Splenomegalie - simptome, diagnostic si tratament

Splenomegalie - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Marirea in volum a splinei poarta numele de splenomegalie. Splina este situata in cadranul superior stang al abdomenului uman. Splenomegalia este considerata a fi prezenta atunci cand splina depaseste 12 cm, masurata ultrasonografic de-a lungul dimensiunii (laturii) dominante.

Poulain a impartit splenomegalia in 2 tipuri: moderata, cand dimensiunile splinei sunt intre 12-20 cm si splenomegalia severa, atunci cand splina depaseste 20 cm. Splenomegalia nu trebuie confundata cu hipersplenismul, in splenomegalie fiind vorba despre marimea splinei, pe cand in hipersplenism de functia acesteia, cele doua putand coexista sau nu.

Cauzele splenomegaliei

Cele mai comune cauze de splenomegalie in tarile dezvoltate sunt: mononucleoza infectioasa , infiltratul splenic cu celule canceroase de la o malignitate hematologica si hipertensiunea portala  (de obicei secundara unei afectiuni hepatice). Alte cauze ale splenomegaliei mai sunt infectiile bacteriene, cum ar fi sifilisul sau o infectie  a inimii (endocardita).

Cauzele de splenomegalie severa sunt: talasemia, leishmanioza viscerala, leucemie cronica mielogenica, leucemie cronica limfocitara, limfoame, mielofibroza, policitemia vera, boala Gaucher, boala Niemann-Pick , sarcoidoza, anemia autoimuna hemolitica, malaria.

Semnele si simptomele splenomegaliei


Simptomele splenomegaliei pot include durere abdominala, durere toracica, care poate fi asemanatoare cu cea pleuritica, atunci cand stomacul, vezica sau intestinele sunt prea pline, durere de spate, satietate precoce datorata abuzului splenic, sau simptomele specifice anemiei, atunci cand este acompaniata de citopenie (insuficienta sau reducerea numarului de celule dintr-un tesut).

Semnele splenomegaiei
pot include palparea splinei in cadranul superior stang al abdomenului sau palparea unei formatiuni in acest cadran.

 

Diagnosticul splenomegaliei

Diagnosticarea splenomegaliei se poate face prin examinare fizica, folosind semnul lui Castell (cu pacientul culcat pe spate, efectuand un inspir profund, urmat de un expir profund, se face percutia spatiului intercostal inferior stang, pe linia axilara anterioara). Daca sonoritatea se modifica de la rezonanta in expir profund la matitate in inspir profund , semnul este considerat pozitiv.

Se poate folosi si spatiul lui Traube (spatiul situat intre marginea inferioara a plamanului stang, marginea anterioara a splinei, marginea costala stanga si marginea inferioara a lobului stang al ficatului).Cand la percutie acest spatiu este mat, este evidentiata splenomegalia.Pentru confirmarea splenomegaliei se mai efectueaza si o ecografie sau pentru a se verifica si functia splenica se efectueaza un RMN si un CT.

Tratament splenomegalie

Daca splenomegalia este cauzata de hipersplenism, este indicata o splenectomie (extragerea splinei) tratandu-se astfel hipersplenismul. Totusi, cauzele hipersplenismului este probabil sa ramana, de aceea se recomanda o aprofundare in punerea diagnosticului, putand fi vorba de leucemie, limfom sau alte afectiuni grave care ar putea cauza hipersplenismul si in consecinta si splenomegalia.

Splenectomia presupune cresterea riscului la infectii a pacientilor. Pacientii care sufera interventia de extragere a splinei ar trebui sa fie vaccinati impotriva Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae si Meningococcus. Profilaxia cu antibiotice pe termen lung poate fi efectuata in unele cazuri. In cazul unei splenomegalii se recomanda limitarea activitatilor, incluzand evitarea sporturilor de contact si respectarea tratamentului pentru tratarea cauzei de aparitie a splenomegaliei.

 

Bibliografie

1.,,General Medicine’’, autori: Robert Parker, Asheesh Sharma, editura: Mosby Elsevier , an:2008.
2.,,Merck Manual of Medical Information’’, autori:Mark H. Beers , Andrew J. Fletcher, Thomas  V. Jones, Robert Porter, Michael Berkwits, editura:Pocket Books, an:2000.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (34)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.