Beneficiile consumului de spirulina

Beneficiile consumului de spirulina

Geanina Ichim

Spirulina, numita de specialisti un "super aliment", este o microalga verde-albastruie, folosita ca adaos pentru sucuri, smoothie-uri si shake-uri sanatoase, cu un continut bogat de proteine si antioxidanti. Aceasta poate fi gasita in ape dulci, inclusiv iazuri, lacuri si rauri si rodeste in cele mai bune conditii fara pesticide, cu ajutorul luminii soarelui si a unei temperaturi moderate. La noi spirulina este disponibila pentru consum in farmacii si in magazine specializate, in forma uscata, cum ar fi pudra sau fulgi sau ca supliment alimentar sub forma de tablete sau capsule.

Desi din punct de vedere tehnic spirulina este o planta care isi procura energia de la soare, aceasta este considerata o alga naturala care, atunci cand este recoltata corect, este una dintre cele mai puternice surse nutritive disponibile. Datorita continutului ridicat de fier, spirulina este adesea recomandata persoanelor care devin vegetariene. In plus, acest super-aliment este ideal in timpul sarcinii, dupa o interventie chirurgicala sau oricand sistemul imunitar are nevoie de un impuls.

Poti consuma zilnic doua lingurite de spirulina praf sau pudra, adaugate la smoothie sau intr-o doza mai mare in timpul sarcinii, dupa expunerea la radiatii sau in timpul unei boli. Unele persoane adauga praful intr-un pahar cu apa pe care il beau direct, insa din cauza gustului salciu, cel mai placut mod de a-l utiliza este ca supliment alimentar sub forma de tablete, intr-o doza de la 4 la 6 tablete de 500 mg pe zi.

Valoarea nutritionala a spirulinei

In jumatate de ceasca de 32 g spirulina contine o sursa mare de proteine, 22 de aminoacizi esentiali, vitamine si minerale, inclusiv complexul de vitamine B, betacaroten, vitaminele A, E si K, mangan, zinc, cupru, fier, calciu, crom, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu, sodiu, carbohidrati complecsi, clorofila, lipide, seleniu si acizi grasi esentiali. Aceeasi cantitate iti ofera 89% din doza zilnica recomandata de fier, usor de absorbit de catre organism, care este esential pentru un organism puternic.

Spirulina contine mai mult betacaroten decat oricare alte produse alimentare, chiar de 10 ori mai mult decat morcovii, fiind benefica pentru sanatatea ochilor si a vederii si este o sursa excelenta de antioxidanti, care ajuta organismul in lupta contra radicalilor liberi si a moleculelor care deterioreaza celulele absorbite de organism prin intermediul poluarii, al stresului sau al alimentatiei nesanatoase.  

  

65% din continutul spirulinei este format din aminoacizi si proteine, cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii, mai ales atunci cand sunt consumate impreuna cu alte alimente bogate in Omega 3. Clorofila ajuta la eliminarea toxinelor din sange si la stimularea sistemului imunitar, iar fierul este recomandat persoanelor care sufera de anemie si te fereste de constipatie.

Spirulina are cu peste 26 de ori mai mult calciu decat laptele, motiv pentru care acesta este recomandat copiilor, batranilor si femeilor insarcinate. Alimentul minune are o valoare nutritiva bine concentrata, usor de digerat si este remediul ideal anti-imbatranire.

Aminoacizii si grasimile nesaturate contribuie la buna functionare a organismului, in timp de vitamina B12 ajuta la productia de celule rosii din sange.

Beneficiile consumului de spirulina in timpul dietei

Spirulina este folosita de multe ori in diete de slabire, deoarece poate inlocui cu succes grasimile animale si produsele lactate bogate in colesterol. Fiecare 10 g de spirulina pot furniza pana la 70% din cerintele minime zilnice de fier si de trei-patru ori mai multe vitamine: A, complexul B, D si K.

Datorita faptului ca spirulina este o sursa de proteine 100% vegetala, aceasta este ideala pentru o dieta fara carne, in care iti vei fortifica muschii, vei arde mai multe grasimi in timpul exercitiilor fizice, dar te vei si recupera mai repede dupa ce ai facut sport.

Sportivii consuma spirulina deoarece le creste nivelul de rezistenta si imunitatea, iar continutul ridicat de proteine ajuta la construirea masei musculare. In plus, iti taie foamea care apare de obicei in timpul exercitiilor fizice, fiind modalitatea excelenta pentru ca atletii sa-si mentina greutatea corporala ideala.

Super alimentul actioneaza ca un purificator natural prin eliminarea mercurului si a altor toxine ingerate de obicei de organism.

Chiar si o cantitate mica de spirulina este suficienta pentru a-ti imbunatati sanatatea, deoarece ofera multe vitamine si substante nutritive importante.

Spirulina, una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, are atat de multe beneficii nutritive, incat a primit denumirea de super aliment. Fie ca vrei sa faci sport, sa tii o dieta vegetariana sau una de slabire, daca esti insarcinata sau vrei doar sa previi aparitia bolilor, acest aliment consumat zilnic iti intareste sistemul imunitar, combate imbatranirea si te protejeaza impotriva multor boli, precum diabetul, artrita, infectiile sau osteoporoza.

Articolul urmator
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Esti multumita de job-ul tau?
Incepe quiz
Esti multumita de job-ul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.