Ulcer peptic: cauze, simptome, tratament

Ulcer peptic: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Ulcerul peptic este o rană rotundă sau ovală produsă în mucoasa stomacului sau a duodenului. Cele mai frecvente forme ale sale sunt ulcerul gastric și ulcerul duodenal, deși există și alte localizări ale acestuia. Una dintre cele mai comune cauze ale ulcerului peptic sunt infecția cu helicobacter pylori și administrarea de medicamente antiinflamatoare det tipul ibuprofenului sau aspirinei.

Denumirea de ulcer peptic provine de la enzima numită pepsină, pe care o conțin sucurile digestive, alături de acidul clorhidric. Uneori, aceste secreții pot distruge mucoasa stomacului sau a duodenului (partea superioară a intestinului subțire). Atunci apare ulcerul peptic.

În funcție de locul în care apare ulcerația, există ulcer gastric (la stomac) sau ulcer duodenal (care afectează mucoasa duodenului). Acestea sunt cel mai des întâlnite forme de ulcer peptic, însă nu sunt singurele.

Uneori, ulcerul poate afecta mucoasa esofagului. În acest caz, vorbim de boala de reflux gastroesofagian. Dacă rănile apar și la stomac, și la duoden, atunci vorbim de ulcer gastroduodenal.

Rana pe stomac cauzata de ulcerul peptic

Ulcer peptic: simptome

Trebuie să știi că, în peste 75% din cazuri, aceste forme de ulcer nu au simptome decât foarte târziu, când apar deja complicațiile. Totuși, în cazurile în care boala are manifestări, acestea sunt de obicei aproape identice, în ambele forme de ulcer peptic, gastric și duodenal:

- arsuri la stomac și dureri abdominale;

- greață și vomă;

-eructații - râgâieli, care apar involuntar și sunt însoțite de un miros neplăcut;

- balonare;

- lipsa poftei de mâncare și pierdere în greutate;

- scaun de culoare neagră sau cu sânge (dacă există deja un ulcer hemoragic).

Cum afli dacă suferi de ulcer peptic 

Practic, în lipsa unor investigații amănunțite, este foarte greu de stabilit dacă suferi de ulcer gastric sau duodenal. Există o singură diferență în privința simptomelor: în caz de ulcer gastric, durerea de stomac apare de obicei la scurt timp după masă. Ulcerul duodenal, în schimb, provoacă durere la câteva ore după masă, când stomacul este deja gol.

Femeie in cabinetul medicului

Dacă ai aceste simptome și crezi că poate fi vorba de ulcer, medicul te va supune la mai multe teste. Radiografia cu bariu permite investigarea stomacului și a esofagului. Un test de sânge îți va spune dacă ai o infecție cu Helicobacter pylori, iar analiza scaunului poate detecta prezența unui ulcer hemoragic. Cea mai precisă investigație este însă endoscopia, prin care medicul poate să realizeze inclusiv o biopsie, prelevând probe de țesut din mucoasă. 

Ulcer peptic: simptome

În trecut, medicii credeau că ulcerul este provocat de o secreție prea acidă a stomacului sau de mâncarea prea condimentată. Acum însă există sunt studii care arată că există, de fapt, alte cauze care pot duce la această boală.

Principala cauză este infecția cu Helicobacter pylori, iar a doua cauză o reprezintă abuzul de medicamente antiinflamatoare cum este aspirina sau ibuprofenul, anticoagulante, steroizi. Desigur, nu toate persoanele care au în organism această bacterie vor face ulcer peptic, însă ele trebuie să aibă grijă și la alți factori de risc. 

Pe lângă aceste cauze care pot duce la îmbolnăvirea cu ulcer, mai sunt și factori care influențează apariția acestei afecțiuni:

-vârsta - dacă ai peste 50 de ani, ești mult mai predispusă să te îmbolnăvești de ulcer peptic.

-consumul de alcool

-fumatul

-stresul

-radioterapie în zonele abdominale.

 De asemenea, dacă ai în familie antecedente de ulcer, este posibil să suferi și tu de această boală.

Complicații ale ulcerului peptic

Dacă ulcerul prezintă deja simptome și nu este tratat, e posibil să apară complicații serioase. Printre acestea se numără sângerarea abdominală, ulcerul perforat (o gaură în stomac, prin care se scurg în organism bacteriile și acidul din interior), peritonita provocată de ulcerul perforat (infecție și inflamare a abdomenului) și blocajul digestiv (alimentele digerate de stomac nu mai pot ajunge în duoden, din cauza cicatricilor formate de ulcere).

Chiar dacă ulcerul perforat și peritonita îți pot pune viața în pericol, trebuie să știi că aceste complicații apar destul de rar. De asemenea, ulcerul nu este asociat de obicei cu apariția cancerului. Totuși, riscul apariției cancerului este ușor mai crescut în cazul ulcerului gastric, dar nu și în al celui duodenal.

Tratamentul pentru ulcer peptic

În cazuri mai puțin grave, medicul va recomanda doar schimbarea alimentației, nu și un tratament medicamentos. Prin urmare, va trebui să urmezi o dietă, să elimini anumite alimente, să renunți la alcool și la fumat. Dacă ulcerul peptic este provocat de infecția cu Helicobacter pylori, atunci va trebui să urmezi un tratament cu antibiotice, până când vei scăpa de această bacterie.

Reducerea stresului, odihna suficientă și relaxarea sunt, de asemenea, de mare ajutor pentru vindecare. Pentru a reduce aciditatea din stomac, medicul îți poate prescrie și medicamente antiacide sau siropuri cu acțiune împotriva acidului gastric.

Dieta și tratamente naturiste pentru a scăpa de ulcerul peptic

Tratamentul pentru vindecarea ulcerului peptic va include categoric și un regim alimentar special.

Ce este interzis sa consumi dacă ai ulcer peptic

În primul rând, va trebui să renunți la unele produse care irită stomacului, printre care condimentele iuți (piper, ardei iute), produsele foarte dulci sau foarte sărate, muștarul, mezelurile, carnea și brânzeturile foarte condimentate sau cu mucegai, ciocolata, cofeina, produsele care conțin suc sau sos de roșii, mâncărurile cu sos roșu, lactatele din lapte integal, smântâna, alcoolul, ceaiul verde sau ceaiul negru, orice băutură care conține cacao, sucul de portocale sau din alte citrice.

Ce este permis să mănânci dacă ai ulcer peptic

În schimb, obișnuiește-te să mănânci cereale integrale, legume, fructe și lactate degresate, carne mai puțin grasă (curcan, pui sau pește), ouă, nuci, ulei de măsline. Unele alimente au chiar un rol benefic în caz de ulcer peptic, ajutând să eliminarea bacteriei Helicobacter pylori.

Painte integrala in punga de hartie pe blat de lemn

Consumă cu încredere merișoare, usturoi, fructe și legume care conțin flavonoide (struguri roșii, soia, fructe de pădure, kale, broccoli). Dacă nu vrei să mănânci aceste alimente, poți alege suplimente nutritive cu extracte concentrate, care vor fi de mare ajutor.

Iată ce trebuie să faci dacă suferi de o formă de ulcer peptic! Este foarte simplu să te protejezi, prin alegerea unui stil de viață sănătos! Nu ezita să mergi la medic pentru investigații, dacă bănuiești să suferi de această boală.

Vezi și Care sunt pașii care te ajută să îți detoxifici ficatul

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.