Ceai de năpraznic: beneficii și mod de preparare

Ceai de năpraznic: beneficii și mod de preparare

Dana Ungureanu

Beneficiile pe care le au numeroase plante asupra sănătății organismului sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Printre cele mai cunoscute moduri de preparare și consumare se numără ceaiurile, acele băuturi miraculoase care pot fi servite oricând. Desigur, având proprietăți diferite, este bine să consumi ceaiuri recomandate pentru afecțiunile pe care le ai sau pe care vrei să le previi, iar de această dată vom vorbi despre beneficiile pe care le are ceaiul de năpraznic.

femeie care tine o ceasca de ceai in mana

Ceaiul de năpraznic (Geranium robertianum) are o acțiune miraculoasă în tratarea multor afecțiuni, inclusiv a celor grave. Planta se culege de la începutul verii și până târziu, înspre toamnă, în lunile septembrie-octombrie.

Compoziția plantei

În ceea ce privește compoziția plantei, partea aeriană a năpraznicului conține uleiuri volatile, taninuri, rezine, geranină, acid elagic, fitohormoni și un oligoelement – germaniul – cu efect puternic de stimulare a oxigenării celulare.

Din cauza fapului că are un miros neplăcut, greu de suportat, planta nu este consumată de foarte multe persoane. Cu toate acestea, tulpinile, florile și frunzele sunt folosite pentru prepararea medicamentelor. 

Beneficiile ceaiului de năpraznic

Năpraznicul este folosit pentru a îmbunătăți funcționarea ficatului și a vezicii biliare, pentru a reduce inflamațiile care pot să apară la rinichi, la vezica urinară sau la vezica biliară. De asemenea, ceaiul de năpraznic poate împiedica formarea pietrelor la rinichi sau la nivelul sistemului urinar.

Unele persoane folosesc ceaiul obținut din macerarea năpraznicului în loc de apă de gură sau pentru gargară. Frunzele de năpraznic pot fi mestecate pentru a diminua durerile la nivelul gurii sau al gâtului.

Extractul de năpraznic încetinește procesul de înmulțire a bacteriilor sau a virusurilor.

De asemenea, ceaiul de năpraznic este foarte eficient și în tratarea diareei.

Planta este recomandată și pentru normalizarea activității secretorii a glandelor sexuale atât la bărbați, cât și la femei.  

planta de napraznic

Ceaiul de năpraznic contribuie la:

  • normalizarea activității sexuale;
  • îmbunătățirea vitalității și tonusului organismului;
  • reducerea stărilor de oboseală, epuizare și surmenaj;
  • îmbunătățirea stării generale a organismului;
  • protejarea organismului împotriva radiațiilor;
  • normalizarea procesului de diviziune celulară.

Alte afecțiuni și condiții medicale ce pot fi ameliorate cu ceai de năpraznic:

  • sterilitate;
  • tuberculoză;
  • leucoree;
  • cistită hemoragică;
  • enterită hemoragică;
  • ulcer gastroduodenal hemoragic;
  • cancer uterin, ovarian, pulmonar, intestinal, mamar;
  • diabet;
  • hipertensiune arterială;
  • obezitate;
  • boli psihice produse sub acțiunea stresului;
  • sechele după iradiere.

Deși năpraznicul este cunoscut pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătății, acestea nu au fost dovedite clinic. Sunt necesare mai multe teste pentru a confirma dacă într-adevăr năpraznicul poate fi utilizat ca tratament pentru combaterea unor boli și afecțiuni grave.

Efecte secundare ale ceaiului de năpraznic

Din moment ce nu există suficiente dovezi pentru a dovedi cât de eficient este acest ceai, efectele secundare ale consumului de năpraznic nu sunt cunoscute.

Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite să consume ceai de năpraznic. Medicii nu cunosc suficiente informații cu privire la riscurile sau la efectele secundare ale consumului de ceai obținut din această plantă, motiv pentru care nu îl recomandă în astfel de cazuri.

Cantități recomandate

Cantitățile minime recomandate diferă în funcție de mai mulți factori de la o persoană la alta, cum ar fi starea generală de sănătate, vârsta sau alte condiții (alergii sau restricții alimentare). Din moment ce nu există suficiente studii asupra proprietăților pe care le are năpraznicul, medicii nu pot recomanda doze exacte, sigure. Un detaliu important de care trebuie să ții cont este acela că tratamentele naturiste nu sunt mereu sigure, motiv pentru care cantitățile sunt foarte importante.

Dacă vrei să consumi ceai obținut din macerarea năpraznicului, este recomandat să consulți medicul sau farmacistul înainte. Citește cu atenție etichetele cutiilor de ceai și informează-te cu privire la proprietățile acestuia.

Dacă suferi de afecțiuni foarte grave, nu este recomandat să urmezi tratamente naturiste. Unele substanțe ce se găsesc în plante pot agrava starea de sănătate.

În mod normal, dacă nu suferi de afecțiuni sau boli grave, acest ceai nu ar trebui să reprezinte un pericol pentru starea generală de sănătate. Din contră, te poate ajuta să îți întărești organismul și să previi apariția unor inflamații sau a altor condiții medicale.

ceai din plante in ceasca transparenta

Mod de preparare a ceaiul de năpraznic

În 250 ml de apă plată se adaugă două linguri de frunze și flori uscate măcinate. Compoziția se lasă la macerat de seara până dimineața. Înainte de consum, se filtrează licoarea rezultată, iar planta rămasă se pune la fiert cu încă 250 ml de apă plată. Ceaiul trebuie lăsat să se răcească înainte să fie servit (este recomandat să fie consumat la temperatura camerei).

Dacă nu există contraindicații, se pot bea 3-4 căni de ceai de năpraznic pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale. Curele cu ceai de năpraznic pot dura între 1-3 luni, în funcție de caz, iar după fiecare 30 de zile de tratament este recomandat să se facă o pauză de o săptămână.

În cazul în care nu vrei să consumi această plantă sub formă de ceai, poți lua suplimente. În cazul adulților, sunt recomandate câte două comprimate de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Copiii între 7 și 14 ani pot să ia câte un comprimat de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, iar tinerii între 15 și 18 ani pot lua câte 1-2 comprimate de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Comprimatele cu năpraznic nu sunt recomandate copiilor subt șapte ani decât cu recomandarea medicului.

Comprimatele se înghit cu o cantitate suficientă de apă sau se sfărâmă în gură.

Deși nu sunt verificate clinic toate beneficiile năpraznicului, unii cercetători au observat că năpraznicul poate ajuta și la tratarea cancerului intestinal. De asemenea, s-a observat o ameliorare a simptomelor chiar și în cazul persoanelor aflate în stadii foarte avansate. Acestea au intrat în remisie după aproximativ un an de tratament făcut cu infuzie de năpraznic.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.