Pericolul la care te expui când te abții din urinat

Pericolul la care te expui când te abții din urinat
Redactor Divahair.ro
Miercuri, 27.03.2019

Știai asta? Vezica unui adult poate să rețină până la o jumătate de litru (2 cești) de urină înainte ca acesta să simtă nevoia de a merge la toaletă. Corpul tău știe exact cât de mult este acolo, deoarece peretele vezicii tale este dotat cu receptori mici care trimit un mesaj la creier atunci când vezica își atinge capacitatea maximă.

Femeie care se tine de abdomen

Din fericire, majoritatea dintre noi avem control complet asupra funcției vezicii urinare. Astfel, atunci când primim acest mesaj, avem două variante: putem alege fie să ne ușurăm imediat, fie să mai ținem în noi, pentru că ne este lene să ne deplasăm până la toaletă.

Dar ce îi facem, mai exact, corpului nostru atunci când ne abținem de la urinat? Ce se întâmplă? Ei bine, sfincteri cilindrici din vezica urinară se strâng pentru a evita scurgerea urinei din uretră. Acești mușchi mici își fac bine treaba, până când îi forțezi să facă asta în mod constant pentru o perioadă lungă.

Dacă îți faci un obicei din a nu te duce la toaletă atunci când îți spune corpul că trebuie să o faci, îți poți declanșa probleme serioase pe termen lung și devii mai predispusă la infecții. Mușchii vezicii urinare vor deveni tot mai slăbiți, ceea ce ar putea duce la retenție urinară – situația în care o persoană nu își poate goli complet sau voluntar vezica, ceea ce înseamnă că vei ajunge să simți tot mai des nevoia de a merge la toaletă.

Abținerea de la urinat pentru o perioadă mai lungă îți expune organismul la bacterii potențial dăunătoare, iar asta poate crește riscul de a dezvolta o infecție a tractului urinar sau a vezicii urinare.

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
10 suplimente alimentare pe care să le iei la menopauză
10 suplimente alimentare pe care să le iei la menopauză
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (12)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hiperosmie: ce este și când poate fi periculoasă
Raluca Margean | Duminică, 23.03.2025
Ce sunt băile cu gheață și când sunt recomandate
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe