Stresul oxidativ: cauze, simptome, tratament

Stresul oxidativ: cauze, simptome, tratament

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Reducerea stresului obișnuit a devenit o preocupare a tuturor oamenilor, fie că aleg să îl elimine prin sport sau prin schimbarea alimentației. Stresul de zi cu zi poate apărea din cauza orelor de muncă prelungite, a lipsei odihnei și mai ales a alimentației haotice. 

Pe de altă parte, stresul oxidativ reprezintă un dezechilibru al organismului, relaționat cu boli ce au un mare impact degenerativ, precum Alzheimer, diabet, ateroscleroză, afecțiuni cardiovasculare și îmbătrânire prematură. Cu toate acestea, încă nu este cunoscută legătura dintre stresul de zi cu zi și cel oxidativ, chiar dacă stresul cronic poate provoca deteriorări la nivel celular. Stresul oxidativ acționează în fiecare celulă a corpului, iar fiecare dintre acestea suferă procese oxidative.

Cauzele stresului oxidativ

Oxidarea celulară produce radicali liberi, care, împreună cu dioxidul de carbon inspirat, reprezintă deșeuri ale procesului de oxidare celulară. Radicalii liberi deteriorează în acest fel proteinele din corp, lipidele și ADN-ul la nivel celular. Potrivit specialiștilor, antioxidanții nu combat întotdeauna oxidarea, ci neutralizează radicalii liberi pentru ca aceștia să nu afecteze celulele organismului. Corpul nostru obține un echilibru metabolic numit reductor, în care se produc radicalii și sunt reduși cu ajutorul enzimelor. Cu toatea astea, acest echilibru nu este menținut întotdeauna, deoarece uneori organismul produce mai mulți radicali liberi decât enzime reductoare, acțiune ce este cunoscută ca stres oxidativ.

Există câteva cauze ale stresului oxidativ, ce se regăsesc frecvent în viața de zi cu zi. Iată care sunt acestea:

Consumul excesiv de alcool. Atunci când ficatul procesează alcoolul, se produc radicali liberi, iar pe de altă parte, băuturile alcoolice produc în organism și anumite substanțe toxice, care favorizează reacțiile oxidative și scăderea nivelului mai multor antioxidanți importanți.

Alimentația. Dacă ai un stil de viață haotic, cu un program de masă dezordonat, este posibil să ai reacții oxidative excesive în organism. Băuturile dulci și acidulate, alimentele prăjite sau care conțin aditivi chimici, carnea în exces și margarina se numără printre produsele de care trebuie să te ferești. Consumă zilnic fructe, legume, în principal crude, și bea cel puțin 2 litri de lichide pe zi.

Sport în exces sau deloc. Atât sedentarismul, cât și exercițiile fizice făcute în exces reprezintă o sursă de reacții oxidative în organism, motiv pentru care nevoia de antioxidanți și de alcalinizare a corpului nostru poate fi mai mare. Ai grijă să faci exerciții fizice care să nu îți solicite foarte mult organismul.

Microflora bacteriană și înaintarea în vârstă. Pe măsură ce anii trec, stările de nervozitate sunt din în ce mai nocive. Aciditatea și toxicitatea din organism, în urma unor perioade tumultuoase, persistă și te afectează, chiar dacă starea de spirit s-a îmbunătățit. De asemenea, microflora bacteriană joacă un rol important în echilibrul alcalin-acid și protejează corpul de toxine, agenți patogeni și alergeni. Dacă există un dezechilibru în favoarea agenților patogeni, riscul de aciditate și reacții oxidative este mult mai ridicat.

Simptomele stresului oxidativ

Dacă se întâmplă să ai sistemul imunitar slăbit, oboseală cronică, episoade de pierdere a memoriei sau dureri musculare constante, este posibil să suferi de stres oxidativ. Evită exercițiile fizice solicitante, produsele procesate și care conțin mult zahăr și expunerea îndelungată la soare. De altfel, stresul de zi cu zi pune în dificultate, într-o anumită măsură, echilibrul metabolic, iar acest lucru împiedică absorbția substanțelor nutritive și regenerarea celulară.

Metode de a evita apariția stresului oxidativ

Deși suntem bombardați cu sfaturi referitoare la consumul de alimente ce conțin antioxidanți (precum coacăze, mure sau afine), acestea nu sunt neapărat soluția pentru a evita stresul oxidativ. Afecțiunea nu apare neapărat din lipsa antioxidanților, ci mai degrabă este indicat să urmezi o dietă alcalină, ce va garanta organismului resursele necesare pentru a preveni apariția stresului oxidativ.
O dietă bazată pe fructe și legume poate preveni deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi.

Citricele (lămâia, grepfrutul sau portocalele) au multe substanțe naturale care te protejează de boli.  Este indicat să consumi fructe întregi, deoarece efectul acestora poate fi estompat atunci când consumi doar sucul.

Morcovii conțin betacaroten, un pigment portocaliu ce constituie un antioxidant asociat cu scăderea riscului de apariție a cancerului pulmonar.

VEZI ȘI: Tehnici de meditatie: recomandări și metode bune pentru începători

Ceaiul negru sau verde are proprietăți antioxidante, conține catechine (antioxidanți) care au un efect bun asupra stării generale de sănătate.

De asemenea, realizează un program strict de sport, mai ales în timpul săptămânii, când se acumulează mai mult stres. Alege un tip de mișcare care nu te solicită foarte mult, precum yoga, aerobic sau jogging. Și meditația este foarte bună pentru relaxare.

Unii specialiști sunt de părere că stresul oxidativ provoacă apariția mai multor boli. Este important să previi apariția stresului și să ameliorezi simptomele cu ajutorul unui stil de viață sănătos și organizat.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.