Atrofia vaginală: cauze, simptome, tratament

Atrofia vaginală: cauze, simptome, tratament

Sorina Corneanu

Atrofia vaginală reprezintă subțierea, uscarea și inflamația pereților vaginali, din cauza faptului că organismul începe să producă tot mai puțin estrogen. Cel mai adesea, atrofia vaginală se instalează după menopauză și este însoțită de acte sexuale dureroase, dureri la urinare sai infecții ale aparatului genital.

Nu te îngrijora, există numeroase tratamente care pot să amelioreze aceste simptome! 

Cauzele atrofiei vaginale

În principal, atrofia vaginală este cauzată de o scădere a producției de estrogen. Cel mai adesea, această scădere a nivelului de estrogen este cauzată de apariția menopauzei, însă la baza acestei afecțiuni mai pot sta și cauze precum îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, radioterapia pelviană sau terapia hormonală. 

Totodată, fumatul poate duce la instalarea atrofiei vaginale, prin faptul că țigările afectează direct circulația sângelui, reducând cantitatea de oxigen din țesuturi și cantitatea de estrogen natural din organism.

Poate nu te-ai fi așteptat, dar dacă ai ales să naști prin cezariană, e foarte posibil să te confrunți cu atrofie vaginală, potrivit mayoclinic.org. La fel, activitatea sexuală neregulată sau lipsa acesteia este o cauză care contribuie substanțial la instalarea atrofiei vaginale, pentru că în lipsa activității sexuale fluxul de sânge scade, iar țesuturile vaginale își pierd elasticitatea.

Simptomele atrofiei vaginale

Estrogenul ajută la menținerea sănătății pielii vaginului și stimulează secrețiile vaginale. După menopauză, atunci când ovarele nu mai produc estrogen, pereții vaginului devin subțiri, iar secrețiile vaginale sunt reduse. Modificări similare se pot regăsi și după naștere, la unele femei, caz în care aceste schimbări sunt temporare și mai puțin severe.

Semnele și simptomele atrofiei vaginale pot să treacă neobservate multă vreme, fiind extrem de subtile. Atunci când devin mai agresive, acestea sunt destul de deranjante, cele mai comune fiind:

  • scurgerile vaginale neobișnuite
  • mâncărime vaginală fără cauze precise
  • durere și usturime la urinare
  • nevoia urgentă de a urina
  • infecții ale tractului urinar

Totodată, incontinența urinară, disconfortul în timpul actului sexual, durerile abdominale și scăderea lubrifierii vaginale reprezintă simptome dintre cele mai agresive pe care le reclamă majoritatea femeilor.

Multe femei ignoră simptomele sau nu le asociază cu o problemă care merită atenție. O discuție cu medicul ginecolog și un consult sunt mai mult decât necesare. Atrofia vaginală se poate ameliora și chiar vindeca, aplicând tratamentul potrivit. De aceea, vizita la medic ar trebui să fie o prioritate.

Tratamentul atrofiei vaginale

Pentru început, se pot folosi acasă lubrifianți speciali, care să restabilească nivelul de umiditate vaginală. Simptomele dureroase care nu se ameliorează cu tratamente aplicate acasă, fără prescripție medicală, presupun recurgerea la tratamente cu estrogen aplicat local sau oral, pentru a echilibra nivelul de estrogen natural din organism.

Dacă uscăciunea vaginală este asociată cu alte simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, atunci pastilele cu estrogen, plasturii speciali sau gelurile cu aplicare internă pot fi soluții care să ajute la ameliorarea problemei în numai câteva zile.

Între timp, cercetătorii lucrează la găsirea de noi soluții pentru tratarea acestei afecțiuni, mai puțin invazive și care să scadă riscul apariției cancerului mamar și endometrial. Interesul pentru medicina complementară și alternativă este în creștere, dar munca de cercetare pentru a determina beneficiile și riscurile diferitelor tratamente alternative pentru atrofia vaginală este indispensabilă.

Vezi în ce constă tratamentul natural pentru atrofia vaginală!

Pentru că tratamentul este personalizat, fiecare persoană ar trebui să consulte medicul. Orice tratament luat după ureche este indicat să se fie evitat, pentru că poate spori riscul apariției altor boli grave, precum cancerul mamar sau vaginal.

Teste necesare în vederea stabilirii diagnosticului de atrofie vaginală

1. Testul de frotiu este o examinare microscopică a țesutului din pereții vaginali. Cu ajutorul acestuia se caută anumite tipuri de celule și bacterii care sunt asociate cu atrofia vaginală.

2. Testul secrețiilor vaginale. Colectarea secrețiilor vaginale poate determina diferența între atrofia vaginală și alte posibile afecțiuni.
De asemenea, se poate solicita furnizarea de probe de sânge și urină pentru a se verifica nivelul actual de estrogen.

Nu aștepta agravarea simptomelor! Mergi la medic și rezolvă problema înainte să devină o povară și un disconfort zilnic!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.