3 greșeli pe care le faci când îți cureți urechile

3 greșeli pe care le faci când îți cureți urechile
Sorina Corneanu
Vineri, 15.09.2017

Cuprins

Curățarea urechilor reprezintă un proces de rutină. Însă această rutină nu înseamnă siguranță că lucrurile sunt făcute corect și sănătos. S-a dovedit că foarte multe persoane ajung la medicul specialist cu probleme grave, în urma unor greșeli făcute în curățarea urechilor.

Curățarea dopurilor de ceară acasă nu este deloc o idee bună. Există un mare risc să-ți pui în pericol urechile și auzul. „Timpanul și oasele mijlocii ale urechii medii sunt ușor de deteriorat și pot chiar să necesite o intervenție chirurgicală pentru a fi reparate, în caz că faci o mișcare greșită”, explică Boris Chernobilsky, profesorde otolaringologie la Icah, Școala de Medicină de la New York. În cel mai rău caz, deteriorarea acestor oase mici poate duce la o scurgere de lichid din urechea interioară. Acest lucru conduce la vertij sever și, eventual, la o pierdere permanentă a auzului!

Iată cum îți cureți corect urechile!

Cei mai mulți oameni nu trebuie să-și curețe urechile, pentru că acestea au capacitatea de a se autocurăța. „Unele persoane au mai multă ceară de urechi decât altele, dar, în general, urechile secretă cantitatea de ceară de care au nevoie”, spune medicul Boris Chernobilsky. Substanța gălbuie, cunoscută sub numele de ceară de urechi, protejează pielea din canalul urechii prin lubrifierea acesteia și prevenirea umplerii acesteia cu apă.

Cele mai mari greșeli pe care le faci când îți cureți urechile

Folosirea bețișoarelor de urechi. Deși sunt ultrafolosite, clasicele bețișoare de urechi lungi, destul de instabile, nu sunt destinate utilizării în urechi. „Acestea pot deteriora pielea, timpanul și oasele mici. În plus, pot împinge ceara mai adânc și pot provoca inclusiv deteriorarea timpanului”, spune dr. Chernobilsky. Acestea rămân totuși cea mai bună variantă pentru curățarea urechii, însă cu mențiunea că e obligatoriu să fie folosite cu grijă și fără a fi împinse adânc în  ureche, pentru a nu afecta canalul auditiv.

greseli in curatarea urechilor

Foarte multe persoane recurg, pentru curățarea urechilor și eliminarea dopurilor de ceară, la diverse obiecte ascuțite, lungi  și improvizate, pe care le împing și le răsucesc în ureche în ideea de a curăța mai bine. Astfel de obiceiuri produc răni serioase, fracturarea oaselor mici, spargerea timpanului și pierderea auzului.

Clătirea și curățarea urechii cu o seringă reprezintă o metodă clasică destul de periculoasă, dar care încă are adepți. În momentul în care alegi să îți cureți urechile cu apă, trebuie să știi că această metodă poate conduce la „înecarea” urechii. Dacă nu ești cu adevărat pricepută să cureți astfel urechea, te poți aștepta să nu îți mai poți scoate apa din urechi și să te alegi cu boli serioase. De preferat este să nu încerci asta. Dacă, totuși, ești în situația în care ai făcut-o deja, mergi de urgență la medic!

„Anumite persoane pot acumula ceară mai repede”, explică dr. Chernobilsky. „Aceștia sunt cei care folosesc aparate auditive, medicii care folosesc stetoscoape, muzicienii care folosesc dopuri pentru urechi sau oamenii care folosesc căști pentru a asculta muzică”, adaugă acesta. Dacă acumularea de ceară te deranjează cu adevărat, optează pentru vizita la medic, nu face experimente acasă!

Între vizitele la medic, există posibilitatea de a-ți curăța singură urechile, în cazul în care te numeri printre persoanele care se confruntă cu acumulare de ceară în urechi. Ideal este să recurgi la o soluție cât mai puțin invazivă. DOCULYSE-spray auricular x 30 ml este un spray foarte delicat pentru igiena canalului auditiv la persoanele cu hipersecreție de cerumen și pentru persoanele purtătoare de apărat auditiv. Una-două pulverizări pe săptămână întrețin urechea curată și sănătoasă și te feresc de apariția excesului de ceară.

Produs disponibil pe VavianPharma.ro

DOCULYSE-spray auricular x 30 ml, preț 37.96 de lei

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Raluca Margean | Miercuri, 10.01.2024
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Miercuri, 20.03.2024

Ne găsești pe