De ce nu este bine să mănânci multă pâine albă

De ce nu este bine să mănânci multă pâine albă
Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro
Marţi, 06.06.2017

Cuprins

Pâine prăjită, sandvișuri, pâine cu unt sau dulceață – cam așa își încep majoritatea persoanelor ziua. Pâinea este, cu siguranță, unul dintre cele mai consumate alimente, chiar și în secolul în care dietele și stilul de viață sănătos sunt promovate și cunoscute de toată lumea. Cu toții iubim acest aliment, iar cultura bogată pe care o avem în privința grânelor ne face să avem unele dintre cele mai delicioase pâini din lume.

Totuși medicii ne recomandă să nu consumăm prea mult din acest preparat și să alegem alternative mai sănătoase, cu amestecuri de semințe și făină integrală. Consumată în cantități mari, pâinea albă poate crea anumite probleme de sănătate, mai ales digestive. Acest lucru se întâmplă din cauza modului în care este procesată făina. Făina rafinată este obținută prin strivirea boabelor de grâu. Se pare că aceasta este bogată în grăsimi trans ce îți influențează negativ starea de sănătate.

felii de paine in farfurie

De ce nu este bine să mănânci pâine albă în exces

Duce la dezechilibru acid-alcalin

Un nivel normal al pH-ului nu trebuie să depășească 7.4. O dietă bogată în mâncăruri acide forțează organismul să „fure” din calciul oaselor. Grânele sunt o mâncare acidă. Studiile au arătat că o dietă bogată în grâne rafinate este legată de o pierdere a rezistenței oaselor, dar și de bolile care apar în urma acestei deficiențe. De asemenea, dieta acidă slăbește și sistemul imunitar, făcându-te mult mai vulnerabilă în fața bolilor, conform realfoodforlife.com.

Crește nivelul de zahăr din sânge

Se pare că făina de grâu provoacă organismului mai multe pagube decât beneficii. Amilopectina, un carbohidrat din compoziția grâului, este rapid transformată în zahăr. Două felii de pâine albă cresc nivelul de zahăr din sânge mai mult decât câteva bomboane sau șase lingurițe de zahăr, conform diabeticseniors.com.

Provoacă inflamații

O dietă care abundă în pâine albă provoacă numeroase inflamații în organism. Nivelul de zahăr din sânge este extrem de ridicat, iar glucoza atacă proteinele, reacție chimică ce poartă denumirea de glicație, un proces inflamator care duce la numeroase boli, inclusiv artrită și boli de inimă, conform ncbi.nlm.nih.gov.

felii de paine alba

Încetinește metabolismul

Cercetătorii au ajuns la concluzia că organsimul își face depozite de grăsime mult mai rapid atunci când consumi pâine albă și alte alimente din făină rafinată, conform healthyeating.sfgate.com. Acestea îți încetinesc metabolismul, iar tu începi să iei în greutate.

Îți afectează flora intestinală

Numeroase studii au arătat faptul că lectina din grâne cauzează inflamarea florei intestinale. Atunci când ingerezi făină rafinată, 80% dintre fibrele din consumate sunt pierdute. Corpul tău nu primește fibrele de care are nevoie, iar carbohidrații se pierd rapid. Fără fibre, organismul nu este capabil să elimine resturile de mâncare din intestin pentru a se detoxifica.

Declanșează alergii la alimente și anumite intoleranțe

Făina albă din pâine este unul dintre cei mai cunoscuți factori declanșatori ai alergiilor și intoleranțelor. Glutenul care se găsește în pâine este, de fapt, proteina care oferă elasticitate produsului. Acesta captează bulele de aer pentru a crea o textură moale. Ceea ce este cu adevărat alarmant este faptul că în zilele noastre grâul conține mai mult gluten ca niciodată, potrivit glutenintoleranceschool.com. Persoanele care sunt sensibile la acest compus sunt, de cele mai multe ori, inconștiente de problemele cu care se pot confrunta, dar și de cauzele care le provoacă aceste simptome de intoleranță alimentară.

De aceea, aceste persoane sunt sfătuite să încerce alternative mai sănătoase, care să nu le pună în pericol starea de sănătate. În filmulețul de mai jos vei vedea care sunt alternativele sănătoase la pâinea cu gluten.

Nu doar pâinea albă poate să îți provoace aceste probleme de sănătate, ci și alte produse din făină albă de grâu, precum cerealele, biscuiții, grisinele, covrigii, prăjiturile, pizza, gogoșile și alte produse de panificație și cofetărie. Cea mai bună cale prin care te poți asigura că îți menții sănătatea este consumul moderat de astfel de produse.

Vezi si
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Raluca Margean | Marţi, 06.06.2017

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator »
Fructoza: ce este și ce efecte are asupra organismului
Fructoza: ce este și ce efecte are asupra organismului
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe