Tot ce trebuie să știi despre neurodermatită - Dr. Carmen Pop
Neurodermatita (lichen simplex cronic) este o formă cronică de dermatită, caracterizată prin prurit (mâncărime) intens. Din cauza scărpinatului pielea se îngroașă, își modifică structura și devine uscată, aspră, hiperpigmentată, acoperită sau nu de scuame.
Cauza apariției neurodermatitei
Cauza exactă a neurodermitei nu este cunoscută. Uneori apare într-un context ce implică o simplă frecare sau iritare a pielii, cum ar fi îmbrăcămintea strâmtă sau o înțepătură de insectă. Neurodermita se poate asocia cu alte afecțiuni dermatologice, precum eczeme sau psoriazis, tulburări endocrine sau neuropsihice. De asemenea, stresul sau anxietatea pot declanșa pruritul. Alergiile nu par a fi incriminate în declanșarea acesteia.
Semne și simptome
Afecțiunea debutează prin prurit intens. Scărpinatul prelungit și violent determină eritem, scuame și escoriații. Cu timpul, zona respectivă se îngroașă și se pigmentează. Astfel apar plăci sau placarde bine delimitate localizate mai frecvent pe picioare, glezne, părțilele laterale ale gâtului, ceafă, spate, coapse, încheieturi, antebraţe, organe genitale, interfesier, regiunea anală.
În urma scărpinatului, pe piele pot să apară fisuri mici care provoacă senzație de arsură. Acestea pot predispune la infecții. De asemenea pot apărea și cicatrici. Pielea se îngroașă, capătă aspect nodular, modificându-și vizibil aspectul. Aceste îngroșări ale pielii (lichenificări) pot fi:
1. Primare – se formează pe pielea sănătoasă, fiind precedate de prurit;
2. Secundare – când apar în cadrul unor afecțiuni preexistente (eczema, prurigo cronic, eczematide, lichen plan).
Diagnostic
Diagnosticul se pune în baza examenului clinic amănunțit. Este indicat să mergeți la dermatolog în perioadele de prurit pentru a putea observa cu atenție leziunile. Se pot face și teste alergologice pentru e exclude diagnosticul de dermatită alergică de contact. De asemenea biopsia cutanată poate fi utilă pentru a face diagnosticul diferențial cu alte afecțiuni: psoriazis, dermatită,lichen plan, etc.
Tratament
În vederea întreruperii ciclului prurit-scărpinat, este esențial să nu mai scărpinați zona de piele pruriginoasă pentru vindecarea leziunilor.
- Aplicaţii locale – creme, pomezi conținand keratolitice, dermatocorticoizi, emoliente, pansamente umede - după aplicarea cremei la nivelul zonei afectate, aceasta se acoperă cu pansamente din bumbac care au fost în prealabil umezite cu apă sau alte soluții. Umezeala din pansament va ajuta pielea să absoarbă mai bine crema. Se mai pot folosi plasturi impregnați cu diferite medicamente care se vor schimba la un interval de 24 de ore.
- Corticosteroizii orali și antihistaminicele pot fi necesare pentru a reduce inflamația și pruritul.
- Medicația antidepresivă sau anxiolitică poate fi utilă la unii pacienți. Dacă apare și o infecție bacteriană la nivelul leziunii, medicul vă poate prescrie și un tratament antibiotic oral sau local.
- Consiliere. Un consilier psihologic vă poate ajuta să vă controlați mai eficient emoțiile și comportamentul, având un rol important în diminuarea pruritului și a scărpinatului. Prin consiliere veți putea învăța și tehnici de gestionare a situațiilor generatoare de stres.
Complicații
Chiar și după un tratament eficient, pot rămâne ușoare cicatrici sau modificări ale culorii pielii.
Surse foto: istockphotos.com