Un medic avertizează: Măștile chirurgicale, pericol pentru piele! Ce putem păți

Un medic avertizează: Măștile chirurgicale, pericol pentru piele! Ce putem păți

Redactor Divahair.ro

Măștile chirurgicale sunt vitale în această perioadă, deoarece ajută la limitarea răspândirii COVID-19, virusul mortal care face ravagii pe tot globul. Însă, există avertismente în privința acestui echipament, despre care specialiștii spun că ar cauza infecții le nivelul pielii.

Măștile de protecție sunt un adevărat scut care ne apără împotriva contractării virusului, iar pentru cadrele medicale, care au grijă de pacienții bolnavi de COVID-19, această invenție este mană cerească. Totuși, purtarea măștii pe tot parcursul zilei, sau chiar și pentru câteva ore, cum este cazul celor care lucrează în unitățile spitalicești poate face mai mult rău, decâ bine, scrie jakartapost.com.

Karen Ousey, specialist dermatolog și profesor la Universitatea Huddersfield, din Anglia, avertizează că aceste măști pot duce la infectarea epidermei. Cum? Vaporii de transpirație rezultați în urma purtării excesive nu pot fi eliminați și intră în contact, din nou, cu pielea, prin presiunea pe care masca o pune la nivelul nasului, bărbiei și pomeților.

Citește și: Descoperire îngrijorătoare a cercetătorilor chinezi: coronavirusul nu va fi eradicat, ci va deveni un virus sezonier

”Cei care poarta masca transpiră, iar acest lucru creează fricțiune, ducând la iritații, uneori chiar severe, la nivelul pomeților și nasului”, a explicat Karen Ousey.

Dacă se agravează, astfel de infecții pot lăsa urma vizibile, ca cicatricile, sau, în cazuri foarte grave, pot duce la chiar la infecții severe și internare.

Pentru a limita aceste riscuri, Ousey a emis câteva recomandări, în special pentru cadrele medicale.

”Măștile trebuie să se potrivească perfect cu figura purtătorului. Dacă lucrătorii din unitățile spitalicești mai poartă și altceva pe sub această mască (de exemplu, o mască de rezervă, n.r.), atunci masca nu se va mai potrivi pe față și intervine riscul”, punctează Ousey.

Specialista mai recomandă ca pielea să fie foarte bine curățată și hidratată cu cel puțin 30 de minute înainte de a pune masca și insistă ca, dacă masca începe să pună presiune pe figură, să fie imediat îndepărtată.

Din 15 mai, data la care se vor relaxa măsurile prevăzute în ordonanța privind starea de urgență, românii vor putea ieși din case fără declarația pe proprie răspundere la purtător, însă vor fi nevoiți să aibă mască de protecție. Conform declarațiilor președintelui Iohannis, făcute luni în cadrul unei conferințe de presă, această decizie va fi revizută, dacă numărul bolnavilor va continua să crească.

În prezent, România este în continuare pe o pantă ascendentă a îmbolnăvirilor de coronavirus, cu 11.616 cazuri, dintre care 663 de decese.

Citește și: Gestul impresionant al unei bunicuțe din Suceava: și-a cusut singură masca pentru a putea veni la spital

Surse foto: Istock.ro

Articolul urmator
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.