Suc de varză pentru stomac: beneficii și mod de preparare

Suc de varză pentru stomac: beneficii și mod de preparare

Paula Rotaru

Odată cu trecerea sărbătorilor de iarnă, majoritatea românilor se plâng de dureri de stomac, cauzate de alimentele grase consumate în această perioadă. Mulți apelează la medicamente pentru ameliorarea simptomelor, însă există și remedii naturale care pot elimina durerile de stomac.

Unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste este sucul de varză, care se prepară foarte ușor și ameliorează rapid și semnificativ durerile de stomac, dar și alte probleme digestive, cum ar fi constipația, scăderea poftei de mâncare, greața, vărsăturile sau eructațiile excesive, simptome specifice ulcerului.

Cabbage-juice

Sursa foto: Flickr @ styles atlife

Află în continuare de ce este bine să bei suc de varză când te doare stomacul și cum poate fi acesta preparat!

Suc de varză: beneficii pentru stomac, dar nu numai

Chiar dacă varza nu este o legumă atât de populară precum cartoful, de exemplu, ar trebui consumată mai des, deoarece este săracă în calorii, bogată din punct de vedere nutrițional și are o mulțime de beneficii.

Dacă vrei să oferi stomacului tău puțină alinare sau pur și simplu să îi dai organismului numeroase substanțe nutritive de care are nevoie, iată câteva motive să consumi mai des suc de varză!

Sucul de varză conține vitaminele A, C, E, K, U și B6, acid folic, mangan, fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, tiamină și glucozinați, substanțe care sunt vitale pentru menținerea echilibrului hormonal, dezvoltarea sistemului osos, scăderea tensiunii arteriale și reglarea ritmului cardiac.

De asemenea, sucul de varză este bogat în antioxidanți, în special sulforafan, care cresc capacitatea organismului de a lupta cu bacteria care cauzează ulcer, Helicobacter pylori, cu toxinele și alte substanțe chimice, cum ar fi estrogenul sintetic.

Studiile au demonstrat că o cură de 7 zile cu suc de varză, consumat zilnic, câte 2-3 pahare, poate ameliora semnificativ inflamația tractului intestinal cauzată de ulcerul peptic. Acest efect benefic este datorat vitaminei U din compoziția verzei, care nu este de fapt o vitamină, ci un termen utilizat pentru enzima S-methylmethionine, care și-a câștigat popularitatea în anii 1950, ca leac împotriva ulcerului.

suc de varza pentru stomac

Sursa foto: Pinterest @ panicattacksnomore.net

Suc de varză pentru gastrită

Fitochimicalele din sucul de varză sunt indicate pentru protejarea și vindecarea membranei care căptușește mucoasa stomacului, iar glutaminele, aminoacizi prezenți în abundență în varză, sunt la fel de eficiente precum antiacidele. Prin urmare, un pahar cu suc de varză poate elimina în mod natural senzația de arsură la stomac și simptomele neplăcute ale refluxului gastroesofagian.

Sucul de varză roșie în special este o sursă prețioasă de acizi grași Omega 3, care reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor, scăzând astfel riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

Acidul lactic din sucul de varză echilibrează flora intestinală, curăță și menține sănătatea colonului. Persoanele care suferă de colită sau de sindromul de colon iritabil pot consuma zilnic suc de varză pentru ameliorarea simptomelor digestive.

Sucul de varză este recunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatoare, care țin la distanță boli precum artrita sau afecțiunile pielii.

Datorită acidului folic din compoziție, sucul de varză este excelent pentru prevenirea și tratarea anemiei, antioxidanții previn apariția acneei, iar vitamina C și mineralele sunt esențiale pentru vindecarea ridurilor și a altor afecțiuni ale pielii.

Sucul de varză este indicat și pentru prevenirea căderii părului, datorită sulfului din compoziție, care întărește firul de păr și promovează regenerarea acestuia, iar siliconul și vitamina E conferă strălucire și suplețe.

suc de varza pentru stomac

Sursa foto: Flickr @ Jaz Brooks

Dacă ești în căutarea unei metode eficiente de detoxificare, apelează cu încredere la sucul de varză, care ajută la eliminarea toxinelor din organism, ameliorează constipația și previne astfel durerile de stomac, dar și obezitatea.

