Tratamente naturiste cu flori de salcam: proprietati si beneficii pentru sanatate
Cuprins
Unul dintre cele mai frumoase lucruri care definesc primavara il reprezinta florile de salcam, care au o mireasma deosebita. Insa ceea ce putini stiu este ca acestea sunt comestibile si reprezinta un aliat puternic impotriva multor probleme de sanatate.
Afla, in continuare, ce proprietati si beneficii au florile de salcam pentru sanatate!
Florile de salcam - un remediu natural care trebuie incercat
1. Florile de salcam combat afectiunile digestive
Cea mai importanta proprietate a florilor de salcam este actiunea benefica in tratarea problemelor digestive, cum ar fi arsurile gastrice si duodenale, gastrita si chiar ulcerul. Pe langa utilizarea lor in timpul tratamentului pentru aceste afectiuni, florile de salcam pot fi administrate si cand vine vorba de indigestii, crampe abdominale sau reflux gastro-esofagian.
In tratamentul de lunga durata, se administreaza cate o lingurita de pulbere de flori de salcam inainte de fiecare masa. Se poate combina cu miere de albine pentru a se consuma mai usor. De asemenea, se poate prepara o infuzie din flori uscate cu o cana de apa clocotita dupa masa sau seara.
Se recomanda administrarea inclusiv la copii si bebelusi, in cazul diareei sau a varsaturilor de la lapte. In acest scop, inlocuieste apa cu un amestec dintr-o mana de flori de salcam macerate la rece timp de 8 ore, cu 1 litru de apa.
2. Florile de salcam previn afectiunile sistemului nervos
Florile de salcam au numeroase beneficii pentru majoritatea problemelor sistemului nervos, de la stres si insomnii, pana la nevroze si depresii. In primul rand, este indicat sa va inconjurati de mirosul lor. Ideal ar fi, daca aveti salcami in zona in care locuiti, sa faceti cate o plimbare zilnica, pentru ca inhalarea mirosului are un efect calmant si imbunatateste instant starea de spirit.
Ca tratament intern, se recomanda zilnic administrarea a 1-2 lingurite pe zi de flori de salcam tinute la macerat timp de 2-3 zile in miere de albine. De asemenea, se pot prepara si infuzii de flori de salcam cu apa clocotita, administrate dimineata si seara.
3. Florile de salcam lupta impotriva bolilor pulmonare
S-a observat un efect benefic al florilor de salcam si in ceea ce priveste tusea si problemele pulmonare datorita continutului de acacina si robinina. La fel ca in cazurile de mai sus, se recomanda infuzia de flori uscate, cu miere si apa clocotita, insa la temperatura camerei, pentru a nu irita mucoasei digestive.
De asemenea, florile de salcam se pot consuma si proaspete in salate. Inlocuirea apei cu flori de salcam macerate are si beneficii detoxifiante, pe langa cele enumerate mai sus, asa ca este recomandat consumul zilnic.
Florile de salcam reprezinta un tratament naturist si nu ar trebui sa aiba efecte secundare, insa daca intampinati neplaceri, puteti sa consultati si un fitoterapeut, care poate sa va prescrie cantitatea pe care o puteti consuma.