5 boli pe care le poți face de la caniculă

5 boli pe care le poți face de la caniculă

Sorina Corneanu

Toată lumea iubește căldura, se bucură de soare și de temperaturile ridicate, dar nu foarte mulți se gândesc la riscurile care pot să apară atunci când se instalează canicula. Pe lângă cantitatea potrivită de apă care trebuie consumată, chiar și atunci când nu simți senzația de sete, hainele adecvate, cât mai subțiri, din materiale organice, și căutarea zonelor umbroase, ar trebui să mai ții cont și de câteva criterii importante care te feresc de problemele de sănătate pe care canicula le poate provoca. Mâncarea ar trebui ținută într-un loc sigur, casa ar trebui să devină un refugiu răcoros, iar plimbările ar trebui reduse, cel puțin până după ora 17:00.

Bolile pe care le poți face de la caniculă

Erupții cutanate. Să nu te surprindă dacă, după o zi caniculară, ajungi acasă cu mâncărimi în zona gâtului, pieptului și brațelor. Erupțiile cutanate provocate de caniculă se manifestă agresiv, sub forma unor bubițe foarte mici, și îți irită pielea pe termen îndelungat. Cauza este transpirația excesivă și imposibilitatea de a schimba hainele la momentul potrivit. Persoanele supraponderale sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta erupții cutanate.

Deshidratarea. În cazul în care te gândeai că deshidratarea nu înseamnă mare lucru, că problema se rezolvă imediat cu o gură de apă rece și o poți lua de la capăt, află că aceasta este, de fapt, extrem de agresivă. Dacă simți că îți lipsește pofta de mâncare, te simți slăbită, amețești, ești permanent obosită și observi o schimbare a culorii urinei, atunci ar fi bine să iei în calcul și deshidratarea. Pentru a evita o astfel de situație, bea apă, stai în locuri umbroase și evită cafeaua și alcoolul!

Epuizare. Canicula poate fi răspunzătoare pentru slăbirea musculară, amețeală, starea de vomă și senzația de oboseală permanentă. Asigură-te că mănânci multe legume și fructe, bei suficiente lichide și te ferești de drumurile lungi prin soare. Nu amâna nici vizita la medic – în cazul în care starea generală proastă persistă.

Vezi câteva sfaturi simple și practice care te ajută să combați canicula!

Atac cerebral. Deși nu foarte multă lume cunoaște faptul că atacul cerebral poate fi cauzat de caniculă, acesta este destul de frecvent. Durerile de cap puternice și persistente, amețeala, greața, vărsăturile și pierderea echilibrului pot fi semne că riști un atac cerebral. Ferește-te de căldură, mai ales în prima parte a zilei, și mergi imediat la medic dacă observi simptomele amintite.

Leșinul. Cauzat de scăderea tensiunii arteriale, atunci când căldura determină dilatarea vaselor de sânge, leșinul este o afecțiune frecventă pe timp de caniculă. Evită temperaturile ridicate, retrage-te într-un loc răcoros și nu uita de consumul lichidelor. Dacă simți slăbiciune, dureri de cap, senzație de amețeală și de gură uscată, e posibil să fii pe punctul de a te confrunta cu un leșin. Asigură-te că nu vei ajunge în acel punct purtând hainele potrivite și o sticlă cu apă rece în geantă. 

Factori care cresc riscul apariției bolilor pe timp de caniculă

Obezitatea. Persoanele care suferă de obezitate au un flux sangvin mai scăzut la nivelul pielii, își mențin mai multă vreme temperatura ridicată a corpului, din cauza stratului izolant de țesut adipos, și resimt mai puternic efectele caniculei. 

Vârsta. Bebelușii nu transpiră în mod eficient. Corpul lor menține căldura multă vreme după ce au fost expuși la aceasta, la fel și bătrânii, motiv în plus ca aceștia să evite cât mai mult canicula și să se hidrateze corespunzător.

Mai mult timp petrecut în zonele rurale, răcoroase, plimbările prin pădure și hidratarea corespunzătoare: iată secretul pentru a te bucura de căldură și de efectele pozitive ale soarelui, fără a a te expune riscurilor. Nu uita să porți întotdeauna cu tine o sticlă cu apă rece!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
La ce vârstă vei face ultima oară sex?
Incepe quiz
La ce vârstă vei face ultima oară sex?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.