Nu în ultimul rând, sucul de varză are proprietăți anticancerigene și imunostimulatoare, întărind sistemul imunitar și ajutându-l să facă față atacului radicalilor liberi responsabili de oxidarea celulară. Fitochimicalele, vitamine, mineralele și antioxidanții din sucul de varză pot reduce riscul de cancer de stomac, de colon, de sân, de prostată și de plămâni.

Contraindicații suc de varză crudă

Chiar dacă sucul de varză prezintă numeroase efecte benefice, există și posibile reacții adverse, în special în cazul anumitor categorii de persoane. De exemplu, pacienții cu boli tiroidiene trebuie să evite sucul de varză crudă, pentru că acesta poate reduce nivelul de iod din organism, înrăutățind simptomele.

De asemenea, sucul de varză conține rafinoză, un carbohidrat complex, și sulf, substanțe care pot favoriza apariția balonării, a crampelor abdominale și a gazelor intestinale. De aceea este indicat consumul moderat de suc de varză și diluarea acestuia cu apă (la patru părți de suc de varză se adaugă două părți de apă).

Cum să prepari un suc de varză delicios

Pentru a obține un suc de varză cu gust plăcut, este indicat să folosești și alte legume, cum ar fi țelina sau morcovii, sau mere. Varza are un gust ușor amărui, așa că astfel de legume pot îndulci puțin sucul, pe care îl poți consuma cu plăcere de fiecare dată.

beneficii suc de varza pentru organism

Este important să folosești un storcător de fructe și legume de calitate, de preferat un slow juicer, pentru că acesta stoarce sucul la rece, prevenind astfel oxidarea și menținând toate substanțele nutritive.

De asemenea, consumă sucul de varză cât mai repede după ce îl prepari, nu îl lăsa în frigider cu zilele, pentru că vitaminele dispar rapid din el.

Cură cu suc de varză crudă

Iată cum prepari cel mai bun suc de varză pentru stomac:

În primul rând, curăță o jumătate de varză de foi, apoi ține-le câteva minute în apă caldă cu oțet din cidru de mere, pentru a te asigura că nu introduci în organism pesticide.

După aceea, toacă grosier foile de varză și introdu-le în storcător. Adaugă doi morcovi, o tulpină de țelină apio și două mere (au efecte benefice asupra digestiei), pentru ca sucul să capete un gust mai bun, sau diluează-l cu apă, după preferințe.

suc de varza pentru stomac

Sursa foto: Pinterest @ Live Love Fruit

Sub nicio formă, nu adăuga zahăr în suc, pentru că îi va compromite valoarea nutrițională, și nu îl ține la frigider, ci bea-l imediat după preparare, proaspăt, pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale nutritive!

Pentru ameliorarea durerilor de stomac și a ulcerului, se recomandă consumul unui pahar cu suc de varză înaintea oricărei mese principale.

Suc de varză şi cartofi

Pentru tratarea gastritei se utilizează cu succes şi sucul de cartofi, acesta având capacitatea să accelereze procesul de vindecare a ulcerului.

Pentru a realiza un suc de cartofi e important să alegem acei cartofi care par cât mai sănătoşi. Îi vom curăţa, iar dacă observăm anumite imperfecţiuni, le vom elimina. Tăiem în bucăţi şi îi punem în storcător. Dacă este necesar putem pune puţină apă în recipient.

Se recomandă să consumăm sucul cât mai proaspăt posibil, între mese.

Sucul de varză pentru diabet

O altă utilizare frecventă a sucului de varză este şi pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge. Aşadar, putem spune fără să greşim că sucul de varză este de un real ajutor pentru persoanele care suferă de diabet.

Sucul de varză regenerează celulele pancreatice deteriorate şi este mai bogat în proteine, conţine vitaminele C, B1, B2, B6, potasiu şi magneziu. De asemenea, sucul de varză te ajută şi să slăbeşti.

Ai încercat până acum să bei suc de varză pentru stomac? Iată și câteva tipuri de ceaiuri pe care să le încerci dacă te confrunți cu dureri de stomac!

Surse foto: Pixabay, Flickr, Pinterest

Articolul urmator
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Cu cine te vei săruta la miezul nopții, de Revelion?
Incepe quiz
Cu cine te vei săruta la miezul nopții, de Revelion?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (52)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.