Vara aceasta ai grija sa nu-ti arzi pielea!

Vara aceasta ai grija sa nu-ti arzi pielea!

Raluca Cristea

Beneficiile bailor de soare rationale sunt arhicunoscute, iar despre expunerea necugetata la soare se tot vorbeste de ani buni, se pare fara rezultat, pentru multe persoane.

Care sunt avantajele expunerii la soare? Un bronz frumos si sanatos si un NU hotarat depresiei, rahitismului si osteomalaciei. In plus, expunerea rationala la soare amelioreaza durerile articulatiilor si intareste sistemul imunitar!

Dar dezavantajele? Expunerea prelungita iti poate face cadou cancerul de piele, poate agrava anumite afectiuni (boli cardiovasculare) sau iti poate provoca arsuri solare.

Despre arsurile solare vei primi toate informatiile necesare in randurile de mai jos.

Ce sunt arsurile solare ?

Arsurile solare ale tegumentelor sunt leziuni ale pielii provocate de expunerea prelungita la soare, mai ales in intervale orare de risc maxim, fara a se folosi un mijloc de protectie. Zonele afectate de arsuri dor si ustura si sunt foarte sensibile la atingere. Chiar daca durerea este puternica, de cele mai multe ori doar stratul extern al pielii este afectat, arsura incadrandu-se in gradul I ca si gravitate. Acest tip de arsura se poate trata acasa, insa in urma sfatului medicului specialist.

Totusi, pot aparea si arsuri de gradul II. Acestea reprezinta leziuni puternice, mult mai dureroase si care au nevoie de o perioada de timp mare si un tratament riguros pentru vindecare. In cazul acestui tip de arsura a pielii, tegumentul este rosu, subtiat, umflat, cu basici si pungute cu lichid. Uneori, aceste arsuri sunt insotite de frisoane si puseuri de caldura.

Si asta nu e tot !!!

Daca nu iti pasa de sanatatea ta, pe langa arsurile solare vei putea avea parte si de insolatie, reactii alergice si probleme de vedere !

O expunere nesabuita la soare creste riscul aparitiei cancerului de piele, poate agrava psoriazisul, favorizeaza aparitia cataractei ca urmare a expunerii ochilor direct la soare si poate provoca modificari de pigment si structura a pielii. Efectele sunt ridarea prematura, aparitia pistruilor si petelor de culoare maronie.

Cu siguranta Kim Kardashian va fi ridata si va avea probleme cu pielea, daca va mai exagera cu statul la soare! Vedeta a reusit sa adoarma la plaja cu ochelarii la ochi si apoi a fost atat de speriata de arsurile ei, incat si-a postat pozele pe Facebook si a cerut ajutorul fanilor!

Kim Kardashian

Toate aceste probleme apar sau nu in functie de tipul de piele al fiecarei persoane in parte. Astfel, persoanele cu ten deschis, cu parul blond sau roscat si cu ochii de culoare deschisa, sunt mai sensibile la radiatii decat cele cu ten masliniu, parul saten sau brunet si ochii de culoare inchisa. Si varsta joaca un rol important, deoarece persoanele cu varste extreme, sub 6 ani si peste 60 de ani, sunt mult mai predispuse la arsuril solare.

Factorii de risc

Daca te intrebi de ce pe tine te ustura mai tare pielea decat pe prietena ta care a adormit pe sezlong, ar fi bine sa afli care sunt factorii ce pot modifica intensitatea simptomelor si anume:

- momentul expunerii - pentru ca ai sanse mult mai mari sa iti arzi pielea daca te expui in intervalul orar 10-15, perioada in care intensitatea razelor UV este maxima. Multe persoane au impresia gresita ca, daca afara este innorat, riscul este mult mai mic. Gresit! Razele pot trece prin nori!
- folosirea unor produse de protectie de calitate indoielnica sau chiar lipsa folosirii lor!
- anotimpul - cu cat te apropii mai mult de mijlocul verii, cu atat puterea soarelui este mai mare si mai riscanta pentru pielea ta!
- altitudinea - la altitudini mari, radiatiile sunt mai putin filtrate decat cele care ating pamantul si astfel efectul lor asupra pielii este mult mai grav !
- latitudinea: cu cat zona in care te afli este mai aproape de Ecuator, cu atat volumul razelor ce trec direct prin atmosfera este mai mare.

Tratamentul de acasa

Tratamentul de acasa este de preferat doar in cazul arsurilor de gradul I. Chiar si asa, este bine ca acest tratament sa urmeze si sfaturile unui medic specialist. Recomandarile unui astfel de medic cuprind:
- aplicarea compreselor reci pe zonele afectate
- dusurile cu apa calaie spre rece
- folosirea unor lotiuni calmante si hidratante, pe baza de aloe vera
- folosirea cremelor pe baza de hidrocortizon 1%, care calmeaza durerea si trateaza edemul. Atentie! Nu folosi acest tip de crema in cazul copiilor cu varsta pana in 2 ani!

