Studiu: creierul femeilor îmbătrânește mai încet decât al bărbaților

Studiu: creierul femeilor îmbătrânește mai încet decât al bărbaților

Lorena Teacă

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce femeile sunt mai istețe și mai agere în ultimii ani de viață decât bărbații, un nou studiu oferă răspunsul la această dilemă: creierul femeilor îmbătrânește mult mai lent decât cel al bărbaților.

În cadrul unui studiu publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, un grup de cercetători a analizat 205 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 85 de ani, cu scopul de a descoperi modificările care se petrec în creier odată cu înaintarea în vârstă.

Creier uman

Cu toate acestea, pe parcursul analizei, atenția cercetătorilor a fost distrasă de la obiectivul inițial, observând în repetate rânduri că creierul femeilor se prezintă cu aproximativ 3 ani mai tânăr decât cel al bărbaților de aceeași vârstă.

Autorul principal al studiului, Manu Goyal, a afirmat: „Metabolismul creierului ne poate ajuta să înțelegem unele diferențe pe care le vedem între bărbați și femei pe măsură ce îmbătrânesc”.

Bărbații intră la maturitate cu trei ani mai târziu decât femeile, lucru care conturează faptul că această diferență nu este cauzată de înaintarea rapidă în vârstă a creierului masculin. Cauzele exacte ale acestui fenomen nu se cunosc încă.

Un bărbat și o femeie care au o mână pe cap

Astfel, femeile s-ar putea bucura de abilități verbale, numerice și de învățare pentru mai mult timp față de bărbați, însă se pare că acestea suferă un declin metabolic semnificativ la menopauză. Acest lucru le-ar putea face vulnerabile la boli precum Alzheimer sau diabet zaharat de tip 2, iar singura cale de a evita declinul constă într-un stil de viață sănătos și activ din punct de vedere fizic.

Îngrijorător este faptul că specialiștii au descoperit și multe diferențe majore între vârsta creierului și cea cronologică. Astfel, dacă îți dorești să te menții cât mai tânără atât din punct de vedere metabolic, cât și fizic, ai grijă ca alimentația ta să fie cât mai sănătoasă și corectă, iar exercițiile fizice să facă parte din activitățile de zi cu zi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.