Sindromul Cotard: boala rară care te face să crezi că ești moartă

Sindromul Cotard: boala rară care te face să crezi că ești moartă

Paula Rotaru

Depresia este o tulburare mintală tare perfidă, cu numeroase consecințe nefaste asupra stării fizice și psihice. Însă știai că depresia severă, netratată, poate duce la apariția unui sindrom care te face să crezi că nu exiști sau, și mai dubios, că anumite organe îți lipsesc?

Deși este rar întâlnit, sindromul Cotard, căci despre el vom vorbi în continuare, este cât se poate de fascinant și ciudat în același timp.

Află cum se manifestă sindromul Cotard, ce anume îl cauzează și cum poate fi tratat!

Ce simptome prezintă o persoană cu sindromul Cotard

Potrivit thesun.co.uk, simptomele specifice sindromului Cotard includ:

  • Halucinații
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Anxietate
  • Depresie
  • Tulburări de somn
  • Neglijarea igienei persoanale
  • Tendința de suicid
  • Incapacitatea de recunoaștere a propriului corp
  • Izolarea

Stephen Buckey, psiholog, declară pentru mirror.co.uk: „Sindromul Cotard este o afecțiune psihiatrică foarte rară, asociată adesea cu negarea propriei existențe. O persoană diagnosticată cu acest sindrom consideră că este moartă sau că este pe moarte, că anumite părți din corp îi lipsesc sau că nevoile de bază nu sunt necesare, cum ar fi mâncatul, băutul sau igiena personală”.

Dacă o persoană apropiată experimentează astfel de simptome, este indicat consultul medical psihiatric. Chiar dacă nu există un tratament care să vindece această boală, medicamentele și terapia pot ține sub control simptomele.

Cauzele sindromului Cotard

Sindromul Cotard este o tulburare psihiatrică, la fel ca schizofrenia sau tulburarea bipolară, însă simptomele nu sunt neapărat de natură fizică. Realitatea paralelă în care trăiesc pacienții cu acest sindrom este cauzată de o disfuncționalitate la nivelul girusului fusiform, o regiune a creierului responsabilă cu recunoașterea facială.

De asemenea, savanții au descoperit că această afecțiune poate fi determinată și de o anomalie la nivelul amigdalei, constituită dintr-un set de neuroni strânși în formă de migdală și plasați în lobul median temporal, care este responsabilă de abilitatea de a citi sentimentele pe care le are cineva, deci de procesarea emoțiilor, scrie Scientific American.

Sursa foto: Pinterest @ wikipedia.org

Potrivit International Journal of Mental Health Systems, sindromul Cotard prezintă două stadii de evoluție:

- Stadiul „germinativ” – se manifestă prin ipohondrie și depresie severă. Un astfel de caz este cel al unei femei de 28 de ani, care s-a plâns medicilor că „ficatul putrezește și că inima nu mai bate”.

- Stadiul „de înflorire” – pacienții dezvoltă simptome specifice „sindromului morților vii”, cum ar fi negarea existenței lor sau ale unor organe, neglijarea igienei personale, tendința de a se răni și incapacitatea de recunoaștere a propriului chip sau al persoanelor apropiate.

Cazuri concrete de sindrom Cotard

Sindromul Cotard, descoperit de neurologul francez Jules Cotard acum mai bine de un secol, în 1882, este o tulburare psihiatrică foarte rară, astfel că oamenii de știință încă se luptă să o descopere pe deplin, scrie Psihology Today.

Doctorul Cotard a avut o pacientă care susținea că îi lipsesc unele părți din corp și anumite organe, printre care creierul, pieptul, stomacul și intestinele. De asemenea, ea credea că este „condamnată pe vecie”. Dat fiind faptul că își nega existența organelor, pacienta nu simțea nevoia să mănânce, dar, la scurt timp, a decedat, din cauza inaniției.

Sindrome di Cotard

Sursa foto: Flickr @ Tiffany

Medicul a catalogat boala pacientei sale ca fiind o combinație de halucinații cu depresie severă, marcată de „retard semnificativ psihomotor, simptome de anxietate și alte manifestări depresive”, notează Journal of Neurosciences in Rural Practice.

Un alt caz de sindrom Cotard, al unui bărbat pe nume Graham, este și mai ciudat de atât: el credea că este un zombie! Tot din cauza depresiei severe netratate, el considera că îi lipsește creierul și chiar a încercat să se sinucidă, scrie Medical Daily. Medicii l-au diagnosticat cu sindrom Cotard, cunoscut și sub denumirea de „sindromul morților vii”.

Înainte de a solicita ajutor medical, Graham se confrunta cu insomnie și singurătate, simptome care au determinat lipsa de interes pentru propria persoană și pentru activitățile de zi cu zi – manifestări specifice depresiei. În lipsa tratamentului, depresia s-a cronicizat și a favorizat, spun specialiștii, apariția acestei boli mintale rare.

Graham ajunsese să creadă că nu mai are creier, refuza să mănânce și își pierduse interesul pentru orice activitate, pentru că, spune el, „nimic nu mai avea sens dacă eram mort”. De asemenea, bărbatul mergea frecvent la cimitir pentru că „era cel mai potrivit loc pentru un mort, nu voiam să văd pe nimeni, nu simțeam plăcere în nimic”, a declarat Graham pentru New Scientist.

Sursa foto: Pinterest @ HowStuffWorks

De altfel, Graham a fost prima persoană diagnosticată cu sindromul Cotard care a fost supusă unei scanări cerebrale. Astfel, medicii au descoperit că funcțiile cerebrale din lobul parietal și cel frontal erau la un nivel minim, similare cu ale unei persoane în stare vegetativă.

„Am făcut scanări cerebrale 15 ani și nu am văzut niciodată o persoană care să aibă un astfel de rezultat și totuși să meargă, să respire. Funcția cerebrală a lui Graham este similară cu a unei persoane aflate sub anestezie sau în comă”, afirmă medicului Steven Laurey, neurolog la Universitatea Liege din Belgia.

Cum se tratează sindromul Cotard

Tratamentul sindromului Cotard presupune, în principal, administrarea de antipsihotice și antidepresive, care ameliorează simptomele, dar nu vindecă pe deplin afecțiunea.

De asemenea, studiile arată că terapia cu electroșocuri poate avea efecte benefice asupra pacienților, dar încă este o metodă controversată. Potrivit unui raport publicat în 2008, persoanele care suferă de „sindromul morților vii” răspund mai bine la tratamentul electroconvulsiv decât la medicamente.

Cu toate acestea, savanții continuă să facă cercetări în acest domeniu, care ar putea duce la descoperirea unui tratament curativ pentru sindromul Cotard.

Surse foto: Pexels, Pixabay, Pinterest, Flickr

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.