In urma expunerii la soare, vasele de sange se dilata si se poate instala hipotensiunea arteriala, insotita de dureri puternice de cap si febra. In astfel de cazuri, trebuie consumate cat mai multe lichide la temperatura camerei, iar persoana in cauza trebuie sa stea intinsa pe cearsafuri de bumbac, intr-o camera racoroasa.

De mare ajutor se pot dovedi si compresele cu ceai de musetel, ungerea zonelor afectate cu ulei de salvie si folosirea lotiunilor hidratante, mai ales cand pielea incepe sa se cojeasca.


De asemenea, te pot ajuta si medicamentele care nu au nevoie de prescriptie medicala, asa cum sunt Algocalmin, Piafen, Aspirina, Ibuprofen si Ketoprofen

In cazul pustulelor, trebuie evitata spargerea lor, mai ales pentru ca cele mici se vindeca rapid si de la sine. De asemenea, zonele cu pustule trebuie pe cat posibil lasate descoperite pentru a evita spargerea si pentru a aerisi mai bine zona afectata. In cazul in care este neaparat nevoie sa se acopere anumite zone afectate, pustulele trebuie acoperite cu un bandaj care sa nu apese pielea si ale carui capete de fixare sa nu se afle pe pustula.

Mai bine sa previi decat sa...te usture rau de tot!

Daca iei masurile cuvenite, prietenia ta cu soarele va fi cu siguranta una de lunga durata ! Iata ce trebuie sa faci pentru a te proteja de arsurile solare:

- expune-te la soare doar dimineata, pana in ora 10 si dupa-amiaza, dupa ora 16
- foloseste intotdeauna produsele de protectie solara destinate tipului tau de piele
- imbraca-te in functie de temperatura mediului si foloseste palarii cu boruri mari si haine din materiale racoroase, cum ar fi bumbacul
- daca trebuie sa desfasori activitati in aer liber, incearca sa stai cat mai mult la umbra si nu uita sa te hidratezi
- foloseste ochelari de soare cu protectie UV

Daca ai acasa un bebe, cel mai bine ar fi sa nu il expui razelor solare pana la varsta de 6 luni. Totusi, daca aceasta situatie nu poate fi evitata, foloseste o crema cu factor de proectie foarte mare, creata special pentru pielea sensibila a bebelusului.

Protectie solara si produsele aferente

In cazul in care activitatile tale zilnice presupun expunerea la soare, trebuie neaparat sa folosesti produse de protectie solara, in functie de tipul tau de piele. Aceste produse te protejeaza impotriva razelor UV si infrarosii, iar eficienta lor este cu atat mai mare cu cat factorul de protectie este mai mare.

Cremele care au specificat pe ambalaj „spectru larg" te protejeaza atat impotriva razelor UV A cat si UV B.

De-a lungul zilei, stratul de crema trebuie aplicat de 2-3 ori. Exista si creme / lotiuni care rezista la apa si te pot proteja chiar si timp de 30-40 de minute de balaceala. Specialistii insa, recomanda o noua aplicare a produsului de protectie dupa iesirea din apa, indiferent de ceea ce specifica producatorul. De ce? Pentru ca o piele uda atrage mult mai repede razele soarelui, asadar, este mult mai predispusa la arsuri.

Pentru a te bucura de protectie, trebuie sa aplici crema sau lotiunea cu 30 de minute inainte de expunere, indiferent de compozitia sau formula produsului. Atunci cand aplici produsul de protectie, nu uita sa insisti pe nas, urechi, gat, scalp si buze!

In cazul in care pielea ta este uscata, ar fi bine sa nu folosesti o formula spray sau gel, ci o lotiune protectoare hidratanta. Pielea sensibila in schimb, are nevoie de formule de protectie care sa nu contina alcool.

Alte articole care te-ar putea interesa:
Cum sa te feresti de insolatie!
S.O.S! Prea multe alunite!
Alergia de sezon - tu cum ii faci fata?

Subiecte de pe forum:
Crema de protectie solara
Afectiunile pielii
Psoriazis
Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Ce sanse sunt sa te indragostesti vara aceasta?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa te indragostesti vara aceasta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (56)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alinam48
    21 mai 2010 17:05

    acest articol ar fi si mai interesant si mai folositor daca ar cuprinte si ce anume trebuie sa folosim pentru fiecare tip de piele, ten in parte. poate reveniti si cu un alt articol legat pe aceeasi tema care sa il completeze pe acesta. bafta si....asteptam

    adaia
    20 mai 2010 12:12

    foarte bun articol, interesant si folositor :)