Ulcer gastric: cauze, simptome, tratament

Ulcer gastric: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Ulcerul gastric este o boală care se manifestă prin răni dureroase la nivelul mucoasei stomacului. Dieta nesănătoasă și stilul de viață dezechilibrat pot duce la apariția acestei boli, însă există și alte cauze pe care trebuie să le cunoști. Complicațiile ulcerului gastric pot fi foarte grave!

Ulcerul este o afecțiune tot mai des întâlnită, care se poate manifesta la orice vârstă. Este provocată de mulți factori, însă stresul și stilul de viață joacă un rol foarte important. Boala nu trebuie neglijată, pentru că pot să apară complicații serioase, printre care sângerări digestive, perforarea stomacului și obstrucție gastrică, produsă de inflamarea peretului abdominal, care blochează trecerea alimentelor spre intestinul subțire.

Simptome de ulcer gastric

De multe ori, ulcerul gastric începe fără simptome clare, iar acestea apar doar foarte târziu, când boala este deja într-un stadiu avansat. Printre manifestările care pot indica un ulcer gastric se numărăȘ

- senzația de arsură și durere în partea de sus a stomacului, mai ales noaptea și între mese;

- balonare - senzația ca ai stomacul plin, care apare din cauza unui exces de gaze;

- greață și vomă;

- senzația de plin, chiar și după o masă ușoară.

În cazuri grave, ulcerul gastric se manifestă prin durere intensă, pierdere în greutate, vomă cu sânge, scaun cu sânge sau închis la culoare, potrivit specialiștilor de la webmd.com.

Prin urmare, dacă ai unul dintre aceste simptome, trebuie să mergi la medic pentru o consultație. Pentru confirmarea diagnosticului de ulcer gastric, medicul poate recomanda o endoscopie digestivă superioasă, care presupune introducerea unui tub subțire, prevăzut cu o cameră video, prin gură, până în stomac, pentru a putea vedea eventualele anomalii digestive.

pacient la endoscopie

De asemenea, poate fi utilă și o analiză de sânge sau din scaun, pentru depistarea unei infecții cu bacteria Helicobacter pylori, care provoacă deseori ulcer.

Cauzele apariției ulcerului gastric

Stomacul produce acid necesar pentru digestia alimentelor și pentru eliminarea bacteriilor. Această substanță este extrem de corozivă, astfel că unele celule care se găsesc în mucoasa gastrică și în partea superioară a intestinului subțire (duoden) produc o substanță care acționează ca o barieră și protejează stomacul și duodenul, potrivit patient.info.

În mod normal, există un echilibru între cantitatea de acid produsă de stomac și acea mucoasă protectoare. Când se produce, însă, un dezechilibru la acest nivel, iar acidul ajunge în stomac, poate apărea ulcerul.

Nu există o singură cauză care declanșează ulcerul gastric. Ea apare deseori în urma unui cumul de factori de risc. Iată care sunt principalele cauze care pot duce la ulcer gastric, singure sau combinate cu alte cauze:

- infecția cu Helicobacter pylori - provoacă 8 din 10 cazuri de ulcer gastric, iar dacă nu este tratată, durează toată viața. Cei mai mulți oameni au această bacterie, dar nu au niciun simptom. Când, însă, infecția cu Helicobacter produce inflamația mucoase gastrice sau a duodenului, apare ulcerul;

- folosirea în exces a unor medicamente analgezice și antiinflamatoare nonsteroidale, printre care aspirina sau ibuprofenul - în unele cazuri, aceste medicamente afectează mucoasa gastrică și permit acidului să provoace ulcer. 2 din 10 cazuri de ulcer apar din cauza medicamentelor;

- consumul excesiv de alcool;

- fumatul;

- cele mai multe ulcere gastrice sunt benigne, însă în cazuri rare, acestea pot fi provocare de dezvoltarea unor celule maligne.

Printre alți factori de risc se numără moștenirea genetică (ai un risc mai mare de a face ulcer gastric dacă ai rude care suferă de această boală) și vârsta înaintată (peste 50 de ani).

Iată, așadar, cât de important este stilul de viață în declanșarea acestei boli! Ca să previi ulcerul gastric, trebuie să renunți la fumat și la consumul de alcool, să eviți medicamentele analgezice și antiinflamatoare.

Tratamentul pentru ulcer gastric

Dacă boala nu este într-un stadiu avansat, atunci medicul poate recomanda doar schimbarea stilului de viață. Deseori, ulcerul se poate vindeca de la sine, dacă ai grijă de tine, reduci stresul și ții dieta recomandată de medic.

