Autism virtual: cauze, simptome, tratament

Autism virtual: cauze, simptome, tratament

Redactor Raluca Margean

Cu toții știm că nu este bine să ne lăsăm copiii să stea prea mult pe telefoane, dar ce înseamnă ”prea mult” și ce li se poate întâmpla mai concret celor mici dacă petrec ore în șir în fața ecranelor dispozitivelor electronice? Experții avertizează că expunerea intensivă (de mai mult de 3-4 ore pe zi) de la o vârstă fragedă (mai devreme de 3 ani) la ecranele electronicelor le poate cauza copiilor probleme de genul tulburării de spectru autist. Autismul virtual este un concept nou dezvoltat în psihologie și se referă la problemele de comportament și relaționare pe care le dezvoltă copiii care se uită prea mult la telefon, tabletă, laptop sau televizor. Află din acest articol mai multe informații utile despre autismul virtual, inclusiv simptome și metode de tratament!

Bebeluș care se uită pe telefon

Ce este autismul virtual?

În societatea actuală, timpul petrecut în fața ecranelor dispozitivelor electronice a crescut în mod semnificativ. Nu doar adulții stau scufundați ore întregi în telefon sau laptop, ci și copiii au fost acaparați de mania electronicelor ”smart”. Cei mici sunt pe deplin vrăjiți de imaginile vizuale care se succed cu repeziciune în fața ochilor lor și nu se mai pot desprinde de ecranele ”minune”.

Din păcate, mai multe studii clinice sugerează că expunerea îndelungată la telefon, laptop sau televizor afectează dezvoltarea creierului copiilor, având ca rezultat apariția unor tulburări comportamentale și o scădere a dezvoltării cognitive și a limbajului. Această afecțiune a primit denumirea de ”autism virtual” deoarece prezintă aceleași simptome ca tulburarea de spectru autist, și anume izolarea într-o lume proprie, fără capacitatea de a comunica sau relaționa cu alți oameni.

Concret, în momentul în care copilul se uită pe telefon, este atât de ”prins” de conținutul pe care-l vizualizează încât intră într-o stare extremă de detaşare și nu mai reacționează la stimulii exteriori.

Autism virtual: simptome

Așa cum menționam anterior, simptomele copiilor cu autism virtual sunt perfect identice cu cele ale autismului clasic. Acestea includ:

  • Lipsă de reciprocitate socială
  • Lipsă de contact vizual
  • Lipsa dezvoltării limbajului

Cu alte cuvinte, copiii care petrec mult timp în fața ecranelor tind să nu mai răspundă atunci când sunt strigați pe nume, evit contactul vizual și își pierd complet interesul față de lumea din jurul lor. Acest lucru se întâmplă atât la copiii mai mari, cât și la cei mici, însă cu cât expunerea este mai timpurie, cu atât daunele sunt mai mari.

Conform studiilor, copiii sub 3 ani care se uită mai puțin de 3 ore pe zi pot avea o întârziere de limbaj și o incapacitate de concentrare, iar copiii care petrec mai mult de 3 ore pe zi în fața ecranelor electronice  pe lângă întârzierile de limbaj și lipsa atenției, dezvoltă iritabilitate crescută și hiperactivitate.

Alte semne și simptome care pot indica autismul virtual sunt:

  • Copilul execută la nesfârșit anumite mișcări repetitive
  • Nu folosește o jucărie sau un obiect așa cum trebuie (nu duce telefonul la ureche,  nu scrie cu pixul)
  • Nu cere să fie luat în brațe, evită apropierea fizică
  • Nu imită gesturi, sunete, activități
  • Nu știe cine e mama sau tata (nu reacționează la întrebări de genul: ”unde e mama/tata?”)
  • Nu explorează, nu se joacă cu alții, nu empatizează

Care sunt cauzele pentru autism virtual?

Copiii învață semnificația cuvintelor jucându-se cu obiecte reale și punând pe cineva să-l privească și să vorbească cu el. Pentru a înțelege lumea în care trăiește, un copil trebuie să ia o jucărie în mână, s-o simtă, să pună gura pe ea și s-o arunce pe pământ. Creierul unui copil mic nu se poate dezvolta fără acest simț al atingerii și al interacțiunii.

Copil care privește ecranul unui smartphone

Autismul virtual care apare la copiii sub 2-3 ani din cauza televizorului și a celorlalte dispozitive electronice este de fapt o lipsă propriu-zisă de dezvoltare a sistemului neurologic. Copilul nu primește stimulare psihică, motrică, senzorială, afectivă și psihosocială, iar din această cauză creierul său nu poate crea legături neurologice adecvate. Primind doar senzații vizuale și/sau auditive dintr-un mediu virtual, creierul nu le poate asocia cu alte tipuri de senzatii (vestibulare, tactile, de miros saugust). Prin urmare, copiii nu pot face legătura între senzații și percepții și astfel apar probleme comportamentele din spectrul autist.

