Boala gravă pe care o anunță părul de pe picioare. Fii atentă la asta
Pentru multe dintre noi, căderea părului este un dezastru. Alopecia este un cuvânt de temut, pe care îl asociem cu pierderea podoabei capilare. Dar căderea părului afectează și alte părți ale corpului, nu doar capul.
Căderea părului de pe picioare este asociată, adesea, cu înaintarea în vârstă, atât la femei, cât și la bărbați. Dacă observi însă o cădere bruscă a părului de pe picioare, este cazul să ceri, urgent, părerea unui medic. Alopecia universalis poate fi un simptom al unor boli extrem de periculoase, cum ar fi diabetul, boala arterială periferică, diverse afecțiuni ale glandei tiroide, infecții fungice sau foliculită severă.
În cazul persoanelor de sex feminin, alopecia este asociată frecvent cu sindromul ovarului polichistic, acneea sau infertilitatea. De asemenea, femeile însărcinate se pot confrunta cu modificări hormonale ce pot duce la căderea părului din diverse zone ale corpului, inclusiv de pe picioare.
Dacă este însoțită de tensiune arterială mare, alopecia universalis ar putea semnala faptul că inima nu este irigată corespunzător. În lipsa unui tratament, pot apărea complicații, așa cum este insuficiența cardiacă.
Mii de oamenii mor anual din cauza bolilor de inimă, care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. Statisticile sunt tot mai îngrijoratoare, tocmai de aceea este important să fii atentă la orice semn care poate fi asociat unei boli cardiace și să mergi imediat la medic.
Alți factori care pot duce la căderea părului de pe picioare sunt: tratamentele cu steroizi, carențele de vitamine și minerale (fier, zinc, vitamina D), intervențiile chirurgicale, unele medicamente, precum cele care subțiază sângele, dar și purtarea pantalonilor mulați timp îndelungat.
Pentru un diagnostic precis, este bine să mergi la medic. Acesta te va examina, să se asigure că nu este vorba despre o carență de vitamine sau probleme ale glandei tiroide. De asemenea, medicul va observa dacă îți cade părul și din alte zone. Dacă sunt semnalate alte leziuni ale pielii, este bine să mergi la un dermatolog.
Tatamentul este variat, de la suplimente nutritive până la injecții și terapii hormonnale, în funcție de cauza descooperită. Cele mai folosite medicamente pentru tratarea acestei afecțiuni sunt: corticosteroizii, imunoterapicele, prednisonul, ciclosporina și minoxidilul. Acest tratament este inițiat în funcție de tipul afecțiunii, comorbidități și tolerabilitate.
Așadar, dacă alopecia universalis este însoțită de inflamații, mâncărime, dureri sau infecții, mergi urgent la medic. Căderea părului de pe picioare nu este normală și poate ascunde boli, unele chiar grave.
Surse foto: iStock