S.O.S! Prea multe alunite!

S.O.S! Prea multe alunite!
Raluca Cristea
Miercuri, 28.04.2010

Multe femei isi doresc o alunita distinctiva, care sa le ofere un plus de sarm si senzualitate. Chiar si barbatii au farmecul lor cand au o alunita simpatica pe fata. Dar, chiar toate alunitele sunt de bun augur? Cand devin ele periculoase si care sunt complicatiile implicate in aparitia unui numar mare de alunite?

Explicatii medicale

Alunitele poarta denumirea medicala de nevi pigmentari si reprezinta tumori benigne ce pot sa apara oriunde pe piele, la orice varsta, chiar si la nastere. Alunitele care exista pe piele inca de la nastere poarta denumirea medicala de nevi pigmentari congenitali, in timp ce alunitele care apar in timpul vietii poarta numele de nevi pigmentari dobanditi.

Mai exact, ce sunt acesti nevi pigmentari? Sunt aglomerari de melanina, adica pigmentul care da culoarea naturala a pielii si provoaca bronzarea. Melanina este distribuita uniform pe tot corpul, insa pielea poate genera aleatoriu o aglomerare de astfel de celule intr-un anumit loc, dand nastere unei hipermigmentatii.

Cand incep alunitele sa devina o problema?

Problemele vin de la alunitele mari, congenitale, care risca sa devina melanom, adica tumoare maligna a pielii. Acest tip de alunite sunt mult mai periculoase decat cele dobandite.

In majoritatea cazurilor, daca este posibil, medicul va alege indepartarea lor pe cale chirurgicala. Atunci cand nu este posibila o astfel de varianta, pacientul trebuie sa faca controale regulate.

Chiar si asa, alunitele obisnuite trebuie si ele supravegheate, deoarece se pot maligniza atunci cand sufera o agresiune sau o modificare de aspect. Poate fi vorba atat despre o zgarietura, intepatura, taietura, cat si despre o agresiune chimica cu acizi de exemplu, sau chiar o agresiune prin expunerea la raze ultraviolete, naturale sau artificiale.

Razele ultraviolete actioneaza in timp, marindu-si gradul de periculozitate de-a lungul anilor, prin expunerile repetate ale pielii la astfel de raze. De aceea este considerata principala cauza de malignizare.

Cum iti dai seama ca o alunita se malignizeaza? Atunci cand creste rapid, pe marginile ei apar prelungiri, se inchide la culoare, este inflamata, provoaca mancarimi si durere.

Numarul total al alunitelor nu este un semn de ingrijorare, insa, daca intr-un interval scurt de timp apar mai multe alunite, chiar aproape una de cealalta, atunci se poate ca ceva sa nu fie in regula!

Cum arata o alunita normala si cum arata una periculoasa?

Nu excesul de alunite trebuie sa te alarmeze, ci aspectul lor! Un semn important ca ceva nu este in regula apare atunci cand alunita si zona din jurul ei provoaca mancarimi.

Diametrul unei alunite normale nu depaseste 6mm, insa pot exista si alunite cu dimensiuni mai mari, care pot acoperi portiuni mai mari ale corpului. Acestea trebuie constant supravegheate, pentru ca prezinta un risc mai mare de a deveni cancerigene.

Alunitele normale pot avea diverse forme si aspecte: plate, putin crescute in exterior, netede sau cu striatii. Multe au pe suprafata lor un fir de par, care nu trebuie smuls, in caz ca ti se pare inestetic, ci trebuie taiat cu forfecuta.

Culoarea alunitelor este si ea variata, insa niciodata o alunita nu va avea mai multe culori. Culorile cel mai des intalnite sunt: cafeniu, maro, brun si chiar exista alunite de culoare roz, rosu si albastru.


Cum arata o alunita inofensiva?
- are o forma regulata si culoarea intre cafeniu si brun inchis;
- are un diametru de maxim 6 milimetri, egal cu al unui creion;
- are marginile bine delimitate, chiar daca acestea pot avea culoarea putin diferita.

Alunitele normale trebuie indepartate doar atunci cand se afla intr-un loc unde hainele sunt stranse.

Cum arata o alunita periculoasa?
- este asimetrica, ceea ce inseamna ca jumatatile ei nu sunt identice;
- are marginile neregulate;
- are mai multe culori, impartite neregulat pe toata suprafata;
- isi schimba culoarea de-a lungul timpului;
- au o culoare intensa, exagerata de negru, alb sau rosu;
- au un diametru mai mare decat cel normal si o structura diferita.

Cum previi malignizarea alunitelor ?

Daca vrei sa te feresti de cancerul de piele, trebuie sa eviti in primul rand agresiunea asupra alunitei. In ce consta agresiunea, am explicat mai sus, atunci cand ai aflat cum o alunita normala se transforma intr-o problema.

