Splină mărită: cauze, simptome, tratament

Splină mărită: cauze, simptome, tratament
Roxana R
Miercuri, 22.03.2017

Cuprins

Splina se poate inflama din mai multe cauze, de aceea trebuie să mergi la medic imediat ce ai simptome care te pun pe gânduri. În mod normal, splina este de mărimea pumnului tău și medicul nu ar trebui să o simtă când te palpează, la un simplu consult.

Splina are un rol esențial în curățarea sângelui și în lupta cu infecțiile. Acest mic organ, care se află în partea de sus a abdomenului, sub coaste, în stânga, face parte din sistemul limfatic. Produce globule albe - esențiale în lupta cu bacteriile - și filtrează sângele. Inflamarea splinei, deci creșterea ei în dimensiuni, poate fi provocată de multe boli și este un semnal de alarmă.

Cauzele splinei mărite

Când splina se mărește, înseamnă că a devenit hiperactivă, iar acest lucru poate fi provocat de multe afecțiuni. Pe primul loc se află infecțiile. Acestea pot fi virale (de exemplu, mononucleoza), cu paraziți (toxoplasmoza) sau bacteriene (cum este endocardita, o infecție la valvele inimii).

Și cancerul poate duce la inflamarea splinei. De obicei, fenomenul apare în caz de leucemie, când globulele albe din sânge le distrug pe cele roșii, dar și în caz de limfom, o formă de cancer a țesutului limfatic.

grafica splina marita

Există și alte cauze posibile care duc la mărirea splinei. Bolile inflamatorii, cum este artrita reumatoidă sau lupusul, pot duce la afectarea splinei. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla în caz de traumă sau lovire, cum ar fi, de exemplu, în sporturile de contact. Chisturile sau abcesele pot provoca, la rândul lor, mărirea splinei. La fel și metastazele, în cazul unui cancer avansat care se extinde de la alt organ la splină.

Simptomele splinei mărite

De cele mai multe ori, splina mărită este diagnosticată în timpul unui consult medical sau la ecografie. Asta deoarece simptomele sunt foarte rare. În cazul în care apar, acestea includ disconfort, senzație de balonare și durere în partea stângă a abdomentului, care poate urca spre umăr. Dacă durerea este foarte intensă și se agravează când respiri adânc, trebuie să mergi de urgență la medic.

Există și alte posibile simptome, care trebuie să te pună pe gânduri dacă le recunoști. Pierderea în greutate, oboseala, anemia, îngălbenirea tenului și infecțiile frecvente pot fi provocate de o splină mărită. Diagnosticul se stabilește prin consult (palparea abdomenului), ecografie sau tomografie și analize de sânge.

Tratament pentru splina mărită

În cazuri grave, pentru a preveni ruptura de splină, o complicație care îți pune viața în pericol, medicul va decide să te opereze pentru a scoate acest organ. De obicei, intervenția se face laparoscopic și după scoaterea splinei va trebui să iei medicamente care să te ajute să lupți cu infecțiile. Organismul tău va fi mai vulnerabil în lipsa splinei.

Dacă splina mărită nu provoacă simptome, atunci medicul îți poate recomanda să revii la consultație o dată pe an, pentru monitorizarea acestui organ. Tratamentul va fi recomandat pentru boala care a provocat splina mărită. În mod normal, dacă este prescris tratamentul corect pentru respectiva afecțiune, splina va reveni la dimensiunile sale normale și nu va trebui scoasă.

Vezi și Care sunt simptomele unui ficat bolnav

Vezi si
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Chisturile Tarlov: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 22.03.2017
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 22.03.2017

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (17)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025

Ne găsești pe