Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Acest bărbat a crezut că este răcit, dar medicii au descoperit ceva mult mai grav

Lorena Teacă

Ed Covert, un american de 46 de ani din New York, credea că suferă de o răceală banală, dar analizele au arătat că simptomele lui erau cauzate de o problemă mult mai gravă. Bărbatul era fumător înrăit și credea că tusea și durerile în piept care îl supărau de ceva vreme erau cauzate de o viroză „întreținută” de fumul de țigară. Mai mult decât atât, bărbatul avea picioarele umflate, dar a pus acest simptom pe seama faptului că muncește mult timp la birou și nu prea face mișcare.

În urma analizelor, Ed a descoperit că simptomele lui erau cauzate nu de o răceală, ci de două atacuri de cord de care suferise fără ca măcar să își dea seama. Mai mult decât atât, bărbatul se confrunta cu un risc crescut de a face și un al treilea infarct. 

Bărbat care stă pe canapea cu un șervețel la nas

Diagnosticul nu l-a luat prin surprindere pe bărbat, mai ales că tatăl său murise la vârsta de 41 de ani din cauza unei boli de inimă. Cu toate acestea, el a fost șocat când a aflat că suferise două atacuri de cord. În plus, riscul ca el să moară din cauza unui iminent infarct era destul de mare. 

Pentru a preveni un alt atac de inimă, care i-ar fi putut curma viața, medicii i-au făcut de urgență un bypass. Ulterior, Ed a trebuit să renunțe complet la orice activitate fizică, pentru că efortul i-ar fi pus în pericol viața, și a urmat un tratament, dar acesta nu a avut efectul dorit.

Un alt medic l-a înscris pe Ed într-un program de testare a unui dispozitiv numit CardioMEMS, implantat în artera pulmonară, care permite monitorizarea stării de sănătate a pacientului de la distanță. De asemenea, prin intermediul acestui device, medicul poate recomanda schimbarea medicamentelor și a dozajelor, în funcție de parametrii indicați pe un monitor.

„Acest dispozitiv mi-a schimbat viața. De când îl port, nu mai trebuie să merg de fiecare dată la spital pentru schimbarea medicamentelor. Medicul îmi poate prescrie un nou tratament de la distanță și poate vedea când este ceva în neregulă, prin intermediul acestui dispozitiv ingenios”, spune Ed. 

Povestea lui Ed arată, fără dubiu, că tehnologia avansată poate schimba vieți. Acest dispozitiv este ideal pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, doarece îi ajută să trăiască fără grija zilei de mâine.

Un birou cu diverse obiecte medicale

Infarctul miocardic: simptome și factori de risc

Potrivit statisticilor, în România, 20.000 de persoane se confruntă anual cu un infarct, cea mai temută boală a inimii.

Bolile cardiovasculare prezintă cea mai mare rată de mortalitate, devansând cazurile de cancer, boli hepatice sau chiar accidentele rutiere soldate cu deces. La fiecare minut, o persoană moare din cauza unei afecțiuni a inimii, arată datele CDC

Șansele de supraviețuire ale unui pacient care suferă un infarct depind de tratamentul precoce. Cu cât afecțiunea este descoperită mai din timp, cu atât riscul de complicații și de deces este mai redus. În cazul în care o persoană prezintă simptome specifice infarctului, este esențial ca aceasta să solicite ajutor medical de specialitate în cel mai scurt timp. 

Simptome ale infarctului:

 • durere bruscă și severă în piept, care poate radia în maxilar, umăr sau brațe
 • transpirație excesivă
 • dificultăți în respirație
 • slăbiciune 
 • amețeală
 • greață
 • vomă
 • palpitații

Factori care cresc riscul de infarct:

 • supraponderalitate sau obezitate
 • sedentarism
 • consum excesiv de alcool
 • diabet
 • fumat
 • hipertensiune

Surse foto: iStock, Unsplash

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!