Beneficiile consumului ceaiului de patlagina

Beneficiile consumului ceaiului de patlagina
Andreea Gluh, redactor
Miercuri, 28.01.2015

Cuprins

Patlagina, cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Plantago lanceolata, este o planta cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri pentru variatele sale proprietati. Cu siguranta ti-au spus si tie bunicii, in copilarie, ca atunci cand te tai sau te lovesti, poti pune o frunza de patlagina pe rana si aceasta se va vindeca mai repede. Ei bine, calitatile patlaginei nu se opresc aici, minunea verde tratand o multime de afectiuni care, la prima vedere, nu au nicio legatura una cu cealalta.

Afla si tu, in cele ce urmeaza, care sunt beneficiile consumului ceaiului de patlagina si cum se prepara acesta!

Ceaiul de patlagina: o minune a naturii intr-o cana

Ceaiul de patlagina se poate folosi atat extern, pentru a trata inflamatiile articulare si diversele leziuni, cat si intern, pentru a ameliora diverse afectiuni. Proprietatile acestei plante care poate fi recunoscuta cu usurinta gratie frunzei sale late si lanceolate, se datoreaza unui complex de substante printre care se numara flavonoidele, uleiurile cu efect antibiotic, vitaminele A, C si K precum si carotenoizii si mucilagiile.

Printre afectiunile care pot fi tratate cu acest ceai se numara bronsita si unul dintre simptomele acesteia, care este tusea, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, ulcerul si alte boli gastrice, conjunctivita, herpesul, zona zoster, afectiunile gingivale si hemoroizii. 

Pentru a te bucura de beneficiile ceaiului de patlagina, trebuie sa il prepari astfel: adauga o lingurita de planta uscata la o cana de apa fiarta si lasa totul la infuzat vreme de 15 minute, dupa care o poti bea. In functie de afectiunea pe care o tratezi, adauga si o lingurita de miere. De exemplu, in cazul racelii, al bolilor pulmonare si al tusei, acest amestec face adevarate minuni. Consuma pana la trei cani pe zi, pentru ca efectele sa fie vizibile.

In cazul folosirii externe, ceaiul se aplica pe zonele afectate (rani, herpes etc.) cataplasme sau se face gargara (atunci cand este vorba despre afectiunile oro-faringiene). 

Atentie! Femeile insarcinate trebuie sa consume cu moderatie ceaiul de patlagina.

Acum ca ai aflat cat de benefic este ceaiul de patlagina pentru sanatatea ta, descopera motivele pentru care ar trebui sa consumi alte doua ceaiuri: cel de cimbru si cel de ghimbir!

Vezi si
Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare
Ceai de oregano: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Miercuri, 28.01.2015
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Miercuri, 28.01.2015
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Raluca Margean | Miercuri, 28.01.2015
Articolul urmator »
Proteina de mazăre: ce este și cum o incluzi în alimentație
Proteina de mazăre: ce este și cum o incluzi în alimentație
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Incepe quiz
Esti multumita de job-ul tau?
Esti multumita de job-ul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ceai de peliniță: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 29.12.2024

Ne găsești pe