În alte cazuri, însă, este nevoie și de un tratament medicamentos. De obicei, medicul prescrie medicamente care reduc aciditatea și care permit astfel vindecarea rănilor din mucoasa stomacului. Dacă boala este provocată de infecția cu Helicobacter pylori, atunci tratamentul va include și o cură cu antibiotice, timp de una sau două săptămâni.

În cazuri grave, ulcerul poate fi tratat cu ajutorul endoscopului. Dacă rana este foarte mare și a apărut deja o gaură în peretele stomacului și o sângerare mai mare, atunci este necesară operația, pentru a rezolva problema.

Dieta recomandată dacă suferi de ulcer gastric

Schimbarea stilului de viață va presupune și respectarea unei diete sănătoase, poate puțin mai strictă decât ți-ai dori. Va face însă minuni pentru ulcer! În primul rând, va trebui să te obișnuiești să mănânci porții mai mici și mai dese. Totodată, trebuie să iei ultima masă cu cel puțin două ore înainte de culcare.

Este indicat să mănânci cereale integrale, legume și fructe fierte și lactate degresate. Alege carnea mai puțin grasă, cum este curcanul, puiul sau peștele. Poți consuma ouă, nuci, ulei de măsline.

gratar de peste

Iată ce alimente va trebui să eviți sau chiar să elimini complet din dietă: condimentele iuți (piper, ardei iute), produsele foarte dulci sau foarte sărate, muștarul, mezelurile, carnea și brânzeturile foarte condimentate, ciocolata, produsele care conțin suc sau sos de roșii, lactatele din lapte integal, smântâna, alcoolul, ceaiul verde sau ceaiul negru, cafeaua, ciocolata caldă și orice băutură care conține cacao, sucul de portocale sau de alte citrice.

Tratamente naturiste pentru ulcer gastric

Există și remedii naturiste care pot ameliora simptomele de ulcer gastric și care pot chiar să ajute la vindecarea stomacului. Printre cele mai eficiente alimente în acest sens se numără varza kale, broccoli, merele, strugurii roșii, soia, fructele de pădure. Astfel de alimente conțin din belșug flavonoide, pe care le poți lua și sub formă de suplimente nutritive. Uneori, ar fi mai indicat să alegi a doua variantă, pentru că sucurile de fructe, chiar dacă au o cantitate mare de flavonoide, pot irita mucoasa stomacului. Sub formă de pastile, acest risc este mult redus.

Probioticele au un rol foarte important, pentru că ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv. Ele se regăsesc în multe alimente fermentate, mai ales în iaurt. Pot fi consumate și sub formă de pastile sau pliculețe și sunt esențiale mai ales dacă tratamentul pentru ulcer gastric include și terapia cu antibiotice, care riscă să distrugă flora bacteriană benefică din sistemul digestiv.

Mierea este, de asemenea, foarte bună în tratamentul naturist pentru ulcer, deoarece oprește dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori. Prin urmare, poți consuma miere ca îndulcitor, însă numai dacă ai un nivel normal al glicemiei.

Usturoiul este un alt aliment foarte bun pentru a scăpa de ulcer și de Helicobacter pylori, nesuferita bacterie care provoacă deseori această boală. Dacă nu îți place gustul intens, poți lua usturoi sub formă de capsule. Efectul este la fel de puternic. De asemenea, usturoiul ajută la subțierea sângelului, prin urmare poate fi de ajutor dacă ai probleme legate de coagularea sângelui.

merisoare

Merișoarele, fructe recomandate deseori în caz de infecții urinare, ajută și în lupta cu Helicobacter pylori. Poți consuma fructele ca atare, sub formă de suc, ceai sau ca suplimente nutritive (pastile sau sirop).

O dietă bogată în vitamine va ajuta organismul să se vindece mai repede. Totodată, un antioxidant numit polifenol te protejează de ulcer și ajută la vindecarea rănilor, dacă acestea au apărut deja. Alimentele bogate în polifenoli sunt măslinele negre, oregano, rozmarinul, coacăzele și ciocolata neagră.

Guma de mastic este un alt remediu naturist care ajută la eliminarea Helicobacter pylori. Nu are efecte adverse și poate fi consumată sub formă de gumă de mestecat sau sub formă de supliment alimentar, ca extract.

Iată ce trebuie să știi despre ulcerul gastric și ce poți face ca să scapi de simptomele neplăcute ale acestei boli și să te vindeci! Mergi la medic dacă bănuiești că suferi de ulcer gastric!

Vezi și Cum îți dai seama că ai pancreasul bolnav

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.