10 probleme de sănătate pe care nu trebuie să le tratezi la urgenţe

10 probleme de sănătate pe care nu trebuie să le tratezi la urgenţe

Ionelia Olteanu

Să presupunem că hotărăşti să mergi la urgenţe pentru că seara trecută ai avut febră şi te-a supărat o durere de urechi. Ajungi la spital şi începi să îi descrii asistentei simptomele, iar aceasta te roagă să aştepţi. Şi, în timp ce aştepţi, în faţa ta sunt preluaţi alţi pacienţi. Acest lucru te nemulţumeşte şi ai vrea să tragi pe cineva la răspundere.

Înainte de a trage o concluzie greşită, trebuie să ştii că la serviciile de urgenţă nu se acordă ajutor pe baza principiului primul venit, primul servit. În schimb, pacienţii sunt preluaţi îm baza gravităţii problemelor, deci cu cât eşti mai puţin bolnav sau rănit, cu atât vei aştepta mai mult.

Află care sunt problemele de sănătate ce nu sunt considerate urgențe și care pot fi tratate acasă!

fata racita

1. Febra. Este normal ca temperatura corpului să aibă fluctuaţii pe parcursul zilei şi, de asemenea, consideri că este firesc să faci febră dacă răceşti. Prin prezenţa febrei, corpul tău se luptă cu o infecţie, fie ea minoră sau severă. Pe de o parte, ar putea fi un simptom al unei răceli sau gripe, iar pe de altă parte ar putea fi un simptom precoce al cancerului. În mod normal, stările de febră nu durează mai mult de 24 până la 48 de ore, iar cele mai multe pot fi tratate acasă cu acetaminofen sau ibuprofen. Febra care creşte peste 39,4 grade şi care durează mai mult de 72 de ore trebuie evaluată de medic

2. Tăieturi minore sau julituri. Rănile minore la nivelul pielii, cum ar fi tăieturile sau zgârieturile minore, nu necesită un drum până la serviciul de urgenţă. De fapt, probabil că nici nu este nevoie să te adresezi medicului. Rănile superficiale pot fi tratate acasă. În primul rând, presează zona pentru a opri sângerarea. Apoi curăţă şi bandajează zona. Asta e tot.

În cazul în care sângerarea este abundentă şi continuă chiar şi după 10-15 minute de presiune fermă, trebuie neapărat să mergi la urgenţe.

julituri in genunchi

3. Simptome de răceală. Simptomele răcelii comune sunt cunoscute aproape tuturor: tuse, strănut şi dureri în gât. Dacă nu prezinţi dificultăţi la respiraţie, dureri toracice sau febră care se apropie de 40 de grade, nu este nevoie să te prezinţi la spital.

4. Înţepături de insecte. Atunci când te înţeapă o albină, spre exemplu, observi că zona afectată este roşiatică şi dureroasă. Vestea bună este că aproape toate înţepăturile de insecte se pot trata acasă şi se vor vindeca în doar câteva zile. Medicamentele pentru reducerea durerii vor ajuta la diminuarea umflăturii şi a disconfortului, iar aplicarea gheţii pe zona afectată va ajuta, de asemenea, la reducerea durerii. Bineînţeles, în aceste cazuri, persoanele care sunt alergice la înţepăturile de albine trebuie să se prezinte de urgenţă la spital pentru a evita şocul anafilactic. 

5. Iritaţii. Cele mai multe iritaţii care apar nu sunt urgenţe care să pună în pericol viaţa şi pot fi tratate acasă. Tot ce trebuie să faci este să clăteşti zona cu apă cât mai repede posibil. Orice erupţie care se răspândeşte rapid, prezintă umflături şi este însoţită de febră necesită evaluarea imediată a unui medic.

iritatii pe spate

6. Muşcături de animale. O rană provocată de muşcătură este considerată minoră dacă este mică, superficială, sângerarea se opreşte de la sine după ce zona a fost presată 10-15 minute şi dacă a fost făcută de un animal cu risc scăzut de rabie. În cazul în care muşcătura unui animal este adâncă şi a pătruns în piele, solicită ajutor medical de urgență.

7. Abcese cutanate. Acestea sunt roşii, umflate şi infectate sub piele. Un abces este, în esenţă o infecţie mică şi plină de puroi, precum un furuncul. Dacă un abces se înroşeşte şi este însoţit de febră de 38,8 grade sau mai mare, infecţia se poate răspândi, ceea ce înseamnă că este nevoie de o vizită la urgenţe.

8. Boli cu transmitere sexuală. Multe dintre aceste boli prezintă simptome minore, cum ar fi iritaţiile genitale. Bolile cu transmitere sexuală cauzate de infecţiile bacteriene, cum ar fi chlamydia, pot fi tratate şi vindecate cu antibiotice. 

9. Arsuri minore. Acestea pot fi tratate acasă, începând cu aplicarea unei comprese cu apă rece pe zona arsă. Aplică aloe vera sau o cremă cu antibiotic pe rană, apoi pune un bandaj uscat. Arsurile de gradul I se pot vindeca într-o săptămână sau chiar mai puţin, iar arsurile de gradul II, în două-trei săptămâni. Arsurile de gradul III şi IV reprezintă urgenţe medicale care pun în pericol viaţa, din cauza daunelor extinse nu numai asupra pielii, ci şi asupra muşchilor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge, oaselor şi nervilor.

10. Glezne răsucite, entorse şi alte traume minore. Multe dintre entorse pot fi tratate la domiciliu cu ajutorul trusei speciale pentru asemenea cazuri. Se recomandă compresele cu gheaţă şi odihna în primele două zile. În cazul în care vătămarea este mai gravă, atunci trebuie să vizitezi medicul pentru o radiografie. 

Acum, că ştii ce ar trebui să faci pentru a trata acasă problemele minore, sigur te vei gândi de două ori înainte de a apela serviciile medicale de urgenţă!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.