Alergie la pisici: simptome si tratamente

Alergie la pisici: simptome si tratamente

Geanina Ichim

Alergiile sunt reacțiile sistemului imunitar la acțiunea unor microbi sau a unor substanțe străine cu care o persoană vine în contact cel mai adesea pe cale respiratorie sau digestivă. Conform studiilor, aproximativ 10% din populație prezintă simptome provocate de alergeni ai animalelor de companie.

 alergie la pisici-femeie care ține o pisică în brațe

O alergie la pisici este provocată de saliva, urina sau firele lor de păr și prezintă simptomele similare cu cele ale oricărei alergii. Dacă ai fost în preajma unei pisici, iar apoi ai remarcat câteva dintre următoarele semne, atunci este cazul să renunți la această companie: tuse, respirație șuierătoare, mâncărimi la nivelul pielii și al ochilor, congestie nazală, umflarea ochilor, durere în gât. Mai mult decât atât, în cazuri extreme de alergii cronice, pot apărea umflarea mâinilor și a picioarelor, inflamația pielii în caz de zgârieturi sau respirație dificilă.

Cauzele alergiei la pisici

Alergia la pisici poate fi cauzată de unul dintre cei cinci alergeni prezenți într-o astfel de felină. Ea secretă diverse proteine și alți compuși organici la care o persoană poate face o alergie. Doi dintre cei mai importanți alergeni sunt secretați de glandele sebacee ale pisicii și de salivă. Părul este principalul vinovat de alergii, deoarece pisica se îngrijește mare parte din zi, lingându-și blănița și pielea, locul în care sunt prezente glandele sebacee. De asemenea, urina este dăunătoare persoanelor sensibile, pentru că ea conține albumina care, prezentă în aer, provoacă alergii.

Simptomele alergiei la pisici

La un adult, simptomele alergiei la pisici sunt cele obișnuite pentru orice fel de alergie, fiind afectate următoarele părți ale corpului:

  • nasul, prin: strănut, mâncărimi, scurgeri nazale abundente sau, dimpotrivă, nas înfundat.
  • ochii, prin: roșeață, mâncărimi
  • gâtul, prin: inflamare, tuse, sunete neplăcute, durere
  • plămânii, prin: astm, respirație șuierătoare
  • pielea, prin: erupții, urticarie, iritații, roșeață

Copiii alergici la pisici pot dezvolta reacții alergice foarte severe la prezența felinei, începând cu astmul. Respirația este tot mai dificilă, iar pe piele apar erupții, acesta fiind modul prin care organismul încearcă să se protejeze de pătrunderea alergenilor.

În cazul în care tu sau copilul dezvoltați o alergie la pisici, cei mai mulți medici vă vor recomanda să găsiți o nouă casă pentru animăluț. Chiar și așa, după mutarea pisicii, alergenii vor rămâne în casă pentru încă șase luni. Pentru a vă proteja, va fi nevoie de o curățenie și mai atentă și de îngrijire suplimentară.

Dacă ești interesată să îți achiziționezi o pisică, dar ești o persoană sensibilă la factorii din jurul tău, atunci ar fi bine să te testezi înainte. Poți face acest lucru fie luând contact direct cu o pisică, fie la medic. Aici ți se va face un test de piele cu diferiți alergeni ai pisicii sau un test de sânge de specialitate.

Tratarea alergiei la pisici

În cazul în care nu știai că ești alergică și ai intrat în contact cu o pisică, moment în care ai dezvoltat o alergie, măsura imediată este tratarea cu antihistaminice fie pe cale orală, fie pe cale intravenoasă. Există, de asemenea, spray-uri nazale și picături pentru ochi, care îți pot fi de folos în funcție de simptomele care apar.

În caz că este nevoie, poți apela chiar la medicamente pentru probleme respiratorii mai grave, cum ar fi atacul de astm. Totodată, poți lua în considerare și imunoterapia, adică injecții care desensibilizează pacientul la un anumit alergen.

Partea cea mai importantă a tratamentului este să nu mai păstrezi pisica, deoarece această alergie poate cauza daune pe termen lung - probleme cu respirația și dezvoltarea imunității la medicamente specifice acestei probleme.

Dacă vrei, totuși, să păstrezi pisica, în cazul unei alergii mai puțin grave, atunci este foarte important să păstrezi casa curată. Spală-te pe mâini de fiecare dată când atingi felina, evită covoarele și mobilierul care nu pot fi spălate în mod regulat, folosește un aspirator de calitate care să ajungă în colțurile greu accesibile.

Spală și curăță pisica în mod regulat, nu o lăsa să stea în camera ta sau în pat și, pe cât posibil, ține litiera în afara casei, eventual pe balcon. Castrează-ți pisica, așa încât să nu mai năpârlească atât de mult.

Animalele de companie ocupă un loc special în casele și în inimile noastre, dar uneori ele pot provoca și disconfort. Alergia la pisici poate fi un obstacol în menținerea sănătății, așa că dacă observi că ai, în prezența animăluțului, vreunul dintre simptomele descrise mai sus, ar fi bine să iei măsurile potrivite de protecție și de igienă. În cazul în care mergi în vizită la prieteni care au pisici, pune-ți în geantă câteva antihistaminice și spală-te des pe mâini.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (55)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.