Balanita - simptome, diagnostic si tratament

Balanita - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Balanita reprezinta inflamatia glandului penian si preputului. Aceasta afecteaza in special barbatii necircumcisi la care este prezent preputul, "teaca" de piele moale care acopera partial glandul penian. In balanita, glandul penian si preputul devin eritematoase si inflamate (la barbatii circumcisi care nu prezinta preput, aceste simptome afecteaza doar varful penisului).

Aceasta afectiune poate fi cauzata de o varietate bogata de infectii bacteriene si fungice - cel mai frecvent fiind incriminata infectia cu Candida albicans. Studiile arata ca persoanele care nu au o igiena adecvata, incluzand retractia preputului la barbatii necircumcisi prezinta un factor important pentru dezvoltarea balanitei. Totusi, spalarea genitala excesiva cu sapun poate fi un alt factor de risc puternic pentru balanita. Diabetul poate favoriza aceasta afectiune mai ales daca glicemia este slab controlata.

Cauzele balanitei

Prezenta preputului la barbatii necircumcisi tinde sa creeze un mediu umed si cald care favorizeaza dezvoltarea germenilor patogeni. Majoritatea microorganismelor asociate cu balanita se gasesc deja la nivelul penisului, insa in numar mai redus. Totusi, daca zona din jurul glandului penian si preput nu este curatata in mod regulat si corespunzator, aceste microorganisme se pot multiplica si pot provoca o infectie.

Barbatii care contacteaza o boala cu transmitere sexuala, precum tricomoniaza, pot de asemenea dezvolta simptome specifice balanitei. O alta categorie expusa riscului acestei afectiuni sunt persoanele cu diabet.

Iata cateva dintre cauzele si factorii de risc ai balanitei:

- diabetul este cea mai frecventa conditie asociata cu balanita adultului

- igiena personala deficitara

- iritantii chimici

- conditiile edematoase cum este insuficienta cardiaca, ciroza, afectiunile renale 

alergiile  la medicamente (tetraciclina, sulfonamide)

- obezitatea

boala Reiter

Simptome in balanita

Forma de balanita care implica preputul si glandul penian este denumita balanopostita. Lipsa aeratiei si iritatia datorita smegmei si a secretiilor care inconjoara glandul penian cauzeaza inflamatie si edem. In unele cazuri rare balanita se poate complica cu fimoza (reducerea elasticitatii preputului) si celulita. Stenoza meatului urinar si retentia urinara apar in situatii exceptionale, iar in cateva cazuri balanita a participat la declansarea sindromului de penis infundat.

Simptomele balanitei apar la 3 zile de la infectie si se manifesta prin:

- dezvoltarea de leziuni rosii mici pe gland si  preput

- roseata penisului

- secretii urat mirositoare

- piele sensibila si dureroasa la nivelul preputului

- retractia dificila a preputului

Diagnosticul de balanita

Diagnosticul balanitei se bazeaza de obicei pe examenul fizic. Acesta poate fi efectuat de catre medicul de familie sau de catre un medic urolog.

Este necesara identificarea atenta a cauzei care a determinat aparitia acestei boli si o anamneza detaliata. Efectuarea unor culturi bacteriene si fungice si examinarea patologica a unei mostre din scurgeri (in caz ca exista) sunt utile pentru a determina natura infectiei. De asemnea se poate recurge la efectuarea unui test de urina pentru a masura nivelul glucozei din urina (glicozurie)- la persoanele diabetice.

balanita

Tratamentul balanitei

Tratamentul balanitei depinde de cauza specifica care poate varia de la caz la caz. Antibioticele sunt utilizate pentru a trata infectiile bacteriene, pe cand medicamentele antifungice cu aplicare topica pot combate balanita cauzata de Candida albicans.

La pacientii cu balanita, dar fara fimoza, sunt utile urmatoarele recomandari si metode terapeutice:

- retractia gentila a preputului zilnic si spalarea cu apa calduta pentru a curata glandul

- steroizii topici au rezultate limitate la pacientii cu balanita moderata

- se va obtine o cultura din secretiile preputiale inaintea instituirii terapiei cu antibiotice

- se va rezolva chirurgical fimoza si se va efectua circumcizia

In cazurile de balanita se pot prescrie unguente sau creme care reduc iritatia cutanata. Indiferent de cauza, este foarte important sa se aplice o igiena riguroasa zilnica in aceasta regiune pentru a diminua simptomele.

Daca tulburarea reapare sau daca inflamatia ingreuneaza urinarea se recomanda circumcizia. Majoritatea cazurilor de balanita se vindeca rapid dupa ce cauza a fost identificata si tratata.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (291)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    balanita (anonim)
    6 octombrie 2013 13:01

    Medicii se aseamana cu meseriasii. Unii se pricep, altii nu. Se pare ca in cazul acesta nici nu se pricep nici nu vor sa gandeasca.Si eu m-am confruntat cu aceasta problema trei ani. Acum o controlez destul de bine, chiar foarte bine.Cum? Simplu cu praf de talc, din acela care se da la copii cand se "oparesc" la curisor.Nu mai luati edicamente, nu rezolvati problema.Solutia este sa mentineti locul cu pricina cat mai mult uscat. Daca reusiti 4 zile consecutiv rezultatul este foarte evident. Eu acum am devenit mai delasator si mai uit astfel ca dupa o perioada ea incearca din nou sa revina dar am la indemana o metoda simpla si fara sa ma indop cu tot felul de medicamente.Daca medicii ar incerca sa mai si gandeasca ar putea sa inteleaga ca ciupercile nu prea se pot dezvolta intr-un mediu uscat.Asa ca decojit-o datii cu praf . Stiu trebuie sa gasiti o solutie sa ramana asa. O sa reusiti. Meseria de medic o respect cu adevarat, dar in cea mai mare parte medicii sunt niste incompetenti.Tot vreau sa postez asta de ceva vreme. Poate va ajuta pe mine DA

    anonim (anonim)
    16 septembrie 2013 22:10

    Balanita:analiza2009 sperma urina cistoscopie Sanador :tratamentFlagyl(30 pastile ,3 pe zi din 8 in 8 ore) si crema clotrimazol.rezultat:scapat definitiv

    dragos (anonim)
    20 ianuarie 2013 15:03

    daniel sunt in aceeasi situatie ca si tine .. numai ca la mine este de 5 luni daca ai primit vrun raspuns care da rezultate zi.mi si mie te rog

    daniel (anonim)
    23 octombrie 2012 10:10

    buna ziua. am o balanita care recitiveaza de circa 7 ani. am mers la diversi doctori si mi-au recomandat unguienti: bepanten, pimafucort, triderm. dau rezultate bune, dar pe scurt timp. Ce imi recomandati? Multumesc anticipat.