Conform unui studiu efectuat de Spitalul de copii din Cincinnati, copiii mici care petrec mai mult de două ore pe zi pe ecrane au mai puțină substanță albă din creier decât în mod normal. Această substanță albă ajută la procesarea și organizarea gândirii, precum și la îndeplinirea altor funcții vitale. Ea conectează diferitele părți ale creierului, astfel încât acestea să poată vorbi între ele.

Autism din cauza televizorului și a altor device-uri: recuperare

Ecranele sunt atât de atrăgătoare încât este dificil pentru copii să se despartă de ele. Prin urmare, ei devin rapid dependenți de acești stimuli vizuali și auditivi. Această dependență, coroborată cu izolarea față de interacțiunile umane și emoțiile generate de zgomotul și lumina de la ecrane, pot duce la un comportament violent/agresiv al celor mici. Vestea bună este că autismul virtual la copii se poate trata. Un copil care dezvoltă simptome din spectru autist din cauza dispozitivelor electronice se poate recupera folosind tipul potrivit de stimulare și interacțiune. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât mai bine.

Cheia recuperării este ca părinții să permită dezvoltarea creierului copiilor prin explorarea lumii din jur și prin interacțiunea cu semenii lor. În unele cazuri este nevoie de ajutorul unui psiholog, dar de cele mai multe ori, eliminarea expunerii la ecranele dispozitivelor electronice și socializarea cu părinții și copiii de aceeași vârstă sunt suficiente.

Iată câteva recomandări de la specialiști:

  • Nu expune copiii sub 2 ani DELOC la niciun fel de ecran
  • Nu lăsa televizorul să meargă în timp ce copilul se joacă cu jucăriile sale sau face o altă activitate
  • Nu lăsa copiii mai mari să privească mai mult de 2 ore pe zi la televizor,pe tabletă, laptop sau telefon
  • Elimină orice gadget din contactul vizual al copilului
  • Petrece mai mult timp cu copilul tău socializând sau făcând sport împreună

Activitățile fizice au un impact major asupra dezvoltării emoționale a copilului. Sportul stimulează interacțiunile și îi învață pe copii o mulțime de lucruri. De exemplu, cei mici vor învăța să aibă răbdare cu ceilalți, să își aștepte rândul, să fie responsabili, să-i respecte pe ceilalți și să se adapteze mai ușor situațiilor neprevăzute. În plus, sportul îi va ajuta pe copii să-și facă prieteni.

Așadar, autismul virtual nu este o condiţie ireversibilă. Ea poate fi tratată prin schimbarea stilului de viață, prin creșterea interacțiunii părinte-copil, inclusiv prin mai mult joc.

Jocuri pentru copiii cu autism virtual

Fată care se joacă

Jocul este foarte important pentru toți copiii, dar mai ales pentru cei cu autism virtual. Există mai multe tipuri de jocuri care pot fi de folos, printre care:

  • Jocuri senzoriale
  • Jocuri de construire
  • Jocuri prin imitare și care dezvoltă imaginația 

Iată câteva exemple de jocuri pentru copiii cu autism virtual:

  • Pictura cu degetele (această activitate îi ajută să-și dezvolte motricitatea, simțurile tactile și să învețe culorile)
  • Desenarea feței (punându-l să-ți deseneze față, îl ajuți să reprezinte expesiile emoționale și să se familiarize cu ele)
  • Dansul (este o metodă de relaxare și calmare, dar îi ajută și să-și dezvolte motricitatea și coordonarea)
  • Modelarea cu plastilină (această joacă are ca scop dezvoltarea motricității fine) 

Care este diferența între autism virtual și autism digital?

Practic, cei doi termeni sunt folosiți pentru a descrie aceeași condiție.Diferența majoră este între autismul clasic și autismul virtual la copii. Deși simptomele celor două sunt similare, în cazul copiilor cu autism clasic afectarea neurologică este gravă și ireversibilă. Acest lucru înseamnă că anumite zone din sistemul neurologic (legăturile dintre neuroni) sunt distruse. În schimb, la copiii cu autism virtual este vorba de o nedezvoltare corespunzătoare a sistemului neurologic, din cauza unei stimulări psiho-motrice, senzoriale, afective şi sociale necorespunzătoare. Copiii cu autism virtual se pot recupera dacă se elimină complet expunerea la ecranele dispozitivelor electronice.

În concluzie, deși tehnologia și internetul ne  ajută în activitățile zilnice și ne ușurează viața, ne pot provoca și o mulțime de probleme. Autismul virtual descrie tulburările comportamentale care pot apărea la copii dacă aceștia sunt expuși intensiv la ecranele dispozitivelor electronice. Ține cont de informațiile prezentate în acest artico, limitează accesul copilului la televizor, laptop, tabletă și telefon și petrece mai mult timp de calitate cu el. 

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.