In al doilea rand, bronzeaza-te inteligent! Expune-te la soare pana in ora 11 dimineata si dupa ora 16 si foloseste creme fotoprotectoare!

Ai grija de pielea si sanatatea ta! Verifica constant aspectul alunitelor tale si daca au aparut mai multe in ultimul timp. In cazul in care observi o modificare importanta, mergi imediat la doctor! Fa-i o vizita dermatologului o data la 6 luni, pentru a putea depista din timp alunita sau alunitele care risca sa se transforme in melanom!


Stiati ca...

... anual, se inregistreaza aproximativ 100 000 de cazuri de melanom?

... in mod normal, pe suprafata corpului nu trebuie sa fie mai mult de 100 de alunite?

Daca alunitele sunt mai mult de 100, se recomanda consultul dermatologic si controlul acestora o data la 6 luni, pentru a preveni malignizarea acestora!

... alunitele se malignizeaza mai ales dupa varsta de 40 de ani? In cazul barbatilor, pe torace si spate, iar in cazul femeilor, pe picioare.

... se spune despre cei care au alunite multe ca vor duce o viata mai lunga decat semenii lor cu mai putine alunite?

Alte articole care te-ar putea interesa:
Pilozitate in exces? Afla ce trebuie sa faci!
Varice inestetice? Afla totul despre ele pentru a le putea trata!
Importanta autoexaminarii sanilor!

Subiecte de pe forum:
Examinarile gratuite ale alunitelor - o pacaleala?
Psoriazisul
Fondul de ten - pro sau contra?
Vezi si
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Raluca Margean | Miercuri, 28.04.2010
Rubarba: beneficii și mod de consum
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Miercuri, 28.04.2010
Articolul urmator »
Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum
Ciuperci Shiitake: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 30.11.2024
Incepe quiz
Ești prea bună pentru această lume?
Ești prea bună pentru această lume?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (84)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 14.05.2024
10 rețete de dressing pentru salata verde
Raluca Margean | Miercuri, 23.04.2025
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Luni, 30.09.2024
cosmina otilia (anonim)
6 martie 2011 14:02

buna ziua.am o mare problema.am facut mult solar si de ceva timp mi-au aparut multe alunitze pe abdomen,spate si brate.nu sunt mari dar sunt multe...oare sa fie o problema?mentionez k de 3 luni nu am mai facut solar.va multumesc anticipat

Raluca_cristea
9 martie 2011 14:02

Buna Cosmina! Poate exemplul meu iti va fi de folos: teoretic eu nu am voie sa stau prea mult la plaja pentru ca am deja multe alunite. Practic insa, stau la plaja aproximativ o luna de zile adunat, in timpul verii si doar in intervalele orare recomandate de medici. Chiar si asa rezultatul din fiecare an este o pigmentare pe spate in zona umerilor si cateva alunite in plus, de culori si texturi diferite. Daca vrei sa nu te “umpli” de alunite si sa nu iti imbatranesti pielea, apeleaza la bronzul rapid si natural cu henna sau plante, disponibil in multe saloane de infrumusetare. Bafta!

ana (anonim)
30 aprilie 2010 20:08

Cum am putea scapa de alunite?

any (anonim)
30 aprilie 2010 13:01

DA!ESTE perfect adevarat ceea ce se scrie in articolATENTIE SPORITA! Cit despre un remediu cit de cit la indemana oricui atunci cind unele alunite se rup din GRESEALA, pina mergeti la medic ,aplicati pe ele BETADINA unguentPlacut articol!

paula (anonim)
29 aprilie 2010 16:04

am una mai mare pe spate de la nastere(mostenire de la tata).pana acum nu am avut probleme.

mirela (anonim)
29 aprilie 2010 15:03

eu am cu mult peste 100 de alunite:(

Mimiku (anonim)
29 aprilie 2010 11:11

Hey! si eu am alunite pe fata dar nu exagerate, ci doar in zona ochilor si pe nas. Auzisem de un leac pentru alunite: zeama de flori de ghiocel. Oare o fi adevarat?

Adry Bombon (anonim)
29 aprilie 2010 08:08

Recomand persoanelor care merg frecvent la solar,sa renunte categoric!!!Am multe prietene care au exagerat cu solarul,iar acum tot spatele le e plin de alunite..iar cand au mers la dermatolog,acesta le-a interzis sa mai mearga la solar,deoarece de la atatea raze UV si pana la cancer de piele nu este decat un pas...

bia_78_bia
29 aprilie 2010 07:07

Recomand tuturor de 2 ori pe an sa mearga la dermatolog.Eu am multe alunite si dobandite si care mi-au aparut pe parcurs.Mergand la medic ma simt mai linistita.Atentie la statul la soare si solar!

Ne găsești pe