faca scolioza cu curbare severa;
- Vertebrele impinse spre inainte, in partea inferioara a coloanei vertebrale;
- Lipsa sau forma inegala a membrelor superioare sau inferioare;
- Alte tulburari ale dezvoltarii musculare si osoase in timpul vietii intrauterine.
 

Consultul si medicii recomandati

Trebuie sa apelezi la medic daca observi in cazul tau sau al copilului tau: o curbare a coloanei, ceva neobisnuit in postura si pozitia spatelui cum ar fi un umar mai ridicat decat celalalt sau dureri neobisnuite de spate.

Medicii la care trebuie sa apelezi in acest caz sunt: medicul de familie, pediatrul ( in cazul copilului), medicul reumatolog sau medicul ortoped.

Medicul ortoped trebuie consultat totusi doar in cazul unei scolioze cu curbare mare. Acesta va evalua curbarea si va recomanda ca tratament corsetul sau interventia chirurgicala.

Investigatiile necesare

Investigatiile trebuie sa inceapa cu evaluarea istoricului medical si examinarea fizica. Este esentia; testul de inclinare in fata, care permite medicului examinator sa urmareasca inegalitatile spatelui sau coastelor.

Daca rezultatele acestei intregi investigatii arata o curbare mare a coloanei, este nevoie de o radiografie a coloanei pentru o masurare precisa a gradului de curbare.

In familiile in care parintii sau unul din parinti are scolioza, copiii trebuie examinati periodic. Testele neurologice sunt necesare pentru acesti copii, pentru a se determina daca au afectiuni asociate scoliozei, cum sunt paralizia cerebrala sau distrofia musculara.

Tratamentul

Oricat de mult ne-am dori, tratamentul nu ne poate indrepta in totalitate coloana si nu o poate aduce intr-o stare perfect normala. Tratamentul in schimb poate sa previna curbarea si mai mare a coloanei, poate corecta pozitia si poate stabiliza curbarea.

Scolioza, in functie de tipul ei, presupune mai multe tipuri de tratament si anume:

- tratamentul nechirurgical, include atenta observatie medicala la fiecare 4 luni pentru a verifica orice progresie a curbarii, purtarea de corsete pentru a opri accentuarea curbarii, gimnastica medicala, fizioterapia si administrarea de medicamente.

- tratamentul chirurgical, care presupune insertia unor implante care vor opri deformarea.
Tratamentul este realizat in functie de varsta persoanei, de gradul de gravitate a scoliozei si gradul de curbare a coloanei. Cand curbarea este mai mica de 50 de grade, nu este nevoie de o interventie chirurgicala.

De fapt, durerile nu sunt cauzate de curbarea coloanei prin ea insasi. Multe persoane folosesc calmante asa cum sunt aspirina sau ibuprofenul, care scad durerea temporar, insa nu vindeca scolioza si nici nu ajuta la stoparea agravarii. Asadar, cel mai bine este sa apelezi la sfatului unui specialist in domeniu.

Atentie! In cazul femeilor gravide, scolioza nu influenteaza evolutia sarcinii sau dezvoltarea fatului. Cu adevarat greu este doar suportarea durerilor de spate, mai ales in ultimele luni de sarcina, impreuna cu imposibilitatea de a te ridica din pat.

Daca ai scolioza, ai voie sa nasti doar prin cezariana!

 
Stiati ca...

... curbarile mai mici de 30 de grade se opresc din evolutie odata cu incheierea cresterii scheletului? Curbarile mai mari insa, se pot agrava pe toata perioada adolescentei si maturitatii, daca nu sunt tratate.

... fetele dezvolta mult mai mult o scolioza cu curbari mai mari si mai severe decat baietii?

... scolioza poate favoriza aparitia insuficientei cardiace? In cazul curbarilor mari, cantitatea de aer din plaman este redusa, iar inima face eforturi pentru a pompa sangele in tesutul pulmonar.

... exista situatii cand bebelusii se nasc cu scolioza? Este vorba despre scolioza congenitala, care se poate agrava mai mult decat cea aparuta mai tarziu.

... doar 10% din persoanele care au o deformare a coloanei mai mare de 10 grade necesita tratament?

... inotul este una dintre metodele cele mai recomandate de medici in ameliorarea scoliozei?

Alte articole care te-ar putea interesa:
Varice inestetice? Afla totul despre ele pentru a le putea trata!
Oboseala: cum te feresti de ea?
Esti ceea ce mananci: vitaminele si mineralele!

Subiecte de pe forum:
Modelele spun NU tocurilor inalte!
Daca fumezi nu te mai inalti?
Despre sport

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (144)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alina (anonim)
    6 iunie 2011 20:08

    Buna sunt o fata de 19 ani din buzau ma numesc flory si de curand am facut o interventie chirurgicala la coloana am avut 95 de grade si acum mai am 30 .Spuneti-mi ce sanse sunt ca sa mai corectez ceva sa ajung pe la vreo 24 asa tin sa spun ca mi-a pus tija din titan si dati-mi niste sfaturi ce s-ar mai putea face .Am vazut pe net au venit niste doctori din Israel si opereaza aici in tara ziceau ca au alta aparatura si ma gandeam sa incerc la ei poate ma mai ajuta cu ceva se numeste operatie cu riscuri aproape 0 si dureaza aproximativ 30 de minute si am zis saptaman viitoare sa merg la ei sa ma consulte sa vada ce poate spune despre mine

    Alinotsa (anonim)
    25 martie 2011 20:08

    Buna..si eo am fost diagnosticata cu scolioza de 20 de grade acum cateva zile la un examen ortopedic.si imi este foarte frica..am deabea 15 ani si nu as vrea sa ajung stramba sau sa ajung la o interventie chirugicala..nsh ce este de facut..daca avetsi cateva sfaturi si ptr mn..astpt raspunsuri la Adresa de IM Alexutsa_Adutsams mult>:D

    bogdan (anonim)
    1 februarie 2011 18:06

    dora ai spus ca e naspa?eu sunt baiat si trebuie sa port corsetpe cate saituri m-am uitat am vazut doar fete care au scolioza :((

    Dora (anonim)
    4 mai 2010 17:05

    Mda..e cam naspa scolioza.Eu trebuie sa port corset si nu e prea comod.

    alexia (anonim)
    25 aprilie 2010 22:10

    Termenul pt "Gimnastica medicala" este KINETOTERAPIE, si exista medici kinetoterapeuti care sunt mai degraba de recomandat in afectiuni ale coloanei.Slab articolul!

    adina (anonim)
    17 aprilie 2010 23:11

    cam slabut articolul,sincer.si factorii de risc nu sunt numai aia.daca tot puneti numele articolului "tot ce trebuie sa stii despre scolioza", trebuia sa va documentati un pic mai bine.

    deea (anonim)
    16 aprilie 2010 06:06

    foarte interesant articolul ,ar fi bine cate un articol pe zi sunt educative

    Smighelschi
    16 aprilie 2010 02:02

    Bune sfaturi! Din nefericire si eu am scoliza! Nimeni insa din familia mea nu a avut! Deci ...cred ca depinde mult si de viata pe care ai dus-o! Eu lucrez de la 13 ani si nu am lucrat tocmai usor...