Care este cel mai bun înlocuitor pentru zahăr

Care este cel mai bun înlocuitor pentru zahăr

Redactor Alexa Galgau

Toată lumea consumă zahăr, iar din acest motiv sunt mult subestimate efectele lui negative asupra organismului. Până relativ recent în istoria omenirii, zahărul a fost un adevărat lux și numai persoanele înstărite aveau acces la el, deci nu au putut fi observate efectele dăunătoare ale acestei plăceri vinovate. În vremurile moderne însă, el a devenit un aliment pe care îl devorăm zilnic, dar care din păcate este o adevărată otravă pentru creier, inimă, pancreas și ficat.

De altfel, ne confruntăm cu o reală dependență de zahăr, pe care o putem combate, dar cu foarte mari dificultăți, întocmai ca în cazul altor dependențe majore. Din păcate, este nerealist scenariul în care renunți brusc la orice e dulce - și parcă nici viața nu ar fi la fel de frumoasă fără un desert din când în când. Un bun început pentru un stil de viață mai sănătos ar fi să găsești un înlocuitor pentru zahăr.

De ce să renunți la zahăr

Încă de când eram mici ni s-a spus că, dacă mâncăm multe dulciuri, facem carii, dar acesta este doar unul dintre numeroasele efecte dezastruoase ale zahărului în organism:

  • zahărul este descompus și stocat de ficat, iar atunci când rezervele de zahăr sunt prea mari, el este transformat în grăsime care se depune pe ficat;

  • cauzează rezistență la insulină, ceea ce duce la instalarea unor boli metabolice grave, precum diabetul de tip 2;

  • din cauza efectului negativ pe care îl are asupra metabolismului, zahărul poate contribui la apariția cancerului;

  • contribuie la apariția obezității și pune în pericol nu doar silueta, ci chiar și viața dacă este consumat în exces pe termen lung;

  • afectează hormonii din creier, în special hormonul numit „grelină”, responsabil pentru reglarea apetitului;

  • cauzează secreția în exces de dopamină în creier, ceea ce duce la dependențe care se manifestă exact ca dependența de alcool sau de droguri;

  • este mai periculos pentru inimă decât grăsimile saturate, de care toți oamenii se feresc. Studiile arată că persoanele care consumă mult zahăr sunt mult mai predispuse la boli cardiace decât orice altă categorie de oameni.

 

Ce înlocuitor pentru zahăr să alegi

Chiar dacă găsești cel mai bun înlocuitor pentru zahăr, nutriționiștii recomandă să nu abuzezi de acesta, fie el natural și plin de nutrienți, pentru că întotdeauna ce e prea mult strică. Câteva alternative sănătoase pentru zahărul alb sunt:

  • siropul de agave: este un îndulcitor extras din cactus și se spune că ar putea fi consumat și de către diabetici în cantități mici. Este plin de nutrienți, dar trebuie să cumperi un produs bio, altfel riști să folosești un sirop de glucoză ultra procesat (cum se întâmplă și în cazul „mierii” ieftine din magazine).

  • zahărul de cocos: are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu produce o creștere bruscă și 
    periculoasă a glicemiei. Conține fier și inulină, o fibră specială care acționează ca un prebiotic.

  • curmalele: veganii folosesc adesea acest fruct pentru a face creme dulci, iar marele avantaj este că nu este deloc procesat. Având mai multe fibre, curmalele sunt digerate mai încet decât alte tipuri de îndulcitori, însă trebuie consumate cu măsură, pentru că o singură curmală are 60 de calorii.

  • mierea: este foarte sănătoasă, dar e greu să îți dai seama care sortiment este autentic și care este doar sirop de glucoză. Mierea din surse sigure este infinit mai sănătoasă decât zahărul, însă doar dacă este consumată în cantități mici, pentru că este un produs foarte dens din punct de vedere caloric.

  • ștevia: are o aromă specifică (s-ar putea să nu îți placă la început), pentru că este de sute de ori mai dulce decât zahărul. Extractul de ștevie este cel mai popular înlocuitor pentru zahăr, pentru că are zero calorii și poate fi folosit pentru a îndulci orice preparat.

Este extrem de important pentru sănătatea ta să găsești un bun înlocuitor pentru zahăr, ca să nu îți mai otrăvești organismul cu acest produs periculos și să te bucuri în același timp de plăcerile de zi cu zi, mai ales dacă ești o consumatoare împătimită de dulciuri.

Descoperă și șapte semne alarmante că mănânci prea mult zahăr!

Articolul urmator
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.