5 plante care întăresc imunitatea la adulți

5 plante care întăresc imunitatea la adulți

Redactor Raluca Margean

Sistemul imunitar este cel care apără organismul de infecții. Dacă ai o imunitate scăzută, organismul tău nu va fi capabil să lupte cu virusurile și bacteriile și, prin urmare, te vei îmbolnăvi foarte ușor. Cu toate acestea, și dacă ai o imunitate foarte crescută nu ești ferit de probleme, deoarece aceasta poate duce la apariția alergiilor sau diverselor boli autoimune. Așadar, este foarte important să ne menținem un sistem imunitar echilibrat, astfel încât să nu avem nicio problemă gravă de sănătate.

Evoluția sistemului imunitar, din copilărie până la bătrânețe

Sistemul imunitar al unei persoane diferă în funcție de etapele de dezvoltare din viața sa. Astfel, la naștere, imunitatea unui nou-născut este mai scăzută în comparație cu imunitatea la adulți, dar evoluează în timpul vieții, în funcție de expunerea la multiplele provocări străine. Evoluția sistemului imunitar este ascendentă în timpul copilăriei și la maturitate și descendentă la bătrânețe.

La nou-născuți, sistemul imunitar se bazează foarte mult pe anticorpii primiți de la mamă prin alăptare. Vaccinurile au și ele un rol important în întărirea sistemului imunitar al unui bebeluș.

În timpul adolescenței, corpul uman suferă diverse modificări declanșate și mediate de diverși hormoni care acționează începând cu vârsta de 10-12 ani. Hormonii afectează nu numai caracteristicile sexuale, ci și dezvoltarea și reglarea sistemului imunitar. De obicei, adolescenții au un risc crescut pentru tulburări autoimune.

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar se deteriorează, urmând sensul invers al modelului evolutiv. Pentru a compensa slăbirea sistemului imunitar, menținerea unei alimentații sănătoase este extrem de importantă.  

Plante care întăresc imunitatea la adulți

Medicina naturistă este o artă antică de vindecare, care și-a demonstrat efectele pozitive asupra organismului uman. Plantele conțin substanțe care pot stimula sistemul imunitar, astfel încât acesta să lupte eficient împotriva virusurilor și bacteriilor.

Iată care sunt cele 5 plante care întăresc imunitatea la adulți:

1. Socul

imunitate adulți-floare de soc

Socul este o plantă care ajută la îmbunătățirea circulației și a oxigenării țesuturilor. De asemenea, socul este considerat un relaxant și ajută la ameliorarea tusei spasmodice. În plus, florile de soc au un conținut ridicat de flavonoide cu acțiune antimicrobiană.

2. Menta

imunitate adulți-frunze de mentă

Menta conține vitamina C, calciu, vitamina B și potasiu, fiind folosită în mod tradițional ca remediu pentru febră și frisoane, datorită efectelor sale stimulante și de încălzire a organismului. De asemenea, menta luptă împotriva microbilor și ajută la calmarea sistemului digestiv, astfel că ceaiul de mentă reprezintă remediul ideal pentru gripă și tulburări digestive.

3. Cimbrul

imunitate adulți-frunze de cimbru

Ceaiul de frunze de cimbru este un remediu excelent pentru tuse. Acesta are un efect puternic de detoxificare, ajută plămânii să scape de excesul de mucus și calmează țesutul pulmonar inflamat.

De asemenea, este considerat un puternic antimicrobian și antiinflamator și s-a dovedit a fi un remediu tradițional eficient împotriva difteriei și febrei tifoide. Astăzi, cimbrul este un ingredient des utilizat în produse destinate nasului înfundat, tusei convulsive, durerilor în gât sau bronșitei.

4. Salvia

imunitate adulți-frunze de salvie

Datorită efectului său antiinflmator, ceaiul de frunze de salvie este remediul ideal pentru durerile de gât. În plus, conține Tujon, un puternic antiseptic și antibiotic care luptă împotriva virusurilor și bacteriilor și ajută la întărirea sistemului imunitar.

5. Lemnul dulce

imunitate adulți-radacina lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce ameliorează congestia nazală, reduce inflamațiile și crește în mod natural secreția de cortizol. Această plantă este des utilizată în tratamentul răcelii, gripei, sinuzitei, durerilor în gât și bronșitei. Planta trebuie evitată în timpul sarcinii și nu este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune, probleme cardiace sau hepatice.

Surse foto: Pixabay, Istock

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.