Trombocite crescute: cauze, simptome și tratament

Trombocite crescute: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Trombocitele sunt celule ale sângelui care joacă un rol foarte important în oprirea hemoragiei. Atunci când nivelul trombocitelor este prea ridicat, are loc fenomenul de trombocitoză, o afecțiune care poate fi cauzată de diverse probleme de sănătate sau de propriul sistem imun.

Trombocitoza primară poate fi consecința unei boli de sânge, iar cea secundară sau reactivă este determinată de o afecțiune preexistentă, cum ar fi o infecție.

trombocite

Hemograma este testul de sânge care poate indica nivelul trombocitelor. Dacă se descoperă că trombocitele sunt crescute, alte analize specifice sunt necesare pentru a determina dacă este vorba de trombocitoză primară sau secundară, astfel încât să fie instituit cel mai eficient tratament.

Află mai jos care sunt simptomele ce ar putea ascunde un nivel crescut al trombocitelor, care sunt posibilele cauze ale trombocitozei, ce analize sunt necesare și care sunt variantele de tratament pentru această afecțiune.

Ce simptome arată că ai trombocite crescute

Trombocitele crescute dau rareori simptome, acestea fiind mai degrabă legate de afecțiunea care a declanșat producerea excesivă a acestor celule roșii. Potrivit mayoclinic.org, astfel de simptome pot include:

- dureri de cap;

- amețeală;

- vertij;

- dureri la nivelul pieptului;

femeie cu dureri in piept

- slăbiciune musculară;

- senzație de leșin;

- vedere încețoșată sau dublă;

- furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor.

Posibile cauze ale trombocitelor crescute

Trombocitele iau naștere în măduva osoasă, un țesut spongios din interiorul oaselor, și au rolul de a închega sângele, prevenind astfel sângerarea masivă cauzată, de exemplu, de o tăietură. Nivelul normal al trombocitelor este de 150.000-450.000 per microlitru de sânge. Dacă valorile depășesc acest număr, se consideră că persoana respectivă suferă de trombocitoză.

Potrivit cancertherapyadvisor.com, cele mai frecvente cauze ale trombocitelor crescute sunt carența de fier, inflamațiile și infecțiile acute, cum ar fi, de exemplu, pneumonia.

Iată care sunt posibilele cauze ce ar putea determina creșterea nivelului trombocitelor:

  • Hemoragia puternică
  • Reacțiile alergice
  • Diverse tipuri de cancer
  • Boala cronică de rinichi sau alte afecțiuni renale
  • Exercițiile fizice intense
  • Infarctul de miocard
  • Bypassul coronarian
  • Infecțiile (inclusiv tuberculoza)
  • Carența de fier

alimente bogate in fier

  • Carența de vitamine
  • Îndepărtarea chirurgicală a splinei
  • Anemia hemolitică
  • Bolile inflamatorii (artrita reumatoidă, boala celiacă, bolile intestinale inflamatorii sau cele ale țesutului conjunctiv)
  • Intervențiile chirurgicale de mare amploare
  • Pancreatita
  • Lovituri, arsuri, răni sau tăieturi
  • Anumite medicamente (epinefrina, heparina, tretinoina etc.)

Ce analize pot determina nivelul trombocitelor

Trombocitoza poate fi determinată cu ajutorul unei analize complete a sângelui numită hemogramă, dar și prin intermediul unui test de laborator care constă în examinarea la microscop a mici picături de sânge, care dezvăluie mărimea și activitatea trombocitelor.

De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea analizelor de sânge și pe baza unor simptome fizice, cum ar fi mărirea splinei sau alte manifestări precum cele enumerate mai sus.

analize de sange

Pentru că există o sumedenie de afecțiuni care pot cauza creșterea temporară a trombocitelor, este foarte posibil ca medicul să repete analizele de sânge la un anumit interval de timp.

Alte analize care pot fi recomandate de medic, în scopul depistării cauzei trombocitozei, sunt: verificarea nivelului de fier din sânge, testul markerilor de inflamație, teste genetice care pot depista posibile afecțiuni ale sângelui sau ale măduvei osoase, aspirație sau biopsie din măduva osoasă.

Tratament pentru trombocite crescute

Tratamentul pentru trombocite crescute nu se instituie decât în momentul în care se cunoaște cauza precisă a acestui fenomen. Altfel spus, până când medicul nu stabilește un diagnostic concret, nu poate fi recomandat un tratament. În unele situații, nivelul crescut al trombocitelor este un fenomen temporar, care nici măcar nu necesită tratament – așa cum se întâmplă în cazul unei intervenții chirugicale sau al unei răni care cauzează sângerare.

Dacă se descoperă o cauză de natură inflamatorie sau infecțioasă, este posibil ca nivelul trombocitelor să rămână ridicat până la rezolvarea problemei de bază. În majoritatea cazurilor, trombocitele revin la normal după tratamentul instituit pentru cauza care a declanșat acest proces.

Trombocitoza nu se tratează cu medicamente sau prin intervenții chirurgicale! Trebuie menționat că îndepărtarea splinei (splenectomia) poate favoriza menținerea trombocitelor la un nivel mai mare decât este normal, dar asta nu înseamnă neapărat că ai nevoie de tratament.

Dacă în urma analizelor descoperi că ai trombocite crescute și prezinți simptome care te îngrijorează, nu ezita să mergi la medic pentru analize amănunțite! Prevenția este cel mai ieftin medicament!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (80)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.