Hipoplazia renala - simptome, diagnostic si tratament

Hipoplazia renala - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Cand ne nastem, suntem niste oameni in miniatura si toate organele noastre sunt proportionale. Uneori, in timpul vietii in burta mamicii, unele organe nu se mai dezvolta asa cum ar trebui. Asa apare si hipoplazia renala.

Ce este hipoplazia renala?

Rinichiul este un organ pereche, de consistenta parenchimatoasa (format din tesut spongios bogat in vase de sange), situat in loja renala de o parte si de alta a coloanei vertebrale.

Functia sa principala este de eliminare din organism a substantelor nocive (produse de catre organism sau introduse din exterior) prin filtrarea sangelui si formarea urinii.

Hipoplazia renala consta in dezvoltarea incompleta a parenchimului renal, dar cu dezvoltare normala a ureterului. Rinichiul este mic, aparent normal dezvoltat si este alcatuit atat din nefroni cu functie normala, cat si din zone de fibroza, degenerare chistica si displazie (alterari ale peretelui vascular).

Hipoplazia renala poate fi unilaterala cand este afectat un singur rinichi sau bilaterala cand ambii rinichi sunt mici si incomplet dezvoltati.

Semnele si simptomele hipoplaziei renale

Aparitia semnelor si simptomelor depinde de tipul de hipoplazie renala, daca e unilaterala sau bilaterala.

Hipoplazia renala unilaterala este de obicei asimptomatica, in timp ce hipoplazia bilaterala evolueaza progresiv catre insuficienta renala . Semnele si simptomele hipoplaziei renale includ:

- durere in regiunea lombara cand apar complicatiile (infectie, litiaza);

- transpiratii;

- hipertensiune arteriala manifestat prin cefalee in special matinala, ameteli, oboseala fizica si psihica, palpitatii, acufene (tiuituri in urechi).

 

Diagnosticul de hipoplazie renala

Hipoplazia renala unilaterala poate fi asimptomatica multa vreme, uneori toata viata, daca nu se produc complicatii, intrucat organismul poate supravietui si cu un singur rinichi functional.

Hipoplazia renala bilaterala evolueaza progresiv catre insuficienta renala cand apar manifestari clinice (durere, ameteli, cefalee, palpitatii etc).

Pentru stabilirea diagnosticului de hipoplazie renala sunt necesare, pe langa examenul clinic, si o serie de analize paraclinice:

- ecografia abdominala permite stabilirea numarului rinichilor, a dimensiunilor acestora, grosimea parenchimului renal;

- urografia intravenoasa evidentiaza reducerea dimensiunilor rinichiului afectat ;

- arteriografia renala necesara pentru evaluarea vaselor renale;

- scintigrafia renala

Tratamentul hipoplaziei renale

Hipoplazia renala unilaterala nu necesita tratament decat atunci cand apar complicatiile (infectii, litiaza renala ). Tratamentul pielonefritei si a litiazei renale aparute pe rinichi hipoplazic beneficiaza de tratament conservator (repaus la pat, administrarea de antibiotice, antispastice).

In cazul in care nu raspund la tratament se recomanda nefrectomia (extirparea) rinichiului hipoplazic.

Tratamentul hipoplaziei renale bilaterale, dupa stabilirea diagnosticului, coincide cu tratamentul insuficientei renale: restrictie hidrica (cantitatea de apa care trebuie ingerata este stabilita impreuna cu medicul nefrolog), dieta specifica, dializa, transplant.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    usurelu eugenia (anonim)
    10 iulie 2013 08:08

    Buna ziua,sunt din galati si vreau su sfat daca se poate. fetita mea are 16 ani, de la 7 ani au inceput durerile de spate,abdominale,de cap . a fost internata de atunci si de 4 ori pe an a fost diagnosticata abia la 15 ani cu :hipoplazie renala stanga.sindrom de jonciune pieloureterala stanga.implantare vicioasa ureter drept.hidronefroza dreapta grad 1