Rinichiul supranumerar - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Ce este rinichiul supranumerar?
- Semnele si simptomele rinichiului supranumerar
- Diagnosticul de rinichi supranumerar
- Tratamentul rinichiului supranumerar
Un rinichi in plus este posibil si poarta numele de rinichi supranumerar!
Ce este rinichiul supranumerar?
Rinichiul este un organ pereche, de consistenta parenchimatoasa situat de o parte si de alta a coloanei vertebrale, in lojele renale. Rolul principal al rinchiului il constituie eliminarea rezidurilor din organism, proces realizat prin filtrarea sangelui la nivelul nefronului si formarea de urina.
Prezenta unei mase parenchimatoase distincte, separate complet de rinichiul situat de aceeasi parte, avand capsula proprie, flux sanguin propriu si ureter este cunoscuta cu denumirea de rinichi supranumerar.
Alaturi de rinichiul supranumerar exista doi rinchi normali, situati fiecare in loja sa renala.
Ureterul rinichiului supranumerar se deschide in ureterul de pe aceeasi parte, in vezica urinara sau ectopic (in vagin).
Rinichiul supranumerar este o anomalie foarte rara, fiind raportate doar 80 de cauzri in intreaga lume.
Semnele si simptomele rinichiului supranumerar
Organismul uman poate supravietui si cu un singur rinichi, in anumite cazuri. Un rinichi in plus s-ar spune, la prima vedere, ca nu deranjeaza. Rinichiul supranumerar este asimptomatic si este descoperit intamplator sau cu ocazia unei complicatii (pielonefrita, hidronefroza).
Semnele si simptomele care pot sa apara in rinichiul supranumerar sunt: - dureri abdominale localizate in regiunea lombara, de aceeasi parte cu rinichiul supranumerar; - febra; - prezenta unei mase/tumori la palparea lojei renale; - hipertensiune arteriala manifestat prin: cefalee, in special matinala, ameteli, palpitatii, iritabilitate, nervozitate; - alterarea starii generale; - transpiratii. |
![]() |
Diagnosticul de rinichi supranumerar
Daca este asimptomatica, prezenta unui rinichi in plus poate fi descoperita intamplator in timpul unei examinari pentru alta afectiune (ecografie abdominala, computer tomografie etc).
Pentru stabilirea diagnosticului de rinichi supranumerar sunt necesare o serie de examene paraclinice:
- ecografia abdominala stabileste numarul rinichilor, dimensiunile acestora, localizarea masei de parenchim renal;
- radiografia abdominala simpla;
- urografia intravenoasa (utila pentru determinarea numarului rinichilor si ureterelor, formei acestora, dimensiunilor;
- computer tomografia (CT) abdominala;
- scintigrafia renala permite detectarea tesutului renal normal si supranumerar.
Tratamentul rinichiului supranumerar
Prezenta unui rinichi in plus poate fi asimptomatica toata viata. Ca urmare, daca nu sunt complicatii ale rinchiului supranumerar, aceasta afectiune nu necesita nici tratament.
Daca apar complicatii (pielonefrita, hidronefroza,litiaza , hipertensiunea arteriala) tratamentul de electie este nefrectomia sau indepartarea pe cale chirurgicala a rinchiului supranumerar.

