Accesoriul vestimentar care poate crește riscul de îmbolnăvire

Accesoriul vestimentar care poate crește riscul de îmbolnăvire

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Îți amintești iernile din copilărie, când părinții îți înfășurau fularul în jurul gurii și al nasului, încât nu ți se mai vedeau decât ochii? „Ca să nu răcești!”, aceasta era replica pe care o auzeai frecvent de la cei mai în vârstă. 

Ei bine, se pare că ai trăit un mit. Fularul exagerat de strâns în jurul feței nu numai că nu te ferește de răceli, dar favorizează chiar apariția unor infecții și boli respiratorii. 

femeie fular

Fularul poate favoriza înmulțirea bacteriilor

Este în regulă să porți fular, mai ales în zilele foarte reci. Îți ferește fața de vânt, te protejează împotriva uscării pielii și a buzelor, a amorțelii și iritațiilor determinate de ger. 

Cu toate acestea, a strânge foarte tare fularul în jurul gurii și nasului poate crea mediul perfect pentru dezvoltarea de bacterii. 

În primul rând, se creează un mediu cald și umed, care permite înmulțirea unor bacterii ce ar putea determina infecții în gât și iritații ale pielii, mai ales dacă porți același accesoriu vestimentar timp de mai multe zile. În plus, este posibil să ajungi să respiri mai mult pe gură decât pe nas, ceea ce poate crește riscul de extindere a unor infecții la nivelul bronhiilor și plămânilor. 

În al doilea rând, atunci când ții fularul strâns în jurul gurii și nasului, bacteriile și virusurile din corpul tău se transferă pe material, care devine un adevărat purtător de agenți patogeni.

Ca să nu mai vorbim că țesătura poate intra în contact cu diferite suprafețe contaminate, la serviciu, la magazin, în restaurante sau în alte medii publice, devenind un „rezervor” de germeni pentru tine și pentru alții. Atunci când nu ești foarte atentă unde ți-ai ținut fularul sau eșarfa și apoi îl strângi în jurul gurii și nasului, poți intra în contact cu tot felul de agenți patogeni. 

Microbii pot rezista pe țesătură zile în șir

„Este foarte ușor să preiei diverși germeni pe fulare sau eșarfe și pot trăi pe aceste țesături până la 90 de zile sau chiar mai mult”, arată Carolyn Flutem, medic responsabil pentru prevenția infecțiilor la TriHealth.

Unele microorganisme pot supraviețui câteva minute, altele pot trăi zile sau săptămâni, așa că este foarte important să ai grijă unde îți lași fularul, dar și să previi crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 

fata esarfa

De asemenea, este important să speli frecvent fularul sau eșarfa, ținând cont că este unul dintre cele mai expuse articole vestimentare, în primul rând la agenți patogeni din organismul tău.

Ferește-te să tușești sau să strănuți în interiorul fularului, pentru că astfel nu faci decât să înmulțești germenii. 

Înfășoară fularul mai ales în jurul gâtului, mai puțin al feței. Dacă totuși o faci, ai grijă să nu-l strângi foarte tare și să te ferești să creezi un mediu prea cald și umed în jurul feței. 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
Ce stil vestimentar de vedeta te reprezinta?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar de vedeta te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.