STUDIU: Flora intestinală dezechilibrată, o cauză pentru diabet

STUDIU: Flora intestinală dezechilibrată, o cauză pentru diabet

Redactor Alexa Galgau

Diabetul de tip 2 poate să fie declanșat în urma unui stil de viață nesănătos, care implică sedentarism și consumul excesiv de carbohidrați și alimente nocive. Foarte mult timp s-a crezut că acest tip de diabet este strâns legat de obezitate, însă un studiu publicat chiar în luna iulie a acestui an a arătat că există o legătură nebănuită între flora intestinală și rezistența la insulină.

Chiar dacă nu știm toate cauzele diabetului de tip 2, s-a mai făcut un pas spre înțelegerea acestei boli și, implicit, spre prevenirea ei. Citește mai multe despre acest studiu care a luat surprins lumea medicală!

 

Una dintre cauzele diabetului

Diabetul este o boală ale cărei complicații sunt foart grave și pot scurta cu mult viața pacientului, dacă acesta nu face toate eforturile pentru a-și regla glicemia prin dietă, activitate fizică și medicamentație. Există mulți oameni care au prediabet, a căror situație este reversibilă. Prin urmare, cei care încă nu au diabet, dar au risc crescut să facă această boală, trebuie să fie cât mai bine informați referitor la posibilele cauze care îl declanșează.

Posibilele complicații ale diabetului sunt:

- microvasculare: vasele de sânge mici din corp sunt primele care suferă din cauza unui nivel ridicat al glicemiei și, pentru că nu mai transportă cum trebuie sânge la organe, pot provoca probleme cu ochii, rinichii și sistemul nervos. Descoperă AICI care sunt afecțiunile oftalmologice provocate de diabet.

- macrovasculare: diabetul de tip 2 afectează și vasele de sânge mai mari, lezând astfel și organele vitale, inima și creierul fiind cele care sunt în cel mai mare pericol.

Din fericire, pentru că se fac tot mai multe cercetări pentru a descoperi posibile tratamente mai eficiente și metode de prevenție pentru diabet, s-a descoperit de curând că există o strânsă legătură între această boală și flora intestinală. Mai exact, anumite dezechilibre în microflora intestinală contribuie substanțial la rezistența la insulină, o condiție premergătoare bolilor precum diabetul de tip 2, hipertensiunii arteriale și aterosclerozei.

Studiul realizat de specialiștii de la Universitatea din Copenhaga a luat în considerare un eșantion de 277 de persoane care nu sufereau de diabet și 77 de persoane care aveau deja această boală. S-au făcut analize amănunțite în care s-a studiat acțiunea hormonului insulină și ADN-ul a sute de bacterii din tractul intestinal uman, pentru a determina dacă o dereglare la nivelul acestora ar putea influența cumva apariția bolilor metabolice și cardiovasculare comune.

Cercetătorii au observat că pacienții care nu răspundeau bine la insulină, deci aveau rezistență la insulină, aveau în sânge un nivel ridicat al subgrupei de aminoacizi BCAA (branch-chained amino acids). Creșterea nivelului acestor aminoacizi a fost corelată cu anumite schimbări în compoziția și funcțiile microflorei intestinale.

Principalii „vinovați” pentru biosinteza acestor aminoacizi au fost două bacterii: Prevotella copri și Bacteroides vulgatus. Pentru a verifica dacă acestea puteau într-adevăr să cauzeze rezistență la insulină, cercetătorii au hrănit cobai cu bacteriile respective timp de trei săptămâni. În comparație cu cei care avuseseră o dietă normală, cobaii în cauză aveau un nivel ridicat de BCAA în sânge, rezistență la insulină și intoleranță la glucoză.

Acest studiu care ne elucidează una dintre cauzele diabetului este foarte important, pentru că reușește să distingă clar specii de bacterii care pot cauza boli metabolice.

Majoritatea oamenilor care sunt obezi sau supraponderali nu răspund la fel de bine la insulină, iar schimbările semnificative în dietă echilibrează flora intestinală și, prin urmare, pot reduce riscul de a face diabet.

Dieta unei persoane rezistente la insulină trebuie să fie bazată pe legume și fructe (dar nu mai mult de 1-2 porții pe zi), reducându-se consumul de alimente cu grăsimi animale sau cu o cantitate mare de zahăr. De asemenea, consumul de brânzeturi fermentate este recomandat pentru reglarea florei intestinale. Citește AICI mai multe despre alimentația permisă în diabet, pentru că aceste sfaturi îți vor fi utile și dacă vrei să scazi glicemia și să reglezi flora intestinală!

Putem să spunem că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește descoperirea altor posibile cauze ale diabetului. Cu cât știm mai multe despre această boală, cu atât putem să o prevenim mai ușor!

Sursă: sciencedaily.com

Articolul urmator
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Cât de bine ştii să scrii?
Incepe quiz
Cât de bine ştii să